seflera

Šeflera cveće         

Popularno sobno i kancelarijsko cveće – šeflera – može krasiti i vaš enterijer, ukoliko znate kako se ova biljka pravilno uzgaja i održava.

Šeflera cveće (lat. schefflera cveće) obuhvata predivne tropske biljke. Veća šeflera (ponekad se naziva kišobran biljka ili kišobran drvo) ima duge, sjajne, ovalne zelene listove koji se spuštaju graciozno iz centralne stabljike.

Zrela šeflera biljka ima možda 12 ili 16 listova sa jedne stabljike, dok je za nezrelu šefleru veća verovatnoća da će imati 4 ili 6. Schefflera arboricola (ponekad se naziva patuljasta šeflera) ima manje, sjajne listove, ponekad sa kremastom išaranosti. Šeflera će napredovati zajedno sa drugim tropskim biljkama. Na žalost, sobno cveće šeflera verovatno neće cvetati unutra, pa je dobro leti izneti biljku..

Sobno cveće šeflera se gaji u mnogim domovima jer je poznato po tome da apsorbuje neke štetne materije iz kućnog vazduha (virusi, spore gljivica, toksini, ugljen-dioksid i dr.).

seflera uzgoj

Šeflera uzgoj

Šeflera je uobičajena kućna biljka koja se unutra lako uzgaja, jer ona može napredovati u veštačkim ili umereno svetlim svetlosnim uslovima i na meti je nekoliko štetočina.

Šeflera uzgoj – neophodno je ispuniti sledeće uslove:

Svetlo: jarka, indirektna svetlost. Zaštitite je od direktnih sunčevih zraka i promaje. U leto, ukoliko je moguće iznesite je napolje ispod nadstrešnice u hladovinu. Vrste šeflera koje imaju prošarane listove treba držati u blizini izvora svetlosti, dok vrste sa tamnim listovima treba držati na polusenovitom položaju.

Zalivanje: šeflera biljka zahteva puno vlage i vlažnog komposta. Zalivajte je na nedeljnom nivou tokom perioda vegetacije i često orošavajte. Smanjite zalivanje tokom zime.

Temperatura: šeflera pati ispod temperature od 15 C. Takođe joj ne odgovaraju temperature preko 24 C.

Zemljište: bogat, labavi saksijski supstrat.

Đubrivo: prihranite je dva puta nedeljno u toku perioda vegetacije sa tečnim đubrivom.

kisobran drvo uzgoj

Šeflera nega

Šeflera je veoma popularno sobno cveće za uzgoj jer zahteva malo vremena i truda za održavanje.

Što se tiče zalivanja, tokom proleća i leta je slobodno malo više zalivajte, i do 2-3 puta nedeljno. Zimi će biti dovoljno da je zalivate na 5-6 dana. Ako kojim slučajem zaboravite da je zalijete, šeflera cveće neće mnogo trpeti.

Šeflera je biljka koja bolje podnosi suvo nego suviše vlažno zemljište. Sačekajte da se zemljište osuši između zalivanja, a u tacnu od saksije možete da stavite kamenčiće zbog bolje drenaže. Minimum jednom nedeljno joj orošavajte listove.

Za uzgoj šeflere najbolja je zemlja koja je dobro propusna. Za presađivanje šeflere je najbolje koristiti mešavinu treseta i šljunka.

Što se tiče prihrane, tokom toplijih prolećnih i letnjih dana, dodajte tečno đubrivo za lisnate biljke u vodu za zalivanje – na 2 do 3 nedelje.

Razmnožavanje šeflere

Šefleru možete razmnožiti semenom i reznicama. Reznicu treba držati u vodi, a kad ožili, zasadite je u tresetno zemljište pomešano sa šljunkom.

Presađivanje

Presađivanje šeflere treba obavljati svakog proleća sve dok se ne dostigne željena veličina saksije, u cilju postizanja veće visine mlade biljke, ali i podsticanja rasta korena. Nakon toga, potrebno je menjati gornji sloj zemlje u saksiji na svake dve godine.

seflera razmnozavanje

Orezivanje

Orezivanje šeflere se sprovodi radi oblikovanja biljke i podsticanja njenog rasta. Nižim, razgranatim formama ove biljke treba odseći vrh, onda kada počne da se razvija i širi. Prolećno orezivanje se savetuje ukoliko želite da dobijete oblik žbuna. Nakon što sprovedete orezivanje šeflere, obavezno postavite drveni štap uz koren ove biljke, koji će predstavljati oslonac kako bi vaša šeflera mogla da raste uspravno.

Bolesti

Redovno brisanje listova šeflere vlažnom krpom je imperativ kada je nega šeflere u pitanju. Ukoliko primetite opadanje lišća šeflere – moguće da je temperature prostorije u kojoj držite ovu biljku suviše visoka ili suviše niska ili ste je previše ili pak premalo zalivali. Listovi tada mogu da se suše i postaju opušteni.

Uspešan uzgoj šeflere mogu ometati biljne vaši koje mogu napasti ovu biljku poznatu kao kišobran drvo, a možete ih ukloniti četkicom koju ste umočili u alkohol.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply