[icegram campaigns=”14335″]

U osnovi vaginalnih upala nalaze se promene u ravnoteži mikroorganizama koji se normalno nalaze u vagini kao i hormonalne promene koje utiču na kiselost i otpornost vaginalne sredine. Vaginalne infekcije su jedan od najčešćih problema u reproduktivnom periodu žene.

ŠTA MOŽE IZAZVATI VAGINALNU INFEKCIJU?

Vaginitis, vaginosa i colpitis su različiti nazivi za upalu ili infekciju vagine. Zdrava vaginalna sluznica stvara sekret koji vlaži i ima higijensku ulogu, pa je vaginalni sekret normalna pojava kod polno zrelih žena i najčešće je proziran ili beličast. Izgled sekreta se menja tokom faza menstrualnog ciklusa, trudnoće, emocionalnog stresa, promene načina ishrane, u toku uzimanja različitih lekova (uključujući i kontraceptive).

Prirodno je PH vrednost vagine kisela (ph oko 4,5) i to ima zaštitnu ulogu, ali se tokom menstruacionog ciklusa menja. Najniža ph vrednost je neposredno pre i tokom menstruacije i tada najčešće i dolazi do infekcije.

Uzroci poremećaja ravnoteže u vaginalnoj flori su višestruki: razni lekovi/antibiotici, oralni i lokalni kontraceptivi, prečesta upotreba intimnih kupki, emocionalni stres, seksualano prenosive bolesti.

KOJI SU NAJČEŠĆI TIPOVI VAGINALNIH INFEKCIJA?

Bakterijska vaginoza ­je najčešća polimikrobna anaerobna infekcija kod žena u reproduktivnom periodu­. Karakteriše se kremastim, ređim, belo­sivim sekretom neprijatnog mirisa (miris na pokvarenu ribu), koji je nekad praćen svrabom. Najčešće se nađe povećana količina bakterija Gardnerella vaginalis. Većina žena neće imati sve navedene simptome, a neke čak ni jedan, pa se tada dijagnoza bakterijske vaginoze može postaviti jedino pri redovnom ginekološkom pregledu.

Aerobni vaginitis -­ u normalnoj vaginalnoj flori dominanatan je Lactobacillus acidofilus koji održava kiselost vagine i ravnotežu sa drugim mikroorganizmima u svojoj okolini. Poremećajem ove ravnoteže dolazi do smanjivanja laktobacila i porasta broja drugih aerobnih bakterija (Streptococcae, Enterococcae, Esherichia coli i druge) što dovodi do pojačane vaginalne sekrecije.

Vaginalna kandidijaza ­ praćena je gustim, belim, sirastim sekretom bez mirisa koji nekad može biti u vrlo malim količinama. Svrab je glavni simptom, uporan, neprijatan i nekad se širi i na predeo rektuma. Moguća je i pojava crvenila na sluzokoži i koži kao i bol pri polnom odnosu.

Trihomonas vaginalis ­- iscedak iz vagine obično zelenkast ali može ići do sivo bele nijanse. Jak, neprijatan miris, bol i peckanje pri mokrenju, svrab i krvarenje posle polnog odnosa. 20­-50% ovih infekcija mogu biti bez izraženijih simptoma.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Za pravilan tretman najvažnija je ispravna dijagnoza. Postavlja se pregledom vaginalnog zida, izgledom i mirisom sekreta kao i mikroskopskim određivanjem stepena čistoće vaginalnog sekreta. Samo ginekolog može odrediti o kojoj vrsti infekcije se radi. Pristup lečenju je individualan i uzima u obzir životnu dob, opšte zdravstveno stanje pacijenta kao i proširenost infekcije i podnošljivost određenih lekova.

U lečenju se primenjuju oralni preparati (antimikotici, antibiotici) i lokalni preparati (vaginalete, gelovi i kreme odgovarajućeg sastava). Neophodan je pregled i lečenje polnog partnera u cilju smanjivanja učestalosti infekcija i njihovog ponavljanja.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

– obilan iscedak neprijatnog mirisa
– promena boje vaginalnog sekreta (sirast, beo, žućkast, žuto­zelen)
– svrab i peckanje u predelu vagine
– peckanje tokom mokrenja
– bol tokom polnog odnosa
– osip, crvenilo ili bradavice oko vaginalnog otvora

Svaki simptom treba shvatiti ozbiljno, mada neke upale u početku nemaju simptoma. Zato su neophodni preventivni ginekološki pregledi u cilju ranog otkrivanja i lečenja vaginalnih infekcija koje mogu izazvati i ozbiljne komplikacije kada se ne prepoznaju, ne leče i dugo traju. Ozbiljne komplikacije su infekcije urinarnog trakta, upale grlića materice, delimična ili potpuna neprohodnost jajovoda što je uzrok neplodnosti, a vaginalne infekcije u trudnoći mogu dovesti do prevremenog porođaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply