Srčenjak (Tormentilla erecta L) se još naziva: trava od srdobolje, petoprsta steža, petolista, srčani koren, srčanik.

Srčenjak je nepravilan kr-tolast rizom veličine palca je tamnosmeđ, dok je na prelomu bele boje koja se ubrzo oboji ružičasto-krvavocrveno. Stabljika je uspravna ili prilegla uz tlo, u gornjem delu razgranata, visoka 20 do 40 centimetara. Listovi na stabljici su sedeći, imaju 3 listića pa se s razvijenim palistićima čini kao da ih ima 5.

Prizemni listovi imaju peteljku i većinom do 5 listića. Čim se razviju, vrlo brzo uvenu. Listići stoje kao prsti na ruci, odatle ime biljci – petoprsta. Stabljika i listovi obrasli su sitnim dlakama. Žuti cvetovi razvijaju se pojedinačno u gornjem delu stabljike na dugim peteljkama i sa 4 krunična listića. Biljka nema gotovo nikakav miris, dok je ukus korena jako mirisav i steže.

RASPROSTRANJENOST: Čitava Evropa, osim mediteranskog područja.

STANIŠTE I UZGOJ: Raste i na suvim i na vlažnim livadama, u nizijama, ali i u brdskom i planinskom području. Njena prisutnost je karakteristična za mršave livade, a pojedinačno uspeva i u vlažnim šumama i na pašnjacima.

VREME CVETANJA: od juna do avgusta.

LEKOVITI DEO BILJKE: Sakuplja se rizom, koji se iskopava u rano proleće ili u kasnu jesen. Očisti se od natrulih delova, zatim od nadzemnih delova stabljike i suši na suncu ili u peći. Osušen se upotrebljava ili kao sitno isečen, ili u prahu. S obzirom da se sadržaj tanina u biljci (15 do 25%, već prema staništu) sušenjem brzo smanjuje, treba upotrebljavati po mogućnosti svež ili kratko odležao rizom.

LEKOVITO DELOVANJE: Rizom srčenjaka, kao taninska droga, veoma je prikladan za lečenje hroničnog, infektivnog katara creva, srdobolje, paratifusa, upale debelog creva, žutice i otečene jetre, a označen je i kao najbolje sredstvo kod tuberkuloze creva. Preporučuje se kod oboljenja creva kod kojih se naizmenično javljaju prolivi i tvrde stolice, zato što ima moć uništavanja, odnosno sprečavanja razvoja crevnih bakterija koje su uzročnik bolesti. Kod odojčadi koja već boluje od katara creva, može se primeniti rizom u odgovarajućem razređenju, a dobar je lek i kod prejake menstruacije.

Uspešno se primenjuje i kao sredstvo za čišćenje krvi, za lečenje reumatizma, gihta i šećerne bolesti – reguliše kompletnu razmenu materija u organizmu. Može se preporučiti i za lečenje vlažnih ili suvih ekcema, lišajeva, upala i čireva na koži. Voda za grgljanje, pripremljena od korena, leci upale desni, katar grla i ždrela.

JESTE LI ZNALI: U srednjem veku, kada su harale kolera i kuga, ova biljka važila je kao najbolji lek protiv tih pošasti.

PREPARATI:

Srčenjak čaj

Čaj: 1 kašičica svežeg ili osušenog korena (rizoma) kratko se prokuva u šolji vode, ostavi se da stoji 1-2 minuta, procedi i pije nezaslađeno. Veća količina čaja može se nekoliko sati ranije i hladnim putem pripremiti; hladan preparat jednom kratko prokuvati i nakon toga procediti. Već prema stanju bolesti, piju se u gutljajima 1 do 2 šolje.

Prašak: Koren se može uzimati i u obliku praška, na vrh noža više puta dnevno. Posle svakog uzimanja popije se gutljaj vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply