Voda u kolenu lečenje, punktiranje kolena, kako se leci otok kolena kod kuće.

Otok kolena lečenje. Voda u kolenu lečenje, narodni lek. Kada i zasto se radi punkcija kolena.

Voda u kolenu je signal koji ukazuje na problem u zglobu kolena. Kad je u pitanju otok kolena lecenje zavisi od stanja koje je dovelo do pojave otoka. Ukoliko je reč o manjem problemu (lakše povrede, početna artroza kolena ili neseptični burzitis) nije potrebno zbrinjavanje od strane lekara i dovoljne su mere koje sami možemo preduzeti kod kuće. Otok kolena koji traje duže od tri dana, voda u kolenu koja je praćena veoma jakim bolovima, povišenom telesnom temperaturom ili modricama je znak da se odmah javite lekaru.

Voda u kolenu lečenje kod kuće

U mnogim slučajevima otok kolena je posledica manjih povreda struktura zgloba kolena ili se javlja u sklopu početne gonartroze. U ovim slučajevima prolazi za 1-3 dana ukoliko se preduzmu odgovarajuće mere u kućnim uslovima.

Kad je u pitanju otok kolena lecenje kod kuće podrazumeva sledeće mere:

  • Suzdržavanje od fizičkih aktivnosti u toku 24h ili duže će pružiti kolenu dovoljno vremena da se oporavi. Ne savetuje se imobilizacija, već bi pacijent koji ima oteceno koleno trebalo par puta u toku dana nežno da proba da ispravi i savije koleno, kako bi sačuvao pun obim pokreta.
  • Za otok kolena lecenje ledom je veoma važno jer led vrši vazokonstrikciju (sužavanje krvnih sudova) i na taj način smanjuje zapaljenje. Usporava stvaranje sinovijalne tečnosti, a stimulacijom receptora za hladno u koži smanjuje prenošenje signala bola do mozga. Kad je u pitanju voda u kolenu lecenje ledom se sprovodi 3-4 puta u toku dana u trajanju od 20 min, a led se nikad ne stavlja direktno na kožu.
  • Elastični zavoj.
  • Elevacija (podizanje) noge. U ležećem položaju stopalo je podignuto na jastuku. Ovo smanjuje dotok krvi, a poboljšava drenažu iz kolena.

Ukoliko se primenjuju ove mere voda u kolenu nestaje za par dana. Ako je otok kolena prisutan i posle tri dana ili se pogoršava odmah se javite lekaru.

Otok kolena lecenje zavisi od dijagnoze

Pošto je otok kolena znak koji prati različita stanja, najpre mora da se otkrije problem koji je doveo do pojave vode u kolenu. Lekar najpre uzima anamnezu (postavlja pacijentu niz pitanja) i vrši fizikalni pregled koji je često veoma otežan zbog pratećeg bola u kolenu. Od dopunskih dijagnostičkih metoda se koriste metode vizuelizacije:

  • Rendgensko snimanje kada se sumnja na prelom kostiju.
  • Mogu se otkriti artritis i problemi sa tetivama i ligamentima.
  • Magnetna rezonanca. Suverena metoda kad je u pitanju dijagnostika promena na mekotkivnim strukturama koje se ne vide na rendgenskim snimcima.
  • Artoskopija je invazivna dijagnostička i terapijska procedura. Mala cevasta kamera se ubacuje u zglob kolena kako bi se postavila dijagnoza ili izvršila minimalna hirurška intervencija.

Punktiranje, punkcija kolena (artrocenteza)

Kod pacijenata koji imaju oteklo koleno, da bi se isključila ili potvrdila određena dijagnoza, nekad je potrebno da se radi punkcija kolena. Punktiranje kolena (aspiracija) je izvlačenje tečnosti iz zgloba kolena ili burze. Punkcija kolena se vrši uz pomoć šprica i igle. Izvađena tečnost se pregleda kako bi se postavila dijagnoza. Punkcija kolena se najčešće radi kod sumnje na sepični artritis ili septični burzitis (u punktiranoj tečnosti se nalaze bakterije), giht (kristali mokraćne kiseline), pseudogiht (kristali kalcijumovih soli) ili traumatske povrede praćene izlivom krvi (u punktiranoj tečnosti se otkriva prisustvo krvi).

Punkcija kolena se radi u sklopu dijagnostike, ali i kao metoda lecenja, kada je dijagnoza već postavljena, a kako bi se smanjio pritisak tečnosti i bol u kolenu.

Kad je u pitanju otok kolena lečenje često podrazumeva primenu lekova protiv bolova. Najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su brufen i diklofenak. Ne preporučuju se osobama koje imaju osetljiv želudac, gastritis ili čir na želucu, kao ni starijim osobama.

Od neinvazivnih metoda preporučuje se i fizikalna terapija za jačanje mišića koji okružuju zglob kolena, kao i korišćenje suplemenata za zglobove koji imaju antiedenatizno i antiinflamatorno dejstvo. Preparati od novozelandske zelenousne školjke imaju snažno antiiedematozno i antiinflamatorno dejstvo i daju odlične rezultate kod otoka kolena različitog porekla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply