Tropska biljka sena (Senna Cassia) je grm koji ima uske listove, žute cvetove a plod je pljosnata mahuna. List i mahuna obiluju laksativnim supstancama i pomažu u slučaju zatvora. One u debelom crevu sprečavaju apsorpciju elektrolita i vode, za to je potrebno 6-10 sati tako da se preporučuje da se čaj odi sene pije uveče.Šoljicom tople vode (ne vrele!) prelijte kašičiču, ili manje, suvih listova ili mahuna, sačekajte nekoliko minuta, procedite i pijte uvek svež čaj pre spavanja.Imajte na umu da se kao posledica korišćenja ovog čaja javlja nešto crvenija mokraća!

Ako osećate simptome blažeg zatvora, možete probati sa čajem od lišća biljke sene da ubrzate nastanak sledećeg pražnjenja. Dok čaj ili suplementi od sene, koji su odobreni od strane U.S. Food and Drug Administration za upotrebu kao laksativi bez recepta, mogu biti od velike pomoći u lečenju opstipacije, sena može izazvati neželjene efekte ili biti opasna ako se uzima u velikim dozama ili kod osoba sa određenim medicinskim stanjima. Konsultujte svog lekara pre upotrebe kako biste se osigurali da je čaj od sene bezbedan za vas.

Čaj od sene potencijalni neželjeni efekti

Kao i drugi laksativi, čaj od sene može izazvati bolove u stomaku, dijareju i grčeve. Ukoliko koristite čaj od sene duže od dve nedelje, vaše telo može postati zavisno od njega, u kom slučaju creva neće više funkcionisati ispravno. Takva dugoročna upotreba čaja od sene takođe mogla izazvati i disbalans elektrolita kod niskog nivoa kalijuma, mišićne slabosti, oštećenja jetre ili srčanih problema.

Moguće interakcije sa drugim lekovima

Ne koristite čaj od sene sa drugim laksativima ili diureticima, koji se nazivaju i „vodene pilule“ zbog povećavanja proizvodnje urina, jer sena može pojačati efekte ovih lekova i dovesti do dehidracije. Stimulativni efekat čaja od sene takođe može povećati rizik od neželjenih efekata ako koristite lek za srce digoksin, a koristeći ovaj čaj zajedno sa antikoagulansima može povećati njihove efekte i izazvati povećan rizik od krvarenja. Ovaj efekat se dešava zbog dijareje koju sena ponekad izaziva i tako smanjuje apsorpciju vitamina K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi.

Kontraindikacije

American Pregnancy Association ne preporučuje čaj od sene trudnicama. Iako dokazi nisu najjasniji, sena može dovesti do oštećenja gena ili mutacije i može stimulisati matericu i dovesti do kontrakcija. Osobama sa bolestima srca ili bolestima sistema za varenje, kao što su Kronova bolest, crevna opstrukcija, ulcerozni kolitis ili hemoroidi, treba da izbegavaju korišćenje čaja od sene.

Rizik od trovanja

Čaj od sene se može praviti sa 0,5 do 2 grama listova sene po šolji (1/2 do cele kafene kašičice). Ne konzumirati čaj od sene u količinama većim od onih koje se preporučuju na pakovanju, jer veće doze mogu izazvati simptome trovanja. Toksičnost sene se može ispoljiti ukoliko konzumirate više od 34,4 miligrama senozida dnevno, aktivnog sastojka sene. Prekomeran unos može izazvati oštećenje jetre, oštećenje nerava pa čak i pad u komu. Teško je odrediti tačan iznos senozida pogodan za konzumaciju kada se koristi čaj od sene, pa konzumiranje standardizovanih suplemenata na bazi sene može biti bolja opcija za smanjenje rizika od toksičnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply