Limun čisti, hidrira i revitalizuje telo, već svi znamo koje su njegove prednosti, ali koristimo ga uglavnom kada smo bolesni, ne tako često pijemo limunadu kao osvežavajući napitak.

Sada ne govorimo o limunadi već o običnoj čaši mlake vode kojoj smo dodali malo soka od limuna, naravno bez dodavanja šećera, pre kafe, pre doručka, evo zbog čega bi trebalo svakog jutra da popijete nekoliko kapi ovog “zdravlja”:

– limun je prirodni diuretik, detoksikuje kožu i telo, odnosno pomaže im da se oslobode od toksina, zbog visokog sadržaja vitamin C pomaže čišćenje krvi

– topla voda stimuliše rad organa za varenje a limun, kao i u prethodnoj stavci pomaže da se organizam oslobodi toksina iz digestivnog trakta

– imunitet će se poboljšati, kao i krvni pritisak, sve prehlade i viruse organizam će lakše preboleti

– limun je pun pektina, svrstava se u dijetalna vlakna, pa svakodnevni unos pomaže da održavate svoju liniju, naravno ako pri tom vodite računa o ishrani

– koža će biti čistija i sjajnija

– vitamin C iz limuna pomaže da nestanu fleke sa kože, a zbog toga što neutrališe slobodne radikale usporava starenje kože.

Topla voda sa limunom pomaže kod mršavljenja

Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Čaša mlake vode s limunom odmah nakon buđenja čisti organizam od toksina, ubrzava metabolizam, pruža osjećaj sitosti samim tim i podstiče mršavljenje.

Mlaka voda sa limunom čisti jetru. Topla voda sa limunom podstiče proizvodnju enzima u jetri više od druge hrane.

Sok od limuna stimuliše jetru da se oslobodi toksina.

 Zbog antiinflamatornog svojstva limuna, mlaka voda sa limunom pomaže borbi protiv infekcija respiratornog trakta, upalu grla i upalu krajnika.

Topla voda sa limunom reguliše rad creva i tako ubrzava metabolizam.

Dobra je za vraćanje u normalu usporenog metabolizma.

Limun je snažan antioksidans, pa štiti organizam od slobodnih radikala i jača imuni sistem.

Depresija i anksioznost su često rezultat niskog nivoa kalijuma u krvi. Visok nivo kalijuma u limunu deluje umirujuće na nervni sistem.

Topla voda sa limunom pravi je čistač krvi, krvnih sudova i arterija.

Mlaka voda sa limunom ima diuretička svojstva pa pomaže pri snižavaju krvnog pritiska. Dnevni unos jednog limuna može smanjiti povišeni krvni pritisak za 10 odsto.

Voda sa limunom stvara alkalizirajući efekat u telu. Možete popiti čašu mlake vode sa limunom pre obroka i pomoći vašem telu, da održi viši nivo pH. Ako je pH viši to se vaše telo bolje bori sa bolestima.

Topla voda sa limunom je dobro za kožu. Vitamin C u limunu podmlađuje našu kožu.

Voda sa limunom ublaživa kiselost mokraće.

Mlaka voda sa limunom je preporučljiva trudnicama. Pošto limun prepun vitamina C, on pomaže telu da se nosi sa virusima. Osim toga, vitamin C pomaže formiranje koštanog tkiva nerođene bebe. Istovremeno, zbog visokog sadržaja kalijuma, topla voda sa limunom pospešuje formiranje ćelija mozga mešavina vode i nervnog sistema bebe.

Voda sa limunom ublažava gorušicu. Za ovo, pomešajte kašičicu limunovog soka u pola čaše vode.

Kako napraviti limunovu vodu

Pravljenje limunove vode je vrlo jednostavno. Potrebno je svega 5 minuta. Samo iscedite pola limuna u čaši mlake vode, promešajte i popijte u par gutljaja.

Zašto je najbolje koristiti mlaku vodu (na sobnoj temperaturi) umesto hladne ili baš tople vode  da bi za ovaj napitak? Potrebno je više energije telu dapreradi hladnu ili toplu vodu, zato vaša prva čaša vode sa limunom treba biti na sobnoj temperaturi, da se vaše telo polako probudi i podstakne na varenje.

Mlaku vodu sa limunom možete piti tokom celog dana do nivoa vaših dnevnih potreba za vodom. Limunova kiselina oštećuje zubnu gledj, neko je osetljiv na kiselinu iz limuna, ali postoji rešenje – pijte limunovu vodu sa slamčicom.

Ukoliko vam smeta, kiselkasta mlaka voda, možete dodati kašičicu meda.

Sada kada znate koje su blagodeti vode sa limunom, vreme je da započnete dan čašom ovog dragocenog napitka koji će onda imati dugoročne pozitivne efekte na vaše zdravlje. Međutim, vrlo je važno da znate da limunov sok može oštetiti zubnu gleđ pri direktnom kontaktu sa zubima. Zbog toga obavezno razblažite limunov sok vodom i temeljno isperite usta nakon konzumiranja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply