kefir

[icegram campaigns=”13765″]

Kefir – napitak dugovečnosti

Kefir, napitak dugovečnosti je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u vašem domu.

Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god. priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba. Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd.

Može se konzumirati u prilično velikim količinama, od 1 do 1,5 l dnevno. U kefiru ima naročito mnogo vitamina B, koje stvaraju kvasci. Svarljivost mu je veća nego kod mleka: sirovo mleko se zadržava u želudcu 7,5 sati, kuvano mleko 7 sati, kefir iz masnog mleka 4,5 sata i kefir iz obranog mleka 3 sata. Alkohol, u tim količinama koje sadrži kefir, podražuje apetit i povoljno utiče na krvni i nervni sistem. Kefir se smatra izvrsnim hranjivim lekovitim sredstvom za dojenčad i decu sa slabom probavom, lenjom stolicom i uopšte kad se loše osećaju.

Kako se pravi – recept i priprema

Prednost kućne proizvodnje kefira

Kefir je mlečni proizvod dobijen fermentacijom mlečnog šećera. I dok su kod jogurta za to zaslužne jogurtne bakterijske kulture, kod kefira su za to zadužena kefirna zrnca odnosno kefir gljiva kao i mirkoorganizmi i laktična kiselina koji idu uz nju.

Kefir napravljen kod kuće je dokazano zdraviji,pogotovo zdraviji će biti ako ga pravite od svežeg, termički neobrađenog mleka. Da bi kefir imao sve bakterije i gljivice koje ga i čine zdravim mleko treba fementisati pomoću kefirnih zrnaca. Industrija koristi razne startere od hmelja i kultura bakterija koje proizvode sličan ukus, ali neuporedivo su siromašnijeg mikrobiološkog sastava u poređenju s kefirom kućne izrade.

Proces pravljenja je veoma jednostavan, jer ne morate da održavate konstantnu temperaturu kao kod jogurta. U suštini samo treba da dodate kefir zrnca u sveže mleko i ostavite da se fermentiše 1 do 2 dana u zavisnosti od vašeg ukusa. Optimalna temperatura je 22 stepeni, međutim raspon od 18 do 28 stepeni je takođe prihvatljiv.

Odnos zrnaca prema mleku treba da bude 1:10. Na primer 600 ml mleka i ¼ šolje kefir zrnaca. Nakon što se završi proces fermentacije neophodno je samo da odstranite zrnca i da kefir stavite u frižider. Zrnca nemojte da bacite, jer ih možete ponovo koristiti za pravljenje još nekoliko „tura“ kefira.

Ako hoćete da usporite proces fermentacije (npr. Ukoliko nećete biti kući nekoliko dana), to možete da uradite tako što ćete zrnca ubaciti u mleko a zatim sve zajedno staviti u frižider.

Povezano>>> Lekoviti napitak kefir upotreba i recepti

Gde nabaviti kefirna zrnca?

Kada kupite kefir u prodavnici, u njemu nema gljive koju možete razmnožavati. Zato je najbolje nabaviti je od nekoga ko je već ima. Tibetanska gljiva vremenom raste i razmnožava se i lako se deli.Ovde možete naručiti kefirna zrnca tibetanskagljiva@gmail

Vodeni kefir

Vodeni kefir ima blažu teksturu i slabiji ukus u odnosu na kefir pravljen od mleka. Uglavnom se pravi od šećera sa vodoma ili voćnog soka. Baš kao i prethodne dve vrste, kefir sa vodom može da se zasladi po sopstvenom ukusu i predstavlja sjajnu alternativu za gazirane sokove i ostale štetne napitke.

Vodeni kefir se koristi drugačije od mlečnog. Uglavnom se koristi kao dodatak za smuti (smoothie), oatmeal, kao preliv za salatu, kao dezert, međutim neki ga piju i samog. Ova vrsta ne predstavlja dobar substitut za mlečni ukoliko se koristi za pravljenje mlečnih proizvoda, jer je mnogo manje kremast.

Saznajte više>>> Kefir kao lek – upotreba za dobro zdravlje

Kako se čuva tibetanska gljiva?

Kao i svaka druga gljivična kultura i ova voli vlagu. Ukoliko ne želite odmah da je koristite , čuvajte je u posudi sa malo mleka ili vode. Ukoliko želite na duže vreme da se odmorite od nje, možete je zamrznuti. Prilikom ponovnog odmrzavanja, nemojte je izlagati toploti, već jednostavno pustite da se odledi na sobnoj temperaturi. Posle toga je normalno koristite. U suštini, možete je koristiti neograničeno.

Kefir i zdravlje

Znate li da dobar deo našeg imunog sistema i 75% našeg zdravlja potiče upravo iz naših creva? Ukoliko ona ne rade svoj posao kako treba, nema prave apsorpcije hranjivih materija iz namirnica koje unosimo, niti njihovog prenosa u krvotok. A da bi creva bila zdrava, veoma je važno da njihova mikroflora bude izbalansirana i zdrava .Mnogo toga može da utiče na njen poremećaj. Na primer loša ishrana sa previše ughljenih hidrata koja može da dovede do pojave kandide u crevima ili preterana upotreba antibiotika koja dovede do uništavanja i ovih korisnih bakterija.

Osim toga, u kefiru ima 20% kalcijuma i isto toliko fosfora, 14% vitamina B12, 19% vitamina B2, 5% magenzijuma i dosta vitamina D. Prilična doza korisnih sastojaka u jednom obroku, zar ne?

Kako još utiče kefir na zdravlje?

Kao antibiotik

Pored toga što utiče na stabilizaciju rada digestivnog sistema, smatra se da kefir ima atibiotska svojstva i da ima sposobnost da se bori protiv infekcija i sputa razvoj štetnih bakterija ( kao što je Ešerihija koli, Salmonela itd) . Za ovo je najzaslužija jedna mlečna kultura koja se nalazi iskučljivo i samo u kefiru – Lactobacillus kefiri.

Protiv osteoporoze

Kao namirnica bogata kalcijumom sjajna je za regenaraciju i očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze, a smatra se da je korisna i u borbi protiv nenormalnog rasta ćelija u telu kao što su razni tumori.

Za netolernatne na laktozu

Čak i osobe koju su netolerantne na laktozu, veoma lako podnose kefir, jer se u ovom slučaju laktoza pretavara u mlečnu kiselinu u i postaje lakša za varenje. Naravno, ovo nije pravilo i uvek postoje i oni koji neće moći da izađu na kraj sa laktozom ni na ovaj način.

Protiv astme i alergija

Astma i alergijske reakcije takođe mogu da se redukuju redovnom upotrebom kefira u ishrani. Kako, pitate se? Često je uzrok alergija, posebno onih skrivenih koje se teško detektuju, slab imuni sistem. Jačanje imunog sisitema na ovaj način može biti odgovor na ovaj problem.

Kefir dijeta za mršavljenje

Želite da smršate? Otkrićemo vam i ovu tajnu – kefir je dobar za mršavljenje! Jeste li čuli nekad za kefir dijetu? Ukoliko niste, obratite pažnju na sledeće redove posle kojih će vam ovo postati omiljena namirnica.

Kefir dijeta ima nekoliko varijanti i mi ćemo ovde razmotriti u detalje one najčešće korišćene.

Kefir dijete spadaju među najpopularnije dijete za brzo mršavljenje. Koja je tajna njihove popularnosti? Prije svega, razlog je kefir: jedan od najkorisnijih mlečnih proizvoda.

Pravi, domaći kefir ima umirujući efekt na cirkulaciju i nervni sistem. On je bogat vitaminima i mineralima, pomaže da se uspostavi rad creva, leči organizam i podmlađuje kožu, poboljšava stanje kose i noktiju. Pored toga, ishrana koja se bazira na korištenju kefira pomaže kod mršavljenja!

Ako tražite Kefir dijetu za sebe, naići ćete sa mnogo varijacija. Kako biste izabrali najdelotvorniju, trebali biste znati osnovne principe kombinovanja kefira s drugim proizvodima. Vrlo je važno neke namirnice isključiti prilikom držanja Kefir dijete. Zato morate sastaviti jelovnik, koji će vam omogućiti da u potpunosti iskoristite pozitivna svojstva kefira, očistite telo od hemijskih otrova, smršate i unapredite svoje zdravlje.

U nastavku ćete vidjeti nekoliko dijeta koje će vas učiniti mršavijima, a neće štetiti vašem telu.

Važna napomena – domaći kefir koji sami napravite, ima neusoredivo bolja svojstva nego kupovni!

Kefir mono dijeta

Kefir mono dijeta je jednostavna i efektna. Prefiks mono podrazumijeva da dnevni unos ne uključuje ništa osim kefira. Preporučuje se unos 1,5 litra kefira dnevno tokom tri dana. Pazite, vrijeme između uzimanja kefira mora biti isto. Tokom ove dijete moguće je izgubiti 4- 5 kilograma.

Voćna dijeta s kefirom

Ovo je kratka dijeta, odlična za detoksikaciju organizma. Dnevno treba piti 1,5-2 litra kefira i jesti voće ili sirovo povrće u dostatnim količinama da se zadovolji glad – ali izbegavajte banane, grožđe, krastavce i pečurke. Dijeta se drži do nedelju dana (u tom periodu se predviđa gubitak od 5 – 6 kilograma).

Kefir dijeta s jabukama

Jedna od najefikasnijih kefir dijeta, iako veoma restriktivna. Najčešće se primjenjuje pred letnju sezonu i ne preporučuje se u zimskom periodu. Kefir dijeta s jabukama traje 7 dana, a dnevno se unosi 1.5 litra kefira i do 1.5 kilogram jabuka. Njome se može izgubiti 6 kilograma.

Kefir dijeta 21 dan

21-dnevna kefir dijeta pomoći će vam da izgubite i do 10 kilograma. S ovom dijetom možete izbeći probleme s usporavanjem metabolizma zbog toga što kilograme gubite postepeno.

Pravila i principa dijete:

1. Piti 1 litar kefira dnevno.
2. Dozvoljeno je jesti voće (osim banane) i povrće bez skroba (zabranjeni su krompir i mahunarke, u manjim količinama je dozvoljeno ostalo korenasto povrće)
3. Šećer (i sve od šećera, osim svežeg voća) strogo je zabranjeno, kao i sve vrste brašna (osim od semenki), sir, maslac, margarin i alkohol.
4. Dozvoljeno je jesti kuvano meso i ribu s niskim procentom masnoća, ali ne više od jednom u tri dana.
5. Dozvoljeno je soliti hranu s maksimalno 5 grama soli dnevno.
6. Intervali između obroka trebalo bi da budu jednaki.
7. Preporučuje se od pet do šest obroka dnevno.

Sedmodnevna kefir dijeta

Ako vam je period od dvadeset jednog dana dug, isprobajte sedmodnevnu kefir dijetu.

Osnovna pravila dijete:

Treba piti 10 čaša vode dnevno i 1 litru kefira svakog dana (1 čaša ujutru na prazan stomak i 1 čaša kefira pre spavanja ).

Alkohol je strogo zabranjen.

Jelovnik Sedmodnevne kefir dijete

Dan 1: Može se jesti bilo koje voće osim banana. Posebno se preporučuju dinje i lubenice.

Dan 2: Dozvoljeno je jesti sirovo i kuvano povrće (bez masnoća). Najbolje je početi dan pečenim ili kuvanim krumpirom (bez masti), ali ga jesti ohlađenog (zbog rezistentnog skroba).
Dan 3: Može se jesti voće i povrće u neograničenim količinama (osim banana i krompira).
Dan 4: Pojesti šest banana tokom dana.
Dan 5: To je najugodniji dan tokom kog se jede krta govedina ili pileće belo meso s paradajzom.
Dany 6: Unos hrane se sastoji od nemasne govedine ili piletine i povrća u bilo kojoj količini.
Dan 7: Mogu se jesti povrće i hladan pirinač (hladan zbog rezistentnog skroba).