Zeleni čaj je jedno od najzdravijih pića, bogat je antioksidansima i brojnim drugim jedinjenjima koji doprinose vašem zdravlju.Brojne studije pokazale su da zeleni čaj može pomoći u sagorevanju sala i mršavljenju.

Zeleni čaj i jedinjenja koji stimulišu mršavljenje

Zeleni čaj je mnogo više od tople vode s ukusom. Kad pijete zeleni čaj s visokog kvaliteta, u svoje telo unosite velik broj spojeva sa pozitivnim delovanjem. Jedan od njih je i kofein, i zeleni čaj ga sadrži u razumnoj količini u odnosu na kafu, i daje sličan efekat. Kofein je poznat po svom delovanju koje podstiče naš organizam i daje nam energiju. Za njega se pokazalo da podstiče sagorevanje masti i povećanu telesnu kondiciju. Međutim, jedinjenja koja najviše doprinose mršavljenju su katehini i antioksidansi, vrste koje ubrzavaju metabolizam.

Zeleni čaj i masne ćelije

Da spalite masna tkiva, najpre ih treba razbiti u manje čestice i premestiti ih u krvotok. Aktivne materije u zelenom čaju doprinose tom procesu, jer oni podstiču otpuštanje hormona koji prži salo. Antioksidansi u zelenom čaju stimulišu oslobađanje enzima koji razgrađuju masnoće u manje čestice. Zeleni čaj će stimulisati signalizaciju tela do mozga i tako mozak će bolje razumeti kada se rastvaraju masnoće, a kada ne. Konačni rezultat je neverovatan – telo počinje da koristi masti kao izvor energije, bićete manje umorni i smanjićete procenat telesne masti.

Zeleni čaj i topljenje masti

Ako malo bolje pogledate prehrambene proizvode za mršavljenje, vrlo je verovatno da ćete u svakom naći barem jedan sastojak koji se nalazi u zelenom čaju. Zeleni čaj može ubrzati sagorevanje masti, posebno tokom vežbanja. U jednoj studiji se pokazalo da ljudi koji piju zeleni čaj svaki dan, sagore 17% više masnoća tokom vežbanja. Nekoliko studija dale su slične rezultate, pa su naučnici nedvosmisleno sigurni da vam zeleni čaj može pomoći u postizanju zdrave telesne težine.

Zeleni čaj i metabolizam

Ljudsko telo neprestano sagoreva kalorije. Tokom mirovanja ćelije nastavljaju da obavljaju svoje funkcije, za šta im je potrebna energija. Nekoliko istraživanja su pokazala da zeleni čaj podstiče sagorevanju kalorija, čak iu stanju mirovanja. U većini istraživanja se pokazalo da zeleni čaj može podstaći sagorevanje kalorija u stanju mirovanja za 3 do 4%, iako su neke studije pokazale da je ovaj procenat može biti dvostruko veći, zavisno o drugim životnim navikama. Za osobu koja troši oko 2.000 kalorija, to znači da 60 do 80 kalorija više potroše po danu. Ovaj efekat je sličan onome što ćete dobiti, ako počnete da jedete hranu bogatu belančevinama.

Zeleni čaj i unos kalorija

Jedan od načinana koji zeleni čaj podstiče mršavljenje je regulaciju apetita. To će smanjiti ukupni dnevni unos kalorija. Nekoliko studija su se bavile ovim pitanjem, ali nisu došli do konkretnih zaključaka. Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazali da zeleni čaj smanjuje apetit, ali je nepotvrđeno da ima isto dejstvo na ljude.

Zeleni čaj i salo na stomaku

Kad je reč o masnom tkivu, trbušne masti su opasne, jer to obično ukazuje na visok procenat visceralnog masnog tkiva. Visceralne masno tkivo je tkivo koje okružuje unutrašnje organe i povećava rizik od niza zdravstvenih problema. Nekoliko istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći u smanjenju stomačne masti, što je najvažnije za celokupno zdravlje tela. Na taj način, zeleni čaj je direktno uključen u prevenciji srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, najčešćih bolesti modernog doba.