Šimšir biljka buxus sempervirens           

Šimšir drvo svoju popularnost duguje tradiciji i raznolikim mogućnostima primene. Može se uzgajati kao samostalna biljka ili u kombinaciji sa drugim biljkama, za odeljivanje zasebnih površina u vrtu, kao živa ograda, kao pozadina za niže bilje, za uokvirivanje terasa, nekih drugih otvorenih prostora i staza, a može se gajiti i u velikim posudama i za oblikovanje raznih oblika. Danas je poznato oko 30 vrsta šimšira, a dve vrste, Buxus sempervirens i Buxus microphylla (kao i njihove brojne sorte) su našle svoje mesto kao ukrasne biljke.

Šimšir Buxus sempervirens je gust grm ili nisko stablo koje ima karakteristične sjajne zelene listove. Stariji primerci mogu rasti i do 5 metara u visinu, a ipak su najčešće visoki 1.5-3 metara. Obično se koristi za okvire raznih površina na otvorenom. Ova vrsta šimšira, kao i njene sorte, dobro tolerišu hladnoću. Najpoznatije i najviše gajene sorte Buxus sempervirens šimšira su: “Angustifolia”, “Elengatissima”, “Pendula”, “Suffruticosa”, “Handsworthensis” i “Marginata”.

Buxus microphylla je japanski ili sitnolisni šimšir, karakterističan po tome da je niskog rasta (do 1 m visine). Listovi su mu mali, zeleni, a u jesen dobijaju specifičnu bakarnu boju. Ova vrsta šimšira se najviše koristi kao niska živa ograda, za okvire ili za sadnju na kamenjaru. Njegova najpoznatija sorta je “Compacta” (30 cm visine).

simsir biljka

Šimšir uzgoj

Uzgoj šimšira zahteva veliku pažnju i često orezivanje biljke. Redovno zalivanje je prvi preduslov da bi se mladice uspešno razvile. Kako bi vaš šimšir bio puniji i zeleniji, neophodno je njegovo redovno održavanje orezivanjem, zalivanjem i prihranjivanjem mineralnim đubrivom.

Presađivanje šimšira je najbolje sprovesti u rano proleće.

simsir u saksiji

Zalivanje

Redovno zalivanje je veoma važno, posebno za mlade šimšire koje ste tek posadili. Adekvatna nega i održavanje podrazumevaju i prihranjivanje jednom do dva puta godišnje (prvi put u proleće, a drugi put krajem juna ili u julu).

Rezidba

Prvih nekoliko godina gajenja šimšira neophodno je redovno ga orezivati kako bi se postigla fina razgranatost biljke.

Šimšir se uvek orezuje tako da u poprečnom preseku ima oblik trapeza, tj. da deo pri zemlji bude nešto širi nego vršni deo biljke. Ovo je veoma važno, jer se na opisan način omogućava ravnomerna osvetljenost svih delova šimšira – koji će zahvaljujući tome biti gušći i zeleniji.

Odrasli šimšir treba orezivati nekoliko puta godišnje, najbolje u periodu od septembra do novembra kada je pojačan rast mladica.

simsir kao ograda

Šimšir u saksiji

Kako biste uživali u lepoti šimšira – ne morate imati vrt – možete ga gajiti i u saksiji. Šimšir u saksiji je pogodan za terasu, a gledajte da ga držite na delu iste gde nema direktnog sunca, tj. birajte pozicije gde je prisutna blaga senka veći deo dana. Takođe, šimšir u saksiji je posebno popularan u paru, na primer, sa obe strane ulaza ili kapija.

Odaberite zemljište što boljeg kvaliteta, najbolji je svakako humus. Šimšir postavite tako da bude ukopan do prvih grana, a oko biljke treba dobro da sabijete zemlju i obilno je zalijete. Ako vremenom zemlja u posudi slegne, posle treba dodati novu i dopuniti posudu, ali nikako je nemojte prepuniti. Dno saksije u kojoj je šimšir obavezno treba da ima rupu i idealno je da bude i malo odmaknuto od podmetača, kako bi voda mogla nesmetano da otiče. Da bi postigli dobru drenažu, stavite na dno sitniji kamen ili pesak u sloju debljine 5-8 cm.

Sadnicu šimšira treba redovno zalivati i prihranjivati, a presađivanje treba vršiti na svake 2-3 godine.

Iako ova biljka raste prilično sporo, budite strpljivi – ona će vas nagraditi svojom lepotom i izdržljivošću.

Napomena:

Šimšir u saksiji ne smete previše često zalivati, jer tako koren može da istruli.

Sadnja šimšira

Mada je prilagodljiv različitim uslovima staništa, šimšir je najbolje saditi u dobro dreniranom zemljištu. Ukoliko je u zemljištu prisutna velika vlažnost, to može prouzrokovati oštećenja, pa čak i uvenuće šimšira. Nemojte ga nikada saditi na mestima gde je zemljište konstantno vlažno. Dobro uspeva na sunčanim, ali i na senovitim položajima. Posle odgovarajuće pripreme zemljišta, možete posaditi svoj šimšir. Rupa za sadnju šimšira bi trebalo da bude dva puta veća od korenove bale, ali ne i previše duboka. Biljke treba saditi do one dubine do koje su bile posađene u rasadniku ili u odgovarajućoj posudi.

Preduboka sadnja šimšira može dovesti do toga da biljka propadne. Nakon što posadite svoj šimšir, rupu ispunite dobrim vrtnim zemljištem kako bi koren brzo prorastao, a zemljište oko biljke dobro ugazite i zalijte.

Kod mladih posađenih sadnica je veoma važno redovno zalivanje. Tokom godine, šimšir treba jednom do dva puta prihranjivati: prvi put u proleće, a drugi put krajem juna ili u julu. Čestim orezivanjem treba odstranjivati veliki deo lisne mase i zato je prihranjivanje neophodno. Koristite mineralna đubriva sa produženim dejstvom, a postoje i posebna đubriva namenjena baš za šimšir.

Razmnožavanje

U prvoj godini rasta, posađene šimšir biljke treba redovno zalivati, naročito za vreme sušnih perioda. Kako bi se sačuvala neophodna vlažnost u zemljištu, bilo bi dobro da zemlju oko biljaka malčirate, npr. korom drveta.

Kako šimšir nije nimalo jeftin, razmnožavanje je najbolje sprovesti reznicama. Reznice se uzimaju u julu ili avgustu, naravno, sa dobro razvijenih primeraka. Najkvalitetnije su vršne reznice duge 10-15 cm. Sa donje polovine reznice treba ukloniti sve listove, zatim se reznica umoči u prah za ukorenjivanje i zabode se u zemlju. Zemlju možete sami napraviti od jednakih delova treseta i rečnog peska, ili što je možda još jednostavnije – možete da kupite gotov supstrat. Kada sve reznice zabodete u zemlju, dobro ih zalijte i prekrijte prozirnom folijom. Posudu smestite na senovito mesto. Optimalna temperatura ukorenjivanja je 23-27 °C, uz vlažnost vazduha oko 80%. Reznice šimšira treba redovno orošavati i provetravati. Posle 3-4 meseca, reznice će pustiti korenje. Sada biljke presađujete u lončiće gde ćete ih negovati do sadnje na stalno mesto ili u neke veće posude.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply