Moćni antioksidansi u soku od nara su značajani u sprečavanju očvršćavanja arterija.

Nar nije uobičajno voće za naše podneblje, i košta nešto više nego ostalo voće.Ali,zdravstvena korist od ovog crvenog soka je ogromna.U starijim knjigama nar se uopšte ni ne spominje.Tek u skorije vreme,ovo voće je „ponovo otkriveno“,a dospelo je u centar pažnje zahvaljujući novim otkrićima o njegovom veoma lekovitom uticaju na zdravlje.Kakogod,njegova impresivna lekovita svojstva bila su poznata još od davnina.
Veličina zrelog ploda nara kreće se između veličine pomorandže i veličine grejpfruta,otprilike od 7 do 12 cm u prečniku,u zavisnosti od podvrste kojoj pripada.Ima zaobljeni,šestougaoni oblik,sa tankim žućkasto do crvenkastim spoljašnjim slojem.Unutar ploda nara nalaze se oko 700-800 čvrsto povezanih semenki,smeštenih u posebnim kapsulama,koje su pri potpunoj zrelosti bordo boje.

Ukus soka od nara se razlikuje u zavisnosti od podvrste,kao i stepena zrelosti ploda.Ali u osnovi,kreće se od slatkog do kiselog.

Hranljiva svojstva
Nar ima jako visok sadržaj punikalagina,moćnog antioksidansa,koji se smatra jednim od glavnih komponenti zbog kojih nar jako pozitivno utiče na naše zdravlje.
Začuđujuće,ali istraživanja pokazuju da je kapcitet antioksidanasa u soku od nara 2 ili 3 puta veći od kapcaiteta koje imaju crveno vino ili zeleni čaj.
Sadržaj antioksidanasa je čak i viši nego u drugom voću(borovnica,malina i pomorandža),za koje se takođe zna da sadrže visok nivo ovih molekula.Ova osobina se pripisuje veoma visokom polifenolnom sadržaju u naru.
Takođe,so od nara predstavlja dobar izvor vitamina B i C,kao i kalcijuma i fosfora.Ova kombinacija,zajedno sa prisutnim mineralnim materijama,ima snažan uticaj na prevenciju i lečenje mnogih bolesti.

Zdravstvene koristi
Nova istraživanja su pokazala da je često konzumiranje soka od nara ekstremno korisno u borbi protiv ateroskleroze (očvršćavanja arterija).On smanjuje oksidaciju lošeg holesterola (LDL),koji doprinosi nakupljanju naslaga unutar arterija kao i njihovom očvršćavanju.
Pored toga što značajno utiče na smanjenje rizika od oštećenja krvnih sudova, sok od nara, zapravo, utiče i na lečenje već postojećih oštećenja.Jedno istaživanje dokazalo je da nar štiti od raka,a naročito raka prostate.

Evo nekoliko namirnica za koje se zna da imaju korisno dejstvo u kombinaciji sa narom ili njegovim sokom:

Anemija: Dodajte kašičicu cimeta i malo meda u šolju sa sokom od nara. Ovo je posebno efikasno prilikom gubitka krvi tokom menstruacije.

Svrab u predelu anusa: Svrab u predelu anusa je često uzrokovan parazitima,koji polažu svoja jaja u analnoj regiji.Sušite koru nara dok ne postane braon i krta,a zatim je zdrobite u sitan prah i to pomešajte sa maslinovim uljem.Nanesite dobijenu smesu na anus kako bi ste ubili parazite.

„Protiv starenja“: Svi znamo da su antioksidansi veoma efikasni u borbi protiv slobodnih radikala,koji uzrokuju pojavu bora na koži.Zato se trudite da što češće pijete sok od nara.

Astma: Visok sadržaj vitamina C ovom voću daje snažnu ulogu u borbi protiv upala.Dokazano je da pomaže kod otežanog disanja dece koja boluju od astme.

Ateroskleroza: Nar sprečava nagomilavanje naslaga unutar arterija,i tako smanjuje rizik od srčanih bolesti,kao i srčanog udara.

Hemoroidi: Istucajte (čistu) koru nara.Skuvajte dobijenu kašu u oko pola litra vode.Zasladite medom,i pijte dva puta dnevno do izlečenja.

Prevencija raka: Visok sadržaj antioksidanasa, koji poseduje sok od nara, štiti ćelije od štete koju uzrokuju slobodni radikali.Redovno pijenje ovog soka smanjiće rizik od pojave raka.

Holesterol
: Konzumiranje soka od nara bogatog antioksidansima dokazano utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi.

Dizenterija: Pijenje svežeg soka od nara je odličan lek za ublažavanje bola i upale izazvane teškim prolivima sa sadržajem krvi i sluzi.

Poboljšanje imuniteta: Antioksidansi, kojima je nar bogat, su veoma važni u jačanju imuniteta. Pijte sok od nara što češće,naročito kad osećate da ćete se prehladiti.

Gubitak apetita: Ukoliko ne možeti jesti, bar možete da pijete!Sok od nara će vam pomoći da povratite apetit.

Jutarnja mučnina: Pomešajte i popijte jednaku količinu meda i soka od nara i osetićete olakšanje.

Upala grla: Protivupalno dejstvo soka od nara značajno će vam smanjiti upalu i crvenilo grla.

POVEZANO >>> Nar i zdravlje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply