Jagorčevina (Primula veris)poznata i kao jaglika, jaglac ili primula lekovita je biljka ranog proleća koje ima više vrsta, pa je i njeno delovanje različito. Za lečenje (pripremu čaja i sirupa) treba koristiti pravu planinsku jagorčevinu čiji zlatnožuti cvetovi s drškama od 10-20 cm šire prijatan miris, sličan mirisu meda.

Biljka jagorčevina raste u gotovo svim planinskim i brdskim predelima, po livadama, obroncima šuma i ispod žbunova. Od nje se koriste koren i cvet (sa drškom), a u narodnoj medicini i list. Dragocena je za lečenje zapaljenja disajnih puteva, akutnog i hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme.
U korenu jagorčevine nalazi se 8-10 odsto saponina, supstance koji ima dvojako dejstvo: pomaže izbacivanje sekreta iz pluća i istovremeno štiti srce od zamora.Zbog ovoga se od nje priprema veoma lekovit sirup ali i čaj. Primenjuje se kod početnog zapaljenja pluća, velikog kašlja i svuda gde je potrebno boriti se protiv umaranja srca i gde postoje srčane smetnje vezane za plućne bolesti.

U biljci ima i kamfora, te se može primeniti i tamo gde već postoji srčana slabost. Naročito je pogodna za starije osobe (blaža je od drugih lekova), ali može da koristi i mladima, kao i malokrvnim i slabim osobama koje pate od plućnih bolesti i gde postoji mogućnost da srce oslabi. U tom slučaju preporučuje se čaj od korena biljke. Ovaj čaj od jagorčevine zaslađen medom dobar je i za bubrege. U nekim slučajevima pomaže da se izbaci kamen: jednu kašičicu korena potopiti u četvrt litra hladjie vode, zagrejati do ključanja i posle pet minuta procediti, zasladiti medom i piti čaj tri puta dnevno između obroka.

Čaj od jagorčevine ublažava glavobolju na nervnoj bazi, deluje blagotvorno kod potištenosti i melanholije i leči menstrualne poremećaje. Za čaj uzeti 2-3 kašike cveta i korena na litar hladne vode koja treba da proključa i da odstoji nekoliko sati. Piti 2-3 šolje čaja dnevno (jednu obavezno pred spavanje).

Pošto ima i osobinu da pročišćava krv, biljka jagorčevina, putem mokrenja, odstranjuje sve otrovne materije iz organizma koje dovode do gihta i reumatskih tegoba. Osobe sklone oboljenjima zglobova treba svakodnevno da piju (duže vreme) 2-3 šolje svežeg čaja od cveta ili od lista jagorčevine: kašiku biljke popariti šoljom ključale vode, ostaviti da odstoji 10-20 minuta, pocediti i piti čaj zaslađen medom.

Sirup od jagorčevine za kašalj

Travari su jagorčevinu od davnina preporučivali za lečenje kašlja jer podstiče izbacivanje sluzi i sekreta iz pluća.Čaj i sirup od jagorčevine su odlični protiv kašlja, bronhitisa i kao sredstva za podsticanje iskašljavanja.
Sirup od jagorčevine se priprema tako što prelijemo 50 grama usitnjenih cvetova jagorčevine sa jednim litroma ključale vode i ostavimo za 30 minuta.Kad se ohladi procediti i dodati 100 grama meda.Piti pet šolja sirupa dnevno.
Danas se koncentrovani sirupi od jagorčevine mogu naći u apotekama i nekim prodavnicama zdrave hrane.

Vino od jagorčevine

Veću bocu napuniti rastresito svežim cvetom jagorčevine, zaliti belim vinom, zatvoriti i ostaviti na suncu 14 dana. Kod srčanih tegoba piti po jednu kašiku dnevno, odnosno, tri kašike, ako je u pitanju neka teža srčana bolest (M. Treben).

Jagorčevina čaj protiv nesanice

Ako patite od nesanice napravite mešavinu od 50 grama jagorčevine, 10 grama kantariona, 25 grama cvetova lavande i
prelijte sa pola litra kipuće vode.Posle 3 minuta procedite i ostavite na tamnom mestu.Svakog dana pred spavanje pijte po šolju ovog čaja.

Čaj od jagorčevine za spoljnu upotrebu

Sto grama korena jagorčevine kuvati u litri vode, sve dok se količina tečnosti ne smanji za dve trećine. Ovaj gusti jagorčevina čaj koristiti za obloge kod uboja s većim ili manjim modricama.

Osobe koje imaju čir na želucu ne bi smele da piju čaj od jagorčevine.
POVEZANO >>> Jagorčevina lek za mnoge bolesti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply