Smrdljiva zova ili burjan (Sambucus ebulus L.) poznata je i pod nazivima Abdika, Avtika, Bazovina, Burjan. Farmaceutski naziv: Ebuli radix (koren), E.folium (list) i E.fructus(plod).

Smrdljiva zova ili burjan je višegodišnja zeljasta listopadna biljka, visine 60 do 200 cm i raspona 1 m. Stabljika je prugasta i gola. Cvetovi su beli sa crvenkastim nijansama. Sakupljeni su u cvasti na vrhu stabljike. Cvetanje se odvija tokom juna i jula. Koren je jak, puzeći. Listovi su veliki, neparno perasti, sa nazubljenom ivicom. Plodovi su sjajno crne, bobičaste koštunice koje sazrevaju u ranu jesen. Raste u većim grupama na šumskim čistinama, uz puteve, guste živice, na plodnim, humusnim zemljištima, pored puteva i pruga, na ruderalnim staništima, pored reka i na otpadima. Ima jako neugodan miris, naročito njeni cvetovi koji teraju insekte (vaši, stenice, muve). Gorkog je ukusa.

Za lekovitu sirovinu koren se vadi u jesen ili u rano proleće, list za vreme cvetanja, a plod kada je zreo.

Koren se prvo suši, a zatim sitni.

Lekovitost

Plodovi burjana sadrže gorke supstance, eterično ulje, tanin, šećer, organske kiseline, antocijane, sambucianin i sambugrin. Koren sadrži gorke supstance, saponin i enzim cijanovodične kiseline. U svim delovima biljke se nalazi eterično ulje u vrlo malim količinama.

Koristi se kod lečenja bubrežnih bolesti, mokraćnih organa i mokraćnih puteva. Cvet izaziva povećano izlučivanje mokraće i znojenje. Koristi se i protiv reume i kašlja. List dobro reguliše funkciju bubrega (izlučivanje otpadnih materija) i čisti jetru. Koren podstiče znojenje, mokrenje i varenje. Vino od listova biljke pomaže protiv kašlja i sakupljanja sluzi u plućima.

Čaj od korena za čišćenje bubrega i izlučivanje vode – 1 g praha od korena rasvoriti u 2 dl vode, promešati i piti 2 x dnevno ili u malim gutljajima tokom dana.

UPOZORENJE
Koristi se samo pod nadzorom lekara. Nije preporučljivo za osobe koje imaju problema sa žuči, slabim želucem ili čirom na želucu. Prekoračenje doze izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply