Sena je biljka koja ne raste na nasim podrucjima, nego se nalazi na podrucjima Afrike i Azije Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišcem.
Sastav: Sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoid, sluz, tenin, smole i antrahinonske derivate.

Upotreba:

-koristi se kod zatvora,

-iritabilnog crevnog sindroma,

-kod evakuacije crevnog trakta pred dijagnostičke testove,

-u čajnim mešavinama za čišćenje i redukciju telesne težine.

Efikasno stimuliše pražnjenje creva, a dejstvo se ispoljava 6-10 sati po upotrebi.

Nakon uspostavljanja normalne funkcije creva prekida se s primenom čaja do sledeće potrebne prilike.

Način upotrebe:

Koristi se u obliku čaja, instant čaja, tableta. Čaj se pije uveče pre spavanja, jedna šolja. Senu ne treba koristiti stalno, jer dovodi do stvaranja navike, pa creva izgube normalne peristaltičke pokrete. Pravilo je da se koristi 3 dana do nedelju dana, a za dužu upotrebu bi trebalo konsultovani stručno medicinsko osoblje.

Kontraindikacije

-Senu ne treba koristiti kod različitih oblika opstrukcija, ulceracija i upala organa digestivnog trakta (Hronova bolest, ulcerativni kolitis, abdominalni bol nepoznatog uzroka, krvarenja iz rektuma)

-kod dece mlađe od 12 godina

-u toku trudnoće i laktacije

Nezeljena dejstva

Kod stalne upotrebe dolazi do pojave grčeva i to je znak da treba prestati sa upotrebom sene. U nekim slučajevima može doći do pojave mučnine i povraćanja. Hronična upotreba sene i drugih laksantnih biljaka dovodi do povećanog izlučivanja kalijuma, što ima za posledicu nastanak grčeva, slabost mišića, poremećaje rada srca.

Dugotrajna upotreba dovodi do gubitka prirodnog refleksa pražnjenja creva i izaziva „lenjost creva“.Takođe, može dovesti do dijareje, intenziviranja menstrualnog krvarenja, pojave krvi i albumina u urinu.