[icegram campaigns=”14203″]

Biljka koja se vekovima upotrebljava kao začin, zapravo ima izuzetno lekovito dejstvo. Lovor ( lat. Laurus nobilis ) raste uglavnom samoniklo i to najviše u oblasti Sredozemlja, moguće je da uspe i u predelima sa pretežno kontinentalnom klimom.

Lovor kao lek

Zahvaljujući protivupalnom desjtvu koje ova biljka ispoljava, lovor kao lek se koristi za lečenje organa za varenje, poboljšanje apetita, te se pokazao kao dobro sredstvo u slučajevima anoreksije. Posebno je dobro sredstvo protiv kašlja, ali i otklanjanja napetosti i nesanice, pomaže kod gihta, peruti i mnogih drugih oboljenja i stanja. Lovorov list se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava kod oboljenja limfnih čvorova, te je dovoljno u tom slučaju utrljati par kapi eteričnog ulja ove biljke za olakšavanje tegoba.

Poznato je da se u lovorovom listu između ostalih nalaze vitamini B grupe, ali i brojni minerali poput : magnezijuma, cinka, kalijuma, kalcijuma, bakara, selena i mangana.

Sirup od lovora za kašalj i iskašljavanje

Iako lovor pomaže kod različitih oboljenja, u narodnoj medicini se već vekovima najčešće koristi protiv kašlja, te za pospešivanje iskašljavanja. Bez obzira da li se odlučite za sirup ili za čaj od lovora, budite sigurni da će njegovo korišćenje blagotvorno uticati na smanjivanje nadražaja i na iskašljavanje, a kašalj će vrlo brzo prestati. Samo obratite pažnju na to da li je vaš kašalj suv ili je zreo, kada je potrebno pospešiti iskašljavanje. Tako ćete i znati da li je bolje koristiti sirup od lovora ili čaj od lovorovog lista za kašalj.

Sirup od lovora recept

Sirup od lovora se priprema vrlo jednostavno, a posebno pokazuje dobre efekte kod suvog, nadražajnog kašlja.
Potrebno vam je ukupno 6 lovorovih listova, 250 ml obične vode, 6 ravnih supenih kašika šećera ( ako je moguće prirodnog šećera od šećerne trske ili smeđeg šećera ) i 1 limun.

Operite i prelijte lovorovo lišće vodom, pa od trenutka kada smesa proključa kuvajte najviše 10 minuta. Imajte na umu da je idealno da vri od 6 do 10 minuta. Zatim izvadite lovorov list, pa dodajte šećer, a kasnije i sok od jednog limuna. Ostavite da se šećer potpuno rastopi, pa prespite u tegle. Ne savetuje se da limun dodajete odmah, kako ne bi izgubio svoje hranljive sastojke, već kada se smesa prohladi.

Saznajte više>>>  Lovorov list kao lek – neverovatno je za šta je sve dobar

Pripremljen sirup od lovora čuvajte u frižideru i koristite. Ako nakon tri dana ne upotrebite ovu količinu pripremljenog sirupa, svakako je dobro da pripremite svež. Preporučena doza je 2 do 3 kafene kašičice u toku dana.

Čaj od lovorovog lista za kašalj

Čaj od lovorovog lista koji se priprema vrlo jednostavno će vam pomoći da se oslobodite upornog i jakog kašlja. Uz to što pomaže i kod bronhitisa, čaj od lovorovog lista možete koristiti i preventivno u periodima kada su pojačane virusne infekcije, a naročito u doba epidemije gripa.

Čaj od lovorovog lista priprema

Postoji mnogo različitih načina za pripremu čaja od lovorovog lista koji se koristi protiv kašlja. Jedan od nih je i ovaj : prelijte tri lista sitno iseckanog lovorovog lista sa 250 ml vode i kuvajte desetak minuta. Ostavite da odstoji poklopljeno još desetak minuta, pa procedite. Kada se čaj od lovorovog lista prohladi dodajte domaći med i sok od limuna i pijte. Preporučljivo je piti ga dva do tri puta dnevno po šolju i tegobe će ubrzo nestati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply