Proširene pore na licu – saveti za lečenje

Proširene pore na licu su zajednički kozmetički problem mnogim ljudima. Pojavljuju se u najranijoj dobi, a mogu se pojaviti i u zreloj i to i kod muškaraca i kod žena.

Muškarci mnogo češće imaju problem sa proširenim porama od žena, ali ženama su proširene pore na licu mnogo značajniji problem.

Pore su mikroskopski otvori na koži koji omogućuju hlađenje kože putem znoja . Izbacuju loj i sebum na površinu, i zapravo , pore su mehanizmi  kojima organizam reguliše vlažnost  i temperaturu kože. Neki stručnjaci procenjuju da imamo čak milion pora po kvadratnom centimetru kože.

Ali, problem nastaje, kada se one počni širiti, tada su mesta gde se žlezde lojnice  otvaraju na površinu kože.

Uzroci

 • pubertet, vreme kad lojne žlezde pojačano rade i teraju sebum na površinu kože.
  Često pore ostanu proširene i u kasnijoj dobi, čak do menopauze.
 • nepropisna i neadekvatna nega, uključujući neadekvatno čišćenje lica i nošenje previše šminke
 • masna koža i seboreja, zajednički problem kada se koža crveni i ljušti
 • oštečenja od sunca

Ponekad je za to odgovorna genetska predispozicija. Ipak, češće na to utiču preduslovi kao što su masna koža, podložnost kože ka stvaranju akni i bubuljica, nepravilno lečenje akni i bubuljica i slično.

Godine su još jedan važan faktor kada je veličina pora u pitanju. Kako starimo koža gubiti svoju elastičnost, pa dolazi do njenog rastezanja. Tada i otvori na licu postaju veći i vidljiviji. Kako se koža razvlači sa godinama,  pojavljuju se manje ćelije oko pora koje čine da one izgledaju veće.

Da bi ste stali na put nastanku i širenju proširenih pora, ophodite se pažljivo prema svojoj koži. Nikada nemojte zapostaviti i izostaviti pravilnu higijenu i negu. Pravilnom higijenom kože, a ona podrazumeva svakodnevno dubinsko čišćenje kože, uz upotrebu sredstava za umivanje, piling preparata i što toplije vode, sprečićete pojavu i zadržavanje masnoće u porama.

Masnoća unutar pora u najvećoj meri je odgovorna za stvaranje akni i bubuljica na koži, a sve to zajedno kao posledicu ostavlja proširene pore. Kada ste ispoštovali pravilnu i redovnu higijenu lica, nikada nemojte izostaviti negu.

Pore se javljaju uglavnom na području obraza, nosa i brade.

Ako ih najviše ima na obrazima, to je znak da je vaša  koža masna.

Proširene pore na nosu se javljaju kod osoba koje imaju i masnu kožu lica, ali se takođe mogu pojaviti i kod osoba sa normalnim tipom kože, naročito ukoliko postoje mitiseri.

“T” zona koja obuhvata čelo, nos, deo oko usta i bradu sklona je pojavi masnoće i mitisera. Često se T zona javlja kod svih tipova kože, tako da je pojava kombinovane kože lica sve češća pojava. Kod takve kože primećujemo da su obrazi suvlji, a da je T zona masnija. Kod kombinovane kože mitiseri, koji su jedan od uzroka proširenih pora, nastaju upravo na T zoni.

Saznajte više>>>  Proširene pore na licu – uzrok, lečenje, najbolje maske

Adekvatna higijena pre svega

Ukoliko imate proširene pore, vodite računa o tome da vam je koža uvek čista. To znači da je ujutru i uveče temeljno umijete i očistite tonikom za lice. U međuvremenu, u toku dana, skidajte šminku dok ste kod kuće. Nemojte koristiti preparate koji isušuju kožu, jer će ona lučiti još više sebuma i tako zapušiti pore.

Borba protiv proširenih pora mora se voditi svakodnevno

Čišćenje lica od izuzetnog je značaja. Obavezno se radi ujutru i uveče. Nakon umivanja mlakom vodom i blagim preparatom, kožu očistite micelarnom vodom ili tonikom za kožu sa proširenim porama.

Piling lica je izuzetno značajan korak, jer proširene pore moraju da se iščiste iznutra. Da biste u tome uspeli, morate ukloniti mrtve ćelije s površine epiderma i osloboditi pore svega što im onemogućava da dišu. Najbolje bi bilo, pre pilinga, dobro napariti kožu, kako bi se pore još više raširile, što bi omogućilo da se iz njih istisnu sve nečistoće. Nakon pilinga, nanesite masku za čišćenje lica.

Izuzetno je važno da koža stalno bude dovoljno hidrirana, kako se ne bi isušila i stvarala više sebuma koji je njeno prirodno oružje protiv gubljenja vlažnosti. Vodite računa da kreme koje koristite imaju veći sadržaj vode i sastojaka za hidrataciju.

Šta je najbolje za zatvaranje proširenih pora na licu

S obzirom da ne postoji čarobno sredstvo koje će zatvoriti pore i učiniti da one tako skupljene ostanu, najbolje je delovati svim mogućim sredstvima da biste zaustavili širenje pora. Treba koristiti prirodne metode,  prirodne kozmetičke preparate, ali i hemijske, kod stručnih lica, dermatologa, ukoliko je to potrebno. Njih nemojte koristiti na svoju ruku.

Najefikasniji prirodni sastojci za suzbijanje proširenih pora su:

 1.       Jabukovo sirće
 2.       Belance
 3.       Jogurt
 4.       Soda bikarbona
 5.       Led
 6.       Limun
 7.       Paradajz
 8.       Med
 9.       Glina

Kako napraviti i koristiti ova prirodna sredstva?

Svi primeri su se odlična podrška i super jednostavan način kako suziti pore.

Sredstvo za čišćenje  od sode bikrbone

Jedna od mnogih delotvornih uloga sode bikarbone je čišćenje. Postupak pripreme: sipajte malo vode u sodu bikarbonu tako da dobijete gustu masu. Blagim pokretima umasirajte masu na prethodno napareno lice i isperite nakon pola minuta. Ovo sredstvo za čišćenje od sode bikarbone deluje na pore tako što čisti kožu i pore, i umanjuje zapeljenski proces bubuljica i akni. Primetili smo da je koža glatka, belja i da su pore bile znatno manje vidljive.

Tonik od jabukovog sirćeta

Pomešajte 50 ml jabukovog sirćeta i 50 ml destilovane vode (ili prokuvane, pa zatim ohlađene) i dobićete odličan tonik koji čisti kožu, smanjuje upalni proces akni i bubuljica, zateže i hidrira kožu i naravno smanjuje vidljivost proširenih pora. Ono što se odmah oseti prilikom korišćenja ovog kućnog tonika je blistavost lica. Koža je mekana, osećate da je spoljašni sloj kože potpuno čist i da će krema bolje upiti, a šminka bolje i duže stajati.

Crvena maska od paradajza

Paradajz ima fenomenalnu moć u ublažavanju proširenih pora. Takođe, ovo povrće zateže kožu tako da se njegovi sastojci upotrebljavaju i u anti -aging kozmetici.

Priprema: Izmiksirajte paradajz i nanesite pulpu na lice. Ostavite da deluje što duže, do 30 – ak minuta. Ne samo da smo osetili da je koža zategnuta, a pore manje vidljive, već se primećuje da je koža nahranjena i hidrantnija.

Piling od paradajza i kukuruzne palente

Ukoliko vam je koža masna u paradajz možete dodati malo kukuruzne palente i na taj način napraviti odličan piling za lice koji čisti pore. Kukuruzna palenta ima blage granulice koje nisu grube za kožu lica, tako da vam je dobra za sve vrste pilinga.

Maska od gline i meda za duboko čišćenje pora

Pomešati jednu kašiku zelene gline, kašiku meda i dodajte par kapi limunovog soka. Dobro izmešajte sve sastojke i stavite masku na lice. Pustite masku da deluje 15 minuta, a zatim je isprati mlakom vodom. Maska od gline je omiljena maska žena sa masnom kožom. Ona dubinski i površinski čisti kožu i pore i hidrira je. Ne zaboravite da nakon maske obavezno nanesete kremu za lice.

Maska za zatezanje lica od belanceta

Veoma jednostavna maska za lice koju možete napraviti za par minuta je maska od belanceta. Ova maska je fantastična jer u veoma kratkom roku daje rezultate. Postupak: Umutiti belance i dodati par kapi limuna (i ne morate) i blagim pokretima prstima naneti masku na lice. Ostavite da deluje dok se koža ne zategne. Ovo je instant maska! Njeni efekti se odmah primećuju, a ako je nanesete uveče, pred spavanje, njeno delovanje ćete primetiti i sutradan. Ne samo da čisti kožu i pore, ova maska je odlična za zatezanje lica i skupljanje pora.

Dodatni saveti:

 • Sve maske za lice koristite na prethodno napareno lice kako biste dubinski očistili pore.
 • Koristite blago toplu vodu, nikad vruću, ali ni ledenu.
 • Nikada ne zaboravite da nanesete kremu za hidrataciju lica posle maske za čišćnje.

Naročito postoje stvari koje treba izbegavati kako se ne bi nastavilo njihovo širenje.

 • Ne koristite sapune ili druge proizvode za negu lica koja zapušavaju pore.
 • Izbegavati proizvode koji maste kožu (naročito ako imate taj tip kože).
 • Izbegavajte proizvode koji isušuju kožu.
 • Ne upotrebljavajte lufe, peškire, grube četke za piling kože.
 • Nikad nemojte ići u krevet sa šminkom.
 • Ne koristite previše vruću vodu.
 • Ne izlažite kožu sunčavim zracima i uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom
loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply