Sluz je gusta supstanca koja izgledom podseća na žele. Često se javlja u organizmu i telesnim izlučevinama, uključijući i stoicu. Njena glavna funkcija je da zaštiti i deluje kao lubikant na nežna tkiva i organe kako bi smanjila štetu koju prave bakterije, gljivice, virusi i želudačna kiselina. Međutim, sluz u stolici  i to u velikoj količini, to može biti znak upozorenja da imate neko ozbiljnije oboljenje.

Kod zdravih ljudi se sluz u stolici ne vidi, jer je potpuno čista. Kada dođe do infekcije nekim virusom poput običnog gripa, to može dovesti do povećane količine sluzi u sinusima, ali se retko javlja sluz u stolici.

Ako ste primetili dosta sluzi u stolici, obavezno bi trebalo da se obratite lekaru da postavi pravu dijagnozu, kako bi se lečio pravi uzrok bolesti.

Kada sluz u stolici nije normalna?

Velike i vidljive količine sluzi u stolici nisu normalne i mogu biti znak nekog težeg oboljenja. Sama vidljivost sluzi u stolici znači da je količina sluzi mnogo veća nego što treba i zato je važno pratiti da li i kako se menja količina sluzi u stolici.

Sluz u stolici nije uvek znak da postoji neko oboljenje, ali je čest simptom različitih oboljenja. Drugi simptomi koji se često javljaju zajedno sa sluzi u stolici su:

 • Krvava stolica
 • Nadimanje u stomaku
 • Bolovi i grčevi u stomaku
 • Promene u učestalosti stolice

Uzroci za pojavu sluzi u stolici

Previše sluzi u stolici je znak neke bolesti probavnog trakta. Sloj sluzi u crevima štiti organizam kako od ostataka hrane, tako i od patogenih mikroorganizama koji žive u crevima. Kada se ovaj sloj sluzi razloži zbog neke upale, može se javiti sluz u stolici, a patogeni mikroorganizmi u crevima se mnogo lakše kreću i idu u ostale delove tela. Ovo je očigledan znak da je povećan rizik od dobijanja mnogih bolesti.

Drugi problemi koji mogu uzrokovati pojačanu sluz u stolici su opstipacija i dehidratacija – oni mogu dovesti do iznenadne pojave sluzi u stolici.

Povećana količina sluzi može biti indikator upale creva koja odmah zahteva lečenje. U ova oboljenja spadaju i Kronova bolest, ulcerativni kolitis, sindrom iritabilnih creva i cistična fibroza. Još neki zdravstveni problem koji uzrokuju povećano lučenje sluzi su infekcije creva, paraziti, analne fisure i karcinom.

Tretman za pojačanu sluz u stolici

Lečenje zavisi od toga šta je uzrok povećane količine krvi u stolici i kada lekar postavi dijagnozu, videće kako treba lečiti uzrok.

Promene u načinu života mogu biti vrlo efikasne i to podrazumeva:

 • Jedenje što više prirodnih probiotika, što će pomoći u uspostavljanju normalne mikroflore u organima za varenje. Možda će i lekar preporučiti neke probiotske suplemente
 • Jedenje što više namirnica koje deluju kao prirodni antibiotik
 • Veći unos tečnosti
 • Izbalansirana količina dijetetskih vlakana, masnoća i ugljenih hidrata u ishrani

Osim promena u ishrani, tu su i lekovi koje lekari često prepisuju za sindrom iritabilnih creva, ulcerativni kolitis i Kronovu bolest.

Promene u boji stolice

U normalnim uslovima, boja stolice je smeđa. Kada se promeni boja stolice, to je razlog za brigu. Bilirubin u žuči je ono što određuje boju stolice i u zavisnosti od nivoa bilirubina, boja stolice može varirati od svetlo-žute do gotovo crne. Boja stolice ponekad zavisi i od onoga što jedemo.

Ako je boja stolice promenjena samo kratko vreme, onda nema razloga za brigu. Međutim, ako je duže vreme stolica neobične boje, to je već simptom nekog oboljenja.

Zelena stolica

Kada stolica ide kroz creva previše brzo, to znači da telo ne luči dovoljno žuči kako bi svarilo hrano. Kod zdravih ljudi, zbog biohemijskih reakcija, žuč u crevima postaje zelenkasto-braon boje. Potrebno je neko vreme da žuč dobije potpuno smeđu boju. Ako stolica prebrzo ide kroz probavni trakt, kao što je slučaj sa dijarejom, stolica će ostati zelene boje.

Ne zaboravite da stolica može biti ovakve boje i ako se prečesto i previše jede zeleno lisnato povrće poput spanaća.

Drugi mogući uzroci zelene stolice su suplementi hlorofila i algi. Multivitaminski suplementi koji imaju visok postotak gvožđa i prevelika konzumacija rafinisanog šećera mogu isto izazvati zelenu stolicu. Bebe obično imaju zelenu stolicu, što je rezultat sadržaja kolostruma u majčinom mleku.

Žuta stolica

Ako ste primetili da vam je stolica žuta, neprijatnog mirisa i meke teksture, postoji mnogo potencijalnih uzroka za to. Žuta stolica se obično javlja kada u crevima ne dolazi do pravilne apsorpcije i varenja masnoća. Ovo može biti znak bolesti creva poput cistične fibroze ili celijačne bolesti ili zato što pankreas ne može da proizvede dovoljno svojih enzima, što se obično dešava ljudima sa pankreatitisom ili rakom pankreasa. Žuta stolica se javlja i kada u creva ide nedovoljno žuči.

Crna stolica

Crna stolica može biti razlog za brigu zato što može biti rezultat krvarenja negde u probavnom traktu. Ovakva krvarenja se obično javljaju u „gornjem“ delu probavnog trakta, odnosno u želucu, jednjaku i dvanaestopalačnom crevu.

Kada se javi takvo krvarenje, enzimi u želucu razlažu crvena krvna zrnca, što za rezultat ima crnu, tvrdu stolicu jakog mirisa. Ovakva stolica je razlog za brigu, jer govori o tome da negde u probavnom traktu postoji krvarenje.

Neke dijete koje podrazumevaju unos jako malo ugljenih hidrata, poput Atkinskove dijete, su poznate po tome da se javlja veoma tamna stolica, pa ako ste nedavno počeli sa nekom sličnom dijetom i imate crnu stolicu, onda nema razloga za brigu.

Saznajte više>>> Crna stolica mogući uzroci – kada kod lekara ?

Svetlo-crvena stolica

Svetlo-crvena stolica može biti prilično zastrašujuć znak. U većini slučajeva nema razloga za brigu.

Kod male dece je crvena stolica obično izazvana analnim fisurama odnosno cepanjem kože oko anusa. Kod odraslih se ovakva stolica obično javlja zbog hemoroida. Postoje i neki ozbiljniji uzroci svetlocrvene stolice:

 • Upalne bolseti creva poput ulcerativnog kolitisa i Kronove bolesti
 • Infekcije creva
 • Tumori
 • Krvarenje u gornjem delu probavnog trakta može uzrokovati crvenu stolicu ako nema dovoljno vremena da se crvena krvna zrnca svare
 • Određena crvena hrana poput cvekle može izazvati pojavu crvene stolice

Bela stolica

Bela stolica je veoma retka pojava i javlja se kao rezultat pankreatitisa ili raka pankreasa, kada žuč ne može da se slije u creva iz žučne kese. Nedovoljno žuči dovodi do toga da stolica izgubi svoju normalnu, smeđu boju i ostaje vrlo svetle, gotovo bele boje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply