Sok od breze

Lisni pupoljci breze beru se krajem zime i u rano proleće, mlado lišće tokom cvetanja, suše se u hladu, a pored njih se kao lekovita supstanca upotrebljavaju kora, rese i sok On se krajem februara i početkom marta dobija kad se probuši rupa u kori.

Da prikupljeni sok breze ne bi fermentisao dodajte 1 kašičicu cimeta i 6-8 karanfilića ili ukuvajte sa medom dok ne dobijete sirup. Ako, ipak, do toga dođe dobićete penušavo vino koje osvežava.

Sok od breze, ili brezova voda je jedan od najboljih sokova koji treba da pijete.To je tečnost ekstrahovana iz drveta breze najčešće iz srebrne breze.Sirupasto-vodena tečnost, slatkastog ukusa sadrži šećere ( tačnije ksilitol), proteine, aminokiseline i enzime. Breza ima neverovatna lekovita dejstva, odnosno ČAGA gljive koje rastu na brezovom drvetu se tradicionalno upotrebljavaju protiv mnogih bolesti uključujući i kancer.

Breza Betula alba L. – Betulaceae je drvo koje raste pojedinačno ili u grupama u sunčanim delovima šuma, na vlažnom i močvarnom tlu ravnica i brežuljaka. Stablo breze je vitko, dosegne visinu i do 20 metara i ima belu koru koja se lako ljušti. Grane su tanke, nežne, viseće i crvenkaste boje. Cvetovi su 3-4 santimetara duge rese koje se razvijaju zajedno sa lišćem krajem aprila i tokom maja. Breza obiluje kalcijumom, natrijumom, fosforom, u pupoljcima ima eteričnog ulja prijatnog mirisa. U lišću ima oko 8 % katehinskih tanina, gorkih supstanci, smole, 8% šećera, saponina, a u kori heterozida glikozida i metil salicilata. Brezov katran ima osobine antiseptika tako da se kao sumporna mast upotrebljava protiv svraba i kožnih parazita.

Sok od breze može da se pije kao tonik, i to je tradicionalni napitak u Poljskoj ( možete da kupite brezovu vodu u prodavnicama u Poljskoj, ali je zaslađena šećerom pa je izbegavajte, Belorusiji, Ukraini, Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Finskoj i drugim mestima na severu Evrope, kao i u delovima severne Kine.

To je voda žive breze koja ima regenerativne i detoksifikacijske osobine. Tradicionalna lekovita svojstva breze i njeno efikasno uklanjanje toksičnih materija iz jetre i bubrega su poznata i cene se već godinama. Malo je fitoterapeutskih preparata koji mogu da ciljaju na dva glavna sistema za čišćenje i pročišćavanje u isto vreme.

Kako iz breze dobiti sok

1) Pronađite brezu ( sok od breze se dobija u određeno vreme, odnosno u prvim toplim nedeljama proleća kada se drveće budi iz zimskog sna, a sok se može cediti u toku nekoliko nedelja).

2) isecite kraj jedne deblje grane ( drugi način je da probušite rupu u drvetu i ubacite plastično crevo).

3) Zakačite plastičnu flašu na tu granu.

4)Sačekajte da se boca napuni brezovim sokom ( u zavisnosti od drveta, može da potraje par sati , ili će se flaša napuniti preko noći).

5) Pijte ovu tečnost ili je zamrznite kao kockice leda ( pa ih koristite kasnije sa votkom – zapravo u Ukrajini možete kupiti votku napravljenu od brezovog soka, to se zove ‘’brzozovka’’.

Lekovitost soka od breze

Detoksikacija
Drvo breze ima moćne diuretičke osobine , što pomaže izbacivanju štetnih materija, mokraćne kiseline i viška vode iz organizma. Ovim se podstiče eliminacija celulita i tretira problem gojaznosti tokom vremena. Takođe, pomaže održavanju dobrog zdravlja bubrega i jetre.

Danas se sok od breze koristi širom sveta i smatra se veoma efikasnim sredstvom za detoksikaciju koje cilja na dva ključna organa:
-jetru (holereza), apsorpcijom i neutralizacijom otrovnih otpadnih materija.
– bubrege ( diureza), eliminacijom i prečišćavanjem otpadnih materija kroz urinarni trakt.

Sok od breze eliminiše :
-Otrove koje samo jetra može da preradi, što uključuje: alkohol, zasićene masti, trigliceride, prehrambene boje, aditive, pesticide, ostatke industrijski prerađene hrane, prepržene masnoće i konzervanse.
-Otrove koje samo bubrezi mogu da eliminišu, što uključuje višak soli, mokraćnu kiselinu, fosfate, neke lekove, ureu i amonijak.

Zahvaljujući ovim dvema osobinama, sok od breze snažno detoksifikuje telo, čime olakšava proces mršavljenja. Ukoliko ste preterali sa unosom hrane i pića preko praznika, ova temljna detoksikacija je ono što Vam je potrebno!

Sok breze sadrži prirodne ugljene hidrate, organske kiseline, voćne kiseline, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, natrijum, gvožđe i bakar te vitamine grupe B i vitamin C.

U zemljama gde je sok od breze tradicionalan napitak ljudi svake godine popiju 8-10 l svežeg soka od breze.Ovaj sok uništava urinarno kamenje, efikasan je kod čira na želucu i jetri, glavobolja, bronhitisa, kašlja, kao i reumatizma, upale korena kičmenog nerva, artritisa, uklanja štetne materije iz organizma. Redovna upotreba ovog soka jača telo i deluje kao tonik.
Pre svega, sok od breze ima reciklirajuće sposbnosti, stimuliše organizam, to je hranljiv i osvežavajući napitak.

Čaj od lišća breze
Možete da pijete i čaj od lista breze.Ukoliko vidite drvo breze samo uzmite nekoliko listova i prokuvajte ih nekoliko minuta.

Osušeni pupoljci i lišće se u narodnoj medicini koriste da pospeše mokrenje, protiv bolesti žuči i da dezinfikuju mokraćne puteve, jer sadrže fitocide, inače, jake antibiotike. Protiv prehlade i povišene temperature koristi se mešavina brezovog lišća i cvetova zove i lipe.

Protiv upale bubrega i bešike
1 kašičicu lista breze prelijte sa 200 g ključale vode, ostavite poklopljeno 15 minuta procedite, zasladite po želji i pijte više puta tokom dana.

Stišava groznicu
30 g brezove kore potopite u mešavinu vina i vode (po 2,5 dl), ostavite 12 sati, kuvajte 15 minuta i pijte 2-3 šoljice dnevno ili svakog sata po 1 kašiku.

Leči osip
Pijte 4-6 kašika soka breze dnevno.

Za prolećno čišćenje tela
Pomešajte 5-6 kašika brezovog soka sa malo kozijeg mleka i meda ili sa malo vina i pijte nekoliko puta tokom dana.

Kod otečene slezine
Pomešajte 20 g brezove kore i 10 g korijandera (Coriandrum sativum), pa skuvajte u 2,5 dl belog vina.

Loading...
loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply