[icegram campaigns=”14335″]

Ovulacija je proces koji se dešava kada jajnici kod žena oslobađaju jajnu ćeliju i predstavlja deo menstrualnog ciklusa kada žena može da zatrudni. Svakog meseca jajašce nastaje i sazreva u jajniku dok se ne uveća dovoljno da se odlobodi. Kada se oslobodi iz jajnika, spušta kroz jajovod do materice. Žene imaju po dva jajnika, a tokom meseca bar jedan oslobodi jajnu ćeliju.

Proces ovulacije reguliše hipotalamus, koji se nalazi u mozgu. On kontroliše hipofizu i prednji režanj mozga i tako izaziva lučenje hormona poznatih kao folikulostimulišući hormon i luteinizirajući hormon. Ovulacija se obično dešava između desetog i devetnaestog dana menstrualnog ciklusa.

Zašto je ovulacija važna?

Treba znati zbog čega je ovulacija važna zato što je u tesnoj vezi sa ostajanjem u trudom stanju i menstrualnim ciklusom.

Ovulacija i trudnoća

Kada se iz jajnika oslobodi jajašce tj. jajna ćelija, ona „putuje“ kroz jajovode do materice. Jajna ćelija „preživljava“ oko 24 sata. Spermatozoidi mogu da „prežive“ duže, 2-5 dana, u organizmu. To znači da su dani neposredno pre i tokom ovulacije dani kada žena može ostati u drugom stanju. Seks u ovom periodu je najbolja šansa za začeće. Oko 85% parova tokom godine napravi bebu, naravno, pod uslovom da se ne koristi kontracepcija. Možete i povećati šansu da ostanete u drugom stanju ako znate kada ovulirate.

Ovulacija i menstruacija

Kada se desi ovulacija, organizam počinje da proizvodi hormon progesteron. Ovaj hormon je „odgovoran“ za pripremanje materice za trudnoću tako što je oblaže za oplođenu jajnu ćeliju. Istovremeno, folikuli unutar jajnika, koji ostaje prazan, počinju da se smanjuje, ali nastavljaju da proizvode progesteron i estrogen. Zbog ovih procesa žene imaju predmenstrualni sindrom koji može podrazumevati nervozu, depresiju, letargiju, osetljivost dojki i nadimanje.

Kada se jajašce oslobodi, a ne bude oplođeno, nivo hormona progesterona i estrogena počinje da se smanjuje. Ovo smanjivanje hormona uzrokuje stanjivanje zida materice i njegovo ljuštenje, što je zapravo menstruacija, kao i početak vašeg sledećeg mesečnog ciklusa.

Kada dolazi do ovulacije?

Obično je potrebno 28-32 dana da bi se završio jedan prosečan menstrualni ciklus kod žene, koji počinje prvog dana kada dobijete menstruaciju. Do ovulacije obično dolazi između desetog i devetnaestog dana ciklusa, odnosno 12-16 dana pre naredne menstruacije. Postoje brojni simptomi po kojima možete prepoznati ovulaciju i sada ćemo ih navesti:

Simptomi ovulacije

Ovo su najčešći simptomi ovulacije:

Promene u vaginalnom sekretu

Možda ćete primetiti promene u količini i teksturi vaginalnog sekreta. To se dešava zbog povećanog nivoa estrogena u telu. Kada vam sekret postane čistiji, ređi i bistriji, verovatno je da ste u tom periodu plodni. Ovakav sekret obično podseća na belance od jajeta.

Sa druge strane, vaginalni sekret služi kao zaštita, ali tokom ovulacije on se menja kako bi olakšao spermatozoidima da dođu do materice i na taj način oplode jajnu ćeliju.

Povećavanje telesne temperature

Tokom ovulacije, moguće je vrlo blago povećavanje telesne temperature (najviše za jedan stepen). Moguće je i da ne osetite ovu promenu, ali je možete uočiti ako je redovno pratite i koristite toplomer. Razlog zbog kog se telesna temperatura povećava tokom ovulacije je pojačano lučenje progesterona, koji uzrokuje povećavanje telesne temperature.

Neprijatan osećaj u donjem stomaku

Oko 20% žena oseća neprijatnost i blage bolove u donjem stomaku tokom ovulacije. Ovakav bol može trajati po nekoliko minuta ili nekoliko sati.

Testovi za ovulaciju

Ovakve testove možete kupiti u apotekama ili poručiti preko interneta. Ovi testovi se koriste za merenje nivoa luteinizirajućeg hormona u mokraći koji se javlja neposredno pre ovulacije. Ovakvi testovi su prilično precizni i nakon pozitivnog testa imate veliku verovatnoću da ćete zatrudneti u narednih 12-36 sati.

Još neke činjenice o ovulaciji

  • Od rođenja, svaka žena proizvede milione jajnih ćelija koje sazru i „čekaju“ ovulaciju
  • Žena može imati menstruaciju čak i ako nije došlo do ovulacije tokom ciklusa
  • Ovulacija se može desiti i ako žena nije imala menstruaciju
  • Na ovulaciju utiče promena načina života, lekovi, bolest ili pojačan stres
  • Kod nekih žena se javlja malo krvi tokom ovulacije
  • Ako se jajna ćelija ne oplodi, apsorbuje je zid materice
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply