[icegram campaigns=”14147″]

Stevija je prirodni zaslađivač ili zamena za šećer koja je posebno postala popularna među dijabetičarima, ljudima koji paze na ishranu i redovno treniraju. Ona se već dugo koristi u Južnoj Americi, SAD i Australija su je skoro uvele u prehrambenu industriju. O namirnici koja je najviše bitna dijabetičarima i profesionalnim sportistima se ne zna puno. Kako se upotrebljava, koliko je dobra za zdravlje i za šta je čaj od ove biljke dobar, pročitajte u narednim redovima.

Lekovita svojstva ove biljke odvajkada su poznata domorodačkom plemenu Guarani, a na Zapadu tek počinju da ih otkrivaju. Stevija je jedna od lekoviiih biljaka koje se a Južnoj Americi koriste u slučaju dijabetesa i različitih infekcija. Već nekoliko godina stevija se u prehrambenoj industriji upotrebljava kao zasladivač, ali tek odnedavno saznalo se da je ova biljka zapravo prirodni lek za brojne bolesti. Ona zapravo čini jedan od osnovnih elemenata fitoterapije u tradiciji indijanskog plemena Guarani iz Paragvaja, postojbine Stevie rebaudiane.

biljka stevia

Šta je stevija

Biljku stevija su koristila plemena u Južnoj Americi za zaslađivanje čaja i lekovitih napitaka što samo potvrđuje njenu dugu prisutnost u ovim predelima. U Japanu je takođe popularna, čak je jedan od vodećih zaslađivača hrane. Na zapadu je dugo nije bilo zbog interesa multinacionalnih kompanija koje su htele da profitiraju na ovom zaslađivaču. Stevija je mnogo bolja od šećera i veoma je zdrava, zbog toga i jeste tražena u tolikoj meri.

Biljka stevija

Ova biljka je pravi primer da nije sve što je slatko, nezdravo. Stevia jeste slatka ali uopšte ne utiče na šećer u krvi. Ona je zdrava u tolikoj meri koliko i med, jer se šećer dobija na prirodni način, iz biljke. Biljka raste u obliku grmlja i jako je osetljiva na niske temperature. Steviju, odnosno prirodni šećer se dobija kada se samelju plodovi ove biljke. Ona se može gajiti i u kućnim uslovima. Kada je reč o steviji, bitno je napomenuti da koliko god da je u pitanju “zdrav šećer”, ne treba se navikavati na steviju jer za zdrav organizam bi trebalo u potpunosti da izbacite šećer. Ova biljka potiče iz Paragvaja gde se uzgaja poslednjih 1500 godina. Njen vek je jako dug, ona može da živi i do 5 godina i spada u višegodišnje biljke.

Stevija zaslađivač umesto šećera

Glavni sastojci stevije, glikozidi čine ovu biljku 200 do 400 puta slađom od šećera, ali za razliku od istog, stevija nema kalorija. Koliko god da je slatka, od nje se nećete gojiti. Lišće ove biljke je takođe slatkog ukusa, čak je mnogo slađe od listova šećerne trske. S obzirom na to da je zdrava i da ne goji, stevija je prva na meniju onih koji paze na liniju ali isto tako ne mogu da se odreknu kafe bez šećera. Nemojte preterivati sa stevijom jer bez obzira što je zamena za šećer, isti nije uopšte zdrav, zbog čega je najbolje odviknuti organizam u potpunosti od slatkog.

Stvara osećaj sitosti i utiče na nivo šećera u krvi

Svakako, zbog slatkog ukusa stevija je odmah našla svoju primenu u prehrambenoj industriji. Ova biljka je čak dvesta do trista puta slađa od šećera, a nema nikakvu kalorijsku, kao ni hranljivu, vrednost. Ali pored toga, ustanovilo se da stevija ima jak uticaj na stvaranje osećaja sitosti. Drugim recima, kad je unosimo, brže prestajemo da jedemo. Pored toga, pozitivno deluje na insulinsku rezistenciju, što znači da umanjuje rizik od dijabetesa. Ali sva ova svojstva još su u fazi ispitivanja.

Stevija i zdravlje

Kada je reč o uticaju na zdravlje, stevija je poznata kao biljka koja deluje antiupalno, antibakterijski pa čak i antikancerogeno. Ona je u Americi bila do 2008. godine zabranjena, međutim sada je ona odobrena kao apsolutno bezbedna za upotrebu. Bila je i te godine bezbedna ali su se mnoge multinacionalne kompanije utrkivale koja će uzeti ovu čudotvornu biljku zbog čega je najlakše bilo da se zabrani. Ova biljka je povoljna za zdravlje jer ne utiče na gojenje i istovremeno smanjuje rizik od stvaranja karijesa. Ima nula ugljenohidrata u sebi, a takođe je bez problema mogu koristiti dijabetičari. Što se tiče delovanja na opšte zdravlje stevija je dobra za snižavanje visokog šečera u krvi, dobra je da se konzumira preventivno kako bi se smanjio rizik od dobijanja raka. Leči bolesti probave, veoma povoljno utiče na bakterije u organizmu.

Takođe, stevija povoljno utiče na anemiju, u mnogome je smanjuje a isto tako utiče i na razvoj ostoporoze. Ukoliko imate kandidu, stevija poprilično lekovito deluje i na njeno suzbijanje. Stevija je odlična i za oporavljanje organizma nakon prehlade a isto tako je odlična i za detoksikaciju celog organizma. Stevija nije lek ali je biljka koja ima odlična lekovita dejstva za mnoge tegobe .

Stevija u prahu upotreba

Stevija se može uzimati na različite načine, jedan od popularnijih je stevija prah koja je u stvari isitnjeno lišće ove biljke i koja je jako slatka, čak 30 do 40 puta slađa od šećera.

Od stevija praha možete napraviti sredstvo za zaslađivanje za svakodnevnu upotrebu. Od praha se u stvari stvara tekući koncentrat i to na sledeći način:

Uzmite jednu filter vrećicu stevija praha i prelijte je litrom ključale vode. Ostavite je 30 minuta da se ohladi a onda ga stavite u zamrzivač i po potrebi koristite kao zaslađivač umesto šećera. Od ovog praha vrlo lako možete napraviti svoj zaslađivač koji ćete koristiti za svakodnevnu upotrebu. Samo nemojte preterivati. Prah možete potopiti i u hladnu vodu ali tada bi trebalo da sačekate 24 sata jer se stevija sporije rastvara u hladnoj vodi.

Stevija čaj za šta je dobar

Stevija čaj se jako lako sprema sve što treba je da prelijete listiće sa šoljom ključale vode. već smo pomenuli koja su lekovita dejstva ove biljke ali ono što nije poznato je to da u narodnoj medicini ova biljka čak može da smanji zavisnost od pušenja. Kako biste se rešili ove zavisnosti, pijte ovaj čaj koji je jako sladak. Isto tako, drugi način je da stavite listiće stevije između obraza i desni. Oni koji su probali tvrde da im se tako dosta smanjila želja za cigaretama. Takođe, ovaj čaj je dobar i za bore na licu, odnosno za njihovo ublažavanje. Natopite gazu ovim čajem i stavite je preko očiju i čela i držite tako pet minuta. Primetićete već posle prvog puta kako vam je koža oko očiju postala mekša.
Upotreba čaja od stevije je posebno dobra za smirivanje bolova u stomaku. Oni koji su probali tvrde da su posle prve šoljice ovog čaja osetili poboljšanje. Za stomak isto možete koristiti i stevija prah koji se sprema po istom principu kao i čaj. Bez obzira što je jako sladak, ovaj čaj je dobar i za kontrolu apetita. Listići iz ovog čaja ublažavaju želju za slatkišima sve dok u jednom trenutku ne postignete samokontrolu. Primetićete da se količina slatkiša koju ste ranije unosili u mnogome smanjila.

U pograničnim krajevima Paragvaja i Brazila od stevije pravi mate čaj, koji se pije kao preparat za bolje varenje. U nekim plemenima čak se koristi i kao kontraceptivno sredstvo. Tradicionalno, stevija se dodaje u čuveni lokalni čaj jerba mate (Нех paraguariensis) ili u lapače, čaj od kore drveta Tabebuia avellanadae. U oba slučaja, reč je o lekovitim napicima: lapačo se smatra lekom protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Ne gledaju svi blagonaklono na ovu biljku

Određeni medicinski i nutricionistički krugovi nemaju dobro mišljenje o steviji. Stevija je još sladja od aspartama. A creva na tako intenzivno sladak ukus odgovaraju povećanom apsorpcijom glukoze. Paradoksalno, ali nivo šećera u krvi na kraju može biti čak viši nego pri upotrebi šećera u ishrani.

Marmelade i marinade

I za kraj, dve korisne i slabo poznate informacije. U marmeladama i džemovima, zasladivači poput stevije, za razliku od šećera, ne deluju kao konzervansi, pa se ovi proizvodi s niskom energetskom vrednošću moraju čuvati u frižideru kad se otvore. S druge strane, korišćenjem stevije umesto šećera za pripremu marinada sprečava se neželjena fermentacija, koja je često prouzrokovana reakcijom šećera i ostalih sastojaka u marinadi.

Korisna u ograničenim količinama

I stevija, kao i ostali niskokalorični zasladivači, korisna je samo ako se unosi uz raznovrsnu ishranu i zdrav način j|
života. Uz steviju kao zamenu za šećer radi smanjenja ili održavanja telesne težine, ne dobija se “dozvola” za prejedanje. Kao zamena za šećer, stevija samo pomaže da se umanji unos kalorija.

Recept sa stevijom

Od stevije možete praviti različite zdrave poslastice, jedan od njih je slatko od stevije. Recept je krajnje jednostavan a sve što vam je potrebno su stevija i voda.

Uzmite nekoliko osušenih listova ove biljke i izmrvite ih. Zatim uzmite dve kašike stevije i kuvajte 10 minuta u 1 decilitru vode. Nakon toga procedite i stavite u bočicu. Ovo slatko čuvajte u frižideru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply