Palme su upečatljive i lepe sobne biljke. Velike palme često krase javne prostore, a mogu se naći i u velikim holovima i foajeima, gde daju elegantan i tropski pečat. Male, nezrele palme se ponekad mogu naći na stolu u kancelariji, u maloj saksiji.

Kada pomislimo na palme, razmišljamo o njima kao o tropskim biljkama – dajte im puno sunca i vode, i biće super. Iako je ovo tačno za određene vrste palmi, ne može se generalizovati, jer postoji preko hiljadu vrsta ovih biljaka. Neke su pustinjske palme, koje ćete udaviti ako im date previše vode. Postoje i vrste kojima odgovara hlad i vlažno, tamno okruženje.

Tako da, palme je zaista moguće uzgajati u kućnim uslovima.

Na kraju, postavlja se pitanje veličine biljke. Većina palmi koje se uzgajaju kao sobne biljke, poput kentia palme, mogu postati ozbiljno drvo.

Rast sobne palme možete usporiti, tako što je nećete presađivati svake godine. Ali, ako lepo brinete o svojoj palmi, u zavisnosti od vrste koju uzgajate, verovatno ćete kroz par godina, imati biljku do plafona.

Sobna palma Parlor

Ako se to desi, uživajte dok možete… jer se sobna palma ne orezuje i ne skraćuje. Palme rastu iz centralnog vrha. Ukoliko ga odsečete, biljka će umreti. Pa ako ste odličan baštovan, i završite sa palmom koja će vam probiti krov, čestitamo! Raspitajte se po hotelima u vašoj okolini, možda će neko želeti da im donirate prelepi tropski detalj.

Sobna palma Kentia

Sobna palma Kentia

Uzgoj sobne palme: osnove

Kao i svaka biljka i sobna palma zahteva pravi balans vlage, svetla, đubriva i topline, da lepo napreduje. Ova razmera i količina se razlikuju od vrste do vrste, pa ako niste sugurni, potražite specifične uslove za gajenje, a ovo su osnove:

  • Postoji malo vrsta palmi koje uspevaju na hladnijim temperaturama, a neke, poput kokosove palme, ne mogu da izdrže ni mrvicu hladnoće.
  • Sobne palme otpornije na hladnoću su parlor i kentia, što objašnjava njihovu popularnost među sobnim palmama. Ovim biljkama odgovaraju noćne temperature koje su oko 10 stepeni.
  • Većina palmi bolje podnosi hlad nego što to mislite. Ovde se opet izdvajaju parlor i kentia, kojima više odgovara suncem prošarano mesto nego direktna svetlost. Drugim biljkama, poput pigmejske urme i vašingtonske palme, prija puno sunčeve svetlosti.
  • Presadite palmu samo kada primetite da više stvarno nema mesta za koren.Sobna palma ima plitak koren, kom ne odgovara često pomeranje i prilagođavanje. Osim toga, ređe presađivanje usporava rast palme, koje bi u suprotnom mogle brzo da prerastu sobu u kojoj ih držite.
  • Dobra drenaža je neophodna za uzgajanje svih tipova palmi. To što žive u toplim, tropskim regionima, ne znači da su vodene biljke. Zapravo, palmama najviše odgovara peskovita zemlja, koja se brzo suši. Ne dozvolite da se koren palme natapa u vodi.
  • Redovno hranite vašu palmu, tokom sezone rasta. Ako ste u mogućnosti, koristite đubrivo za palme, koje sadrži sve mikronutrijente, višak kalijuma i mangana. Deficijencija kalijuma je česta među palmama – a možete je primetiti po žućkastim i braonkastim listovima.
  • Pažljivo orezujte sobne palme. Verujemo da će vam biti teško da se oduprete nagonu da odsečete požutele listove, ali palma crpi hranljive materije iz starih listova, koji su žuti ili braon. Često se dešava da mladi uzgajivači preteraju sa orezivanjem palme, što je samo oslabi, jer joj se na taj način uskraćuje pristup nutrijentima. Ono što bi trebalo raditi: uklonite potpuno braon listove, i nemojte odstraniti sve i ostaviti palmu samo na novim izdancima.

Mesto za uzgoj sobne palme izaberite u zavisnosti od vrste. Najviše im odgovaraju ćošak i hodnik.Sobne palme lepo uspevaju u grupama, pa oko stabla, možete posaditi nekoliko manjih biljaka. Za koje god se mesto odlučili, pazite na to da je držite tako da joj ništa ne dodiruje i ne trlja se o listove – to može oslabiti palmu i ubiti list koji je pod stresom.

Ne očekujte da sobna palma cveta u kućnim uslovima. Većina njih neće živeti dovoljno dugo da postanu zrele za cvetanje. Ne zaboravite da su ovo ipak, biljke iz divljine. Tako da, neke prosto ne mogu da cvetaju kao sobne biljke. Ali ne brinite – manjak cveća neće zasmetati lepoti vaše sobne palme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply