Sok od šargarepe

Sveži sok od šargarepe je kralj među sokovima od povrća.Sadrži dosta beta karotena,vitamina i minerala.
Sve ovo čini sok od šargarepe neophodnim za održavanja zdravlja,naročito za ljude sa slabim imunitetom,ljude koji imaju probleme sa kožom i vidom.Sok od šargarepe je od ogromne koristi za decu.Kako god ,da bi izvukli maksimum od soka od šargarepe,trebalo bi da znate kako da ga pijete.

Prednosti soka od šargarepe

Naravno,sok od šargarepe je dobar za svakog,al naročito pažnju trebalo bi da obrate oni koji imaju probleme sa imunitetom i bolestima očiju.Konzumiranje jedne čaše dnevno soka od šargarepe je preporučeno za trudnice i dojilje.Blago pomešan sa vodom, on može biti davan deci.

Najzdravija kompenenta je vitamin A , koji je neophodan za:

Ako neko ima probleme sa očima. Pomaže slab vid.

Ako neko ima probleme sa kožom.Nedostatak vitamina A je odmah vidljiv na koži tako što se ljušti i može biti suva.Pete i laktovi veoma brzo stradaju.

Za rast i razvoj kostiju u telu.

Za trudnice i dojilje ,kao i decu.

Za zdravu gleđ kod odraslih i pravilan razvoj zuba kod dece.

Za zdravu sluzokožu.Suprotno,zaštita od napada infekcije,infekcija se može pojaviti bilo gde u telu,kao npr bešika,želudac,creva,usta itd…

Za procišćavanje jetre,vitamin A se akumulira u jetri i konstantno je čisti,tako da sok od šargarepe je zdrav za jetru.

Pomaže kod gastritisa ,kod povećane kiselosti.Samnjuje želudačnu kiselinu.

Sok od šargarepe je bogat aktioksidansima koji:

Usporava proces starenja i smanjuje rizik od kancera.

On čisti ćelije od toksina i nečistoća,oslobađa kožu od akni.

Pijenje soka od šargarepe vam pomaže u oslobađanju od dermatitisa i ekcema.

Vitamin C deluje kao zaštitnik imunoog i nervnog sistema.

Časa svežeg soka od šargarepe savrseno oslobađa stresa posle napornog dana i smiruje ako je bio previše stresan.

Važno je piti sok od šargarepe naročito za pušače zato što nikotin uništava sve zalihe vitamina C u telu.
Vitamin C u kombinaciji sa vitaminom B smanjuje nivo štetnog holesterola tme šptiteći kardiovaskularni sistem.
Sok od šargarepe povećava apetit i poboljšva varenje. On služi kao veliki izvor u arterosklerozi, infekcijama i kamenju u bubrezima.

Sok od šargarepe je od velike pomoći za žene.Karotin normalizuje sintezu žesnkih polnih hormona.To omogućava ženama da ostanu mlade i zdrave dugo.Zato što nedostatak vitamina A dovodi do neplodnosti,sok od šargarepe pomaže da se reši taj problem.

Pored zanimljive narandžaste kore, sok od šargarepe sadrži supstancu koja utiče na endorfin koji je zaslužan za osecaj radosti.U momentima slabosti ,kada ruka poseže za čokoladom il kolačom ,bolje je umesto toga iscediti šolju soka,tako da ćete odmah se oraspoložiti, i na više dana takođe,ako tako gledate.

Sok od šargarepe takođe može doprineti crvenokosim lepoticama.Maska načinjen od soka od šargarepe će vašoj kosi dati prelep sjaj i boju,obnoviti i učvrstiti folikuli dlake.

Metod:
Svež sok se nanese na kosu i lagano utrlja u koren kose izbegavajući mesta oko čela i hramovaStavite kapu za tuširanje na glavu,nakon pola saa isperite kosu sa vodom.

Kako i koliko piti sok od šargarepe

Prvo pravilo je da pijete sok od šargarepe i malo masti.Možete dodati kašiku pavlake il malo krema,maslina il nekog biljnog ilja.Masti pomažu apsorbciju karotena u jetri.Čist sok od šargarepe u malim količinama je gotovo beskoristan, nije svarljiv, u velikim količinama,on će stvoriti teret na jetri i pankreasu.Čuvajte svež isceđen sok ne više od sat,jer mnogi vitamini,uključujući beta-karotin počinju da slabe i gube aktivnost, i smanjuje se korist soka od šargarepe.

Pijte sok od šargarepe pola sata pre jela,i još bolje ujutru na prazan stomak.

Postoje mnoge kontraverze o tome koliko piti soka od šargarepe u toku dana.Prosečne potrebe dnevne za beta-karotenom i vitaminom A pokriva čaša soka od šargarepe(250 ml ) i za muškarce i za žene.Žuta koža ( naročito vidljiva na licu) je siguran znak da je sve dobro u umerenim količinama i da je vreme za pauzu u pijenju soka.

Deci može biti davan sok od šargarepe posle 6 meseci i to razblažen sa vodom (1:1) .

Sok od šargarepe recept

Potrebni sastojci
1 kg šargarepe, 300 grama šećera, 4 kesice limuntusa, 4 litre vode

Dobro očišćenu šargarepu isecite na tanke kolutiće i skuvajte u 2 l vode.Kuvanu šargarepu izvadite iz vode u kojoj se kuvala (ovu vodu sačuvajte) i izblendirajte.Blendiranu šargarepu vratite u vodu u kojoj se kuvala nalijte još 2 l vode, limuntus i šećer i kuvajte.Kad proključa sklonite sa vatre i još topao sok sipajte u prethodno zagrejane flaše.Pokrijte flaše tkaninom i ostavite da se lagano ohlade.

Loading...
loading...