Listovi bršljana (lat. Hedera helik) efikasni su sastojak mnogih krema protiv celulita i za mršavljenje.

Obzirom da je bršljan veoma raširen i može se praktično svuda u šumi pronaći tokom cele godine, a ekstrakt u ulju, tinkturu i kupke je izuzetno lako napraviti, donosimo recepte kako ih možete načiniti i koristiti – besplatno i bez dodatih konzervansa i aditiva.

Berba listova tokom cele godine

Bršljan je zimzelena puzavica koja se obično penje na stabla ili uz kuće, a ponekad ih i posve obraste. Listovi su sa gornje strane obično tamnozeleni, a sa donje svetliji; kožnati su i obično tro- ili petokraki. Beru se tokom cele godine, a za macerat u ulju je najbolje koristiti mlade listove ubrane u maju i junu: to su listovi svetlije boje koji rastu u podnožju biljke, a za razliku starih listova pokriveni su dlačicama.

Pazite! Plod bršljana je crna boba koja zri u proleće, je otrovna. Smatra se da preparati od bršljana regenerišu potkožno tkivo, podstičući dubinsku cirkulaciju, a delotvorni su za otapanje celulita, nakupina masnog tkiva i uklanjanje viška vode.

Od listova bršljana napravite i kombinovano koristite macerat u ulju, kupke i tinkture. Ako nemate vremena za šetnju šumom i berbu listova, kupite sušeni list bršljana i primenite u receptima kao za sveže listove. Takođe, ubrane listove bršljana možete sami osušiti i koristiti tokom cele godine.

Kao i kod drugog lekovitog bilja, vredi opšte pravilo da kura traje tri nedelje. Nakon kure sledi tri nedelje pauze, pa tek tada možete ponoviti tretman.

Kod nekih ljudi bršljan izaziva reakcije na koži – kontaktni dermatitis. Ukoliko ste u toj grupi, izbegavajte ove preparate.     

Ulje od bršljana za noćni tretman

Sveže ubrane listove bršljana prostrite međusobno raširene na prozračnom i senovitom mestu neka se prosuše 24 sata. Nakon toga ih složite u teglu sa širokim grlom, i zalijte maslinovim, suncokretovim ili nekim drugim uljem za masažu. Ulje treba da prekrije listove. Uopšteno se preporučuje da odnos mase bude 1: 5. Dakle, na 10 g bršljanovog lista dodajte 50 g ulja.Teglu zatvorite i ostavite da stoji na tamnom mestu tokom celog leta. Svakih nekolik dana protresite. Nakon 3 meseca stajanja procedite ulje iz tegle i listove bršljana istisnite gazom, te prelijte u tamne bočice u kojima će ulje stajati. Najbolje je ovo raditi jednom godišnje – tako da odmah pripremite macerata koliko vam je potrebno.

Primena: svakoga dana pre spavanja ovim uljem masirajte 10-20 minuta delove tela na kojima imate celulit     

Vodeni rastvor bršljana za dnevni tretman

Sveže nabrane listove bršljana prvo prosušite 24 sata (kao i za uljni macerat), odvažite 50 grama i sitno ih iseckajte. Stavite na dno staklene posude sa širokim grlom i zalijte litrom hladne vode. Poklopite i ostavite da stoji 24 sata, pa procedite i prelijte u staklenu bocu te ju držite u frižideru. Napravite količinu koja vam je potrebna za nedelju dana, a potom napravite svežu rastvor. Ovom vodenim rastvorom ujutro, nakon tuširanja namažite površinu tela koju tretirate. Ostavite da se nekoliko minuta upije u kožu, pa lagano osušite peškirom, najbolje papirnim. To mesto nemojte više ispirati, nego se obucite.     

Kupka sa bršljanom – regenerativni vikend ritual

Pristavite 5-litarski lonac sa vodom, pa kad voda proključa ubacite 2-3 rukohvata svežih listova bršljana (ili sušenog). Ostavite da kuva još pola sata, pa procedite i sipajte u kadu napunjenu toplom vodom za kupanje u kojoj ste otopili 1 kg morske soli. Ležite u kadi barem pola sata, ili dok se voda ne ohladi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply