[icegram campaigns=”13765″]

Nije tajna da povrće pruža široku lepezu koristi za zdravlje, što je razlog zašto je tako važno da ga se uključi u svoju dijetu. Isto tako, svi znamo da održavanje zdrave težine omogućuje bolji kvalitet života.

To je razlog zašto je dobra ideja znati da od svog povrća koje jedemo, postoji nekoliko vrsta koje su vrlo učinkovite i pomažu nam da izgubimo težinu, kao što je na primer celer. Ovo povrće se redovito koristi pri spremanju različitih vrsta jela, te se preporučuje za pojedince koji su na dijetama za mršavljenje, jer ima malo kalorija, ne sadrži masnoću, ni puno ugljenih hidrata.

Svojstva celera

Celer je karakterističan po visokom sadržaju vode – oko 95%. To ga čini lako probavljivom hranom, hidratantan je i ima jaka diuretička svojstva. On takođe pomaže u čišćenju tela što može sprečiti rak želuca i debelog creva. Takođe ima protuupalna svojstva koja pomažu u kontroliranju krvnog tlaka i u borbi protiv nesanice. Celer čak može često  ublažiti groznice i alergije.

Ovo povrće sadrži eterična ulja poput limonen i selinen, koja daju celeru svoja diuretička svojstva. Oni se nalaze u većim količinama u stabljikama i semenkama. Eterična ulja u celeru takođe imaju velika antibakterijska svojstva, što pomaže eliminisanju  bilo kakve zarazne ili otrovne materije koje bi se mogle naći u bubrezima. Oni takođe imaju sposobnost da eliminišu kamenje koje nastaje kako u bubrezima, tako i u žučnoj kesi. Ova lekovita svojstva čine celer izvrsnom hranom, ne samo za one koji žele izgubiti na težini, nego i za sve ljude, a posebno za one koji brinu o svom zdravlju.

Konzumiranje celera za mršavljenje

Za one pojedince koji žele da koriste celer kao namirnicu za mršavljenja, imamo vrlo jednostavan i praktičan recept za vas, koji će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma viška. Kako bi smanjili tu dodatnu težinu jedući celer, morate pripremiti ukusne napitke koristeći bilo koje voće koje najviše volite, u kombinaciji s nekoliko stabljika celera.

Možete napraviti razne mešavine jednog ili više različitih vrsta voća ili povrća, a zatim dodajte primarni sastojak (celer). Najbolje voće i povrće koje možete kombinovati sa celerom su: šargarepa, krastavac i jabuke, iako, naravno, kao što smo spomenuli prije, možete dodati koje god voće ili povrće želite. Što češće koristite celer u ishrani imaćete veće koristi po vaše zdravlje. Ne samo da je zdravo, ukusno je!

Isto tako, važno je da zapamtite, da u cilju što bolje iskoristivosti vaše dnevne doze soka od celera, morate ga kombinirati sa uravnoteženom ishranom, a posebno redovnim vežbanjem. Ako iz bilo kojeg razloga niste zainteresirani za ulazak u teretanu, možete hodati dnevno 30 minuta do sat vremena. I to će biti dovoljno!