Konopljino seme kao lek

Konopljino seme je visoko prilagodljiva i nutrijentima bogata hrana koja se može koristiti za pravljenje različitih proizvoda.

Seme konoplje je posebno poznato po svojim visokim koncentracijama omega masnih kiselina, koje mogu da sprečavaju bolesti i promovišu opšte zdravlje. Pored toga, konopljino seme se može koristiti za formulisanje kvalitetnih proteinskih dodataka za one koji ne jedu životinjske proizvode.

Proteini u konopljinom semenu za funkcionisanje imuniteta i protiv umora<

Zdravstvene koristi semena od konoplje semena se ne završavaju sa njihovim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Proteini semena konoplje u ishrane mogu pozitivno uticati na zdravlje, uključujući jačanje imuniteta i efekat protiv umora.

Seme konoplje upotreba

Kada je upotreba semena konoplje u pitanju, njegove zdravstvene prednosti koje smo naveli u prethodnom odeljku možete iskoristiti na sledeći način:

– seme konoplje se može konzumirati sirovo ili pak dodavati u salate

– seme konoplje se može pržiti (uz dodatak soli, paprike, karija)

– seme konoplje se može izblendirati sa drugom hranom (najčešće voćem)

– možete napraviti konopljino mleko

– možete ga koristiti umesto oraha, badema, susama i dr.

– možete ga dodavati kod pravljenja hleba, kolačića, peciva

– možete ga dodavati u supe ili čorbe

– možete ga samleti i praviti od njega puter ili namaz.

Upotreba u ishrani

Seme konoplje je blago orašastog ukusa, a kada je njegova upotreba u ishrani u pitanju – može se jesti celo, oljušteno ili mleveno. Ulje semenki konoplje se može koristiti za razne sosove, namaze i dresinge za salate, a kako ne bi izgubilo svoju hranljivu vrednost – ne preporučuje se za kuvanje, nego kao ”završno” ulje. Takođe možete dodati kašiku-dve semenki konoplje u svoj omiljeni šejk ili musli.

Proteini konoplje

Jedna od najčešćih upotreba semena konoplje je da se proizvede proteinski dodatak u obliku praha. Za vegane i druge koji izbegavaju životinjske proizvode, konoplja je odlična alternativa, jer sadrži vrlo kvalitetne proteine. Kvalitet proteina se zasniva na koncentraciji njihovih aminokiselina. Proteini sa više kompletnim profilom aminokiselina se efikasnije vare i koriste u organizmu. Kvalitet i svarljivost, kada su proteini konoplje u pitanju, su veći ili jednaki mnogim drugim veganskim izvorima proteina, uključujući žitarice, orašaste plodove i neke mahunarke.

Kako se jede seme od konoplje – recept

Postoje razni recepti koji vam mogu omogućiti da iskoristite konopljino seme i uživate u njegovom ukusu i zdravstvenim prednostima.

Za pripremu hleba sa konopljinim brašnom i semenkama – treba napomenuti da se semenke konoplje u ljuskama dodaju pred kraj procesa, tako da ostanu cele u hlebu. Konopljino brašno se može koristiti u svim receptima za testa, peciva, kolače itd. Udeo konopljinog brašna ne treba da prelazi 20%, a ostalih 80% treba dodati neko drugo brašno po vašem izboru.

Humus od konoplje – recept

Sastojci:

– 3 kašike semena konoplje

– 1,5 šolje kuvane leblebije

– 2 kašike tahinija

– 2 kašike ulja od konoplje

– 2 kašike soka od limuna

– 1 do 2 čena belog luka

– morska so

– malo bibera i kumina

Priprema:

Sve navedene sastojke dobro pomešate zajedno, da napravite glatku pastu, koju na kraju možete da pospete peršunom.

Konopljino mleko – recept

Sastojci:

– 1 šolja konopljinog semena

– 5-6 šolja vode

Priprema:

Blendajte konoljino seme i vodu u blenderu, pa dobijenu smešu precedite i dobijate mleko. Ili, ako želite, možete popiti izblendirano bez ceđenja. Ako cedite, ostatak koji ostane pri ceđenju je pun vitamina i možete ga jednostavno pojesti. Slobodno možete koristiti više ili manje vode za dobijanje gušćeg mleka od konoplje. Da bi vaš napitak od konopljinog semena bio slađi, možete dodati po želji neko sušeno ili sveže voće (urme, banane, suvo grožđe, smokve) ili med, javorov sirup itd. Miksati 2-3 minuta ili dok ne bude kremasta i glatka smesa. Ovo može biti vaš idealan i zdrav doručak, koji možete čuvati 3 dana u frižideru u zatvorenoj posudi. Dobro promućkati pre upotrebe!

Seme konoplje kao lek se najšešće upotrebljava:

Zdravlje srca i jačanje imunog sistema

Seme konoplje se koristi da bi se dobilo ulje konopljinog semena – proizvod sa velikum brojem “interesantnih materija”, navodi se 2014. godine u izveštaju objavljenom od strane Američkog hemijskog društva. Ove supstance uključuju sterole, koji mogu da poboljšaju funkciju imunog sistema i pomažu kontrolu novoa holesterola, i linoleinsku kiselinu koja ima koristi za zdravlje srca. Članak iz 2010. godine, objavljen u “Nutrition and Metabolism” je takođe naveo da odlične koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina u ulju konopljinog semena imaju potencijal da povoljno utiču kod bolesti srca i poboljšavaju opšte zdravlje.

Kožne bolesti

Prednosti ulja konopljinog semena se mogu proširiti izvan zdravlja srca. U studiji iz 2005. godine, objavljenoj u “Journal of Dermatological Treatment”, istaknuto je da je balans omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina u konopljinom semenu koristan u lečenju simptoma atopijskog dermatitisa – poremećaja kože koji uključuje osip koji se ljušti i svrbi. Studija, sprovedena tokom 20 nedelje, je utvrdila da pacijenti koji koriste ulje konopljinog semena imaju značajna poboljšanja u slučaju simptoma atopijskog dermatitisa, uključujući suvoću i svrab kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply