Kombinacija soda bikarbone (sodium bicarbonate) i soka od limuna, postaje sve popularnija. Benefiti ovog miksa uključuju sve od detoksikacije organizma, povećavanja apsorpcije hranljivih materija u organizmu, pomoći pri varenju i mršavljenja, do potencijalnog leka za rak.

Soda bikarbona je dobra za neutralisanje kiseline u telu; uklanja gorušicu i čini vašu kožu i kosu mlađom.Limun takođe ima alkalni efekat na telo, odličan je izvor antioksidanta- vitamina C i fitohemikalija zvanih limonoidi (istraživanja pokazuju da poseduju antikancerogena svojstva).Soda bikarbona i limun se čak koriste i kao lek za rak ali i majte na umu da pijenje soka od limuna sa soda bikarbonom u cilju lečenja raka zahteva još istraživanja, i neki izvori govore da su takva ispitivanja upravo u toku.

Zahvaljujući neutrališućim i alkalnim efektima koje ima mešavina limun i soda bikarbona, ona vam može pomoći u rešavanju mnogih zdravstvenih problema.

Recept za soda bikarbonu sa limunom

Verujemo da je limunada dobra po zdravlje, kao i soda bikarbona sa sokom od limuna. Popijte čašu limunade ujutru kada se probudite i održaćete pH nivo svog tela u alkalnoj zoni, poboljšaćete upijanje hranljivih materija i pritom, popiti nešto ukusno.

soda bikarbona i limun

Ponekad, možete iseckati limun i staviti kriške u vodu, a nekad ga slobodno iscedite direktno u čašu. Izaberite opciju koja vam više prija, obe imju isti efekat.

Ovo je recept za alkalni miks, koji se može piti četiti puta dnevno. Možete dodati i druge ukuse, ali poštujte ovu formulu:

  • 2 kašikice soka od limuna
  • pola kašikice soda bikarbone
  • 2 decilitra vode

Sedam lekovitih svojstava soda bikarbone i limuna

Alkalni efekat

Veruje se da kada organizam postane kiseo, skloniji je bolestima, infekciji, i ćelijskom propadanju. Takođe, mogu se pojaviti umor i poremećaj sna, koji dodatno utiču na stres, povećavaju rizik od povrede i čine ljude razdražljivima. Soda bikarbona i limun su alkalni, te pomažu telu da održi zdravi pH balans. Dobar pH balans je oko 7,35. Najkiseliji pH je 1, a najalkalniji je 14. Znate da vam je pH balans poremećen, tj. da je kiselost u organizmu preovladala, kada se koža i kosa oštete, ako imate infekciju urinarnog trakta ili patite od gorušice. Ali ponekad, ne možete osetiti efekat visoke kiselosti, a ona može uticati na sposobnost upijanja hranljivih materija, i tako sprečava organizam da funkcioniše normalno.

Voda sa limunom je blagi diuretik

Sve dok ste hidrirani i pijete dovoljno vode svakog dana (ako ne vodite aktivan život, minimalno treba da popijete osam čaša vode), dodavanje limuna u vodu ubrzaće izbacivanje štetnih materija i toksina iz tela.

Saznajte više>>> Soda bikarbona i limun za lice, zube kao lek protiv raka

Soda bikarbona i limun protiv infekcija urinarnog trakta

Natapanje u kadi punoj soda bikarbone, ublažiće urinarnu infekciju tako što će neutralisati pH balans u zahvaćenom delu. Pijenje vode sa limunom vam takođe može pomoći, jer postoje dokazi da ona može izmeniti pH balans u krvi i tako unišititi štetne bakterije.

Voda sa limunom može zaustaviti infekcije

Limun je odličan izvor vitamina C, moćnog antioksidanta rastvorivog u vodi. On održava ćelijski integritet i bori se protiv štetnog efekta koji za sobom ostavljaju slobodni radikali. Oni mogu oštetiti ćelije i preneti infekciju.

Limun poboljšava proizvodnju enzima u jetri

Najbolji efekat limuna, oseti se u jetri. Jetra se ponaša kao filter za ostatak organizma, prerađuje hranljive materije, izbacuje toksine i štetne materije. Postoji stara izreka koja kaže „Vaše telo deluje onako kako mu jetra kaže“ i verujemo da je to tačno. Limun može poboljšati proizvodnju enzima u jetri, više od bilo koje druge hrane. Može pomoći kod apsorpcije nutrijenata, izbcivanja štetnih materija i na ovaj način, poboljšati zdravlje.

Soda bikarbona leči gorušicu

Gorušica pravi problem milionima ljudi. Soda bikarbona se nalazi u većini fabričkih lekova protiv gorušice, ali je možete uzeti i samu, kao tretman za bol u stomaku, gorušicu i loše varenje. Pola kašikice soda bikarbone rastopite u pola čaše vode i popijte na svaka dva sata, kako biste neutralisali kiselost u telu. Pazite da ne popijete više od sedam doza u toku 24 sata. Ako imate preko 60 godina, ne biste smeli da popijete više od tri doze na 24 sata.

Soda bikarbona i voda sa limunom protiv raka

Postoje istraživanja koja proučavaju efekte soda bikarbone na rak dojke. Na tumorima kod miševa je potvrđeno da ima neutrališući efekat. U kombinaciji sa antioksidantskim i antimikrobskim efektima vitamina C i limonoida, jasno je zbog čega ljudi misle da soda bikarbona i sok od limuna mogu biti efektan lek protiv raka – ali, neophodno je obaviti još ispitivanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply