sukulenti

Pravilan uzgoj sukulentnih biljki

Saveti za uspešan uzgoj sukulenti – svetlost, temperatura, zalivanje, zemlja za saksije i prihrana.

Sukulentne biljke, sukulente, odnosno mesnatice, dobijaju na popularnosti iz dva jednostavna razloga: lepe su i jednostavne za uzgoj, bolje reći skoro neuništive..

Tehnički, sukulenti su sve one biljke koje imaju debeo, mesnati (sukulentni) organ za skladištenje vode. Sukulenti skladište vodu u listovima, stabljikama i korenu. Ove biljke su se prilagodile preživljavanju u bezvodnim uslovima širom sveta – od Afrike do pustinja Severne Amerike. Srećom po nas, ovaj mehanizam prilagođavanja je rezultirao neverovatnom raznovrsnošću oblika listova i samih biljki pa tako imamo lopataste listove, čvrste rozete i žbunaste ili viseće biljke sa listovima u obliku suze.

Sukulenti se mogu naći u čak 25 biljnih porodica, drugim rečima, brojne porodice biljaka imaju svoje sukulentne članove. U neke od najpoznatijih i najpopularnijih sukulenti spadaju dobro poznate biljke, kao što su aloja vera i agava ali i brojne skoro nepoznate biljke. Kaktusi su jedinstvena podgrupa sukulenti biljaka. Sukulente veoma lepo izgledaju u mini vrtovima.

sukulenti uzgoj

Pravila za uzgoj sukulenti kao sobnih biljki

Bez obzira na to koju sukulentnu biljku uzgajate, pravila su prilično slična čak i kada su u pitanju različite vrste. Ovo su opšta pravila za uzgoj sukulenti vrhunskog kvaliteta.

Sukulenti vrste

Južno svetlo

Sukulenti više vole jako svetlo, kakvo obično dopire sa prozora okrenutih jugu. Da biste bili sigurni da je količina svetlosti dovoljna, posmatrajte listove. Neke vrste će se spržiti ako ih iznenada izložite direktnoj sunčevoj svetlosti. Listovi će dobiti smeđu ili belu boju jer će biljka izbledeti, a meko tkivo će biti uništeno. S druge strane, neki sukulenti koji nemaju dovoljno svetlosti će se izdužiti i počeće da razvijaju dugu stabljiku, a listovi će biti jako rašireni. Ovo stanje se naziva etiolacija (izduženi rast).

Rešenje je da biljci obezbedite dovoljno svetlosti i da je orežete kako bi dobila prvobitni oblik. Brojne vrste sukulenti tokom leta lepo napreduju i napolju.

sukulenti gajenje

Temperatura

Sukulenti mnogo bolje tolerišu hladnoću nego što bi se to moglo pretpostaviti. Razlog tome je što sukulenti koji rastu u pustinji, karakterističnoj po drastičnim temperaturnim kontrastima između dana i noći, dobro napreduju tokom hladnih noći, čak i na 40C.

U idealnim uslovima, sukulentama najviše odgovara dnevna temperatura od 21 – 290C, a noćna od 10 – 130C.

Zalivanje

Tokom leta sukulente bi trebalo obilno da zalivate. Zemlja u saksiji bi trebalo da se osuši između zalivanja ali ne smete da ih zalivate nedovoljno. Tokom zime, kada su biljke u stanju mirovanja,  zalivajte ih jednom na svaka dva meseca. Preterano zalivanje i posledično truljenje korena su najčešći uzrok propadanja biljke. Morate znati, međutim, da sukulente koje su previše zalivane, u početku mogu da probujaju i deluju veoma zdravo. Ali uzrok smrti se možda već pritajio pod zemljom jer će koren početi da se širi od korenovog sistema nagore. Sukulenti nikada ne smeju da „sede“ u vodi. Ovo su znakovi nedovoljnog ili preteranog zalivanja:

  • Preterano zalivanje – Biljke koje se previše zalivaju su mlitave i diskolorisane. Lišće može da bude žuto ili belo i da potpuno izgubi svoju boju. Biljka u ovakvom stanju možda da neće moći da se oporavi ali možete da pokušate da je presadite i tom prilikom pregledate koren. Ako je koren smeđ i truo, odsecite mrtve delove i presadite biljku u suvlju zemlju ili preduzmite rezanje i razmnožavanje roditeljske biljke.
  • Nedovoljno zalivanje – Sukulenti najviše vole dosta vode tokom sezone rasta (proleće i leto). Nedovoljno zalivana biljka će najpre prestati da raste, a potom će lišće početi da joj opada. Druga mogućnost je da se na lišću pojave smeđe pege.

Zemlja za saksije

Sukelente bi trebalo da sadite u mešavinu zemlje za saksije koja ima sposobnost brzog proceđivanja i koja je formulisana za kaktuse i sukulente. Ako ne možete da nabavite ovu specijalnu mešavinu, pokušajte da malo preradite normalnu saksijsku zemlju tako što ćete joj dodati neki neorganski sastojak, kao što je perlit, jer ćete tako povećati aeraciju i proceđivanje. Ove biljke imaju plitak koren koji formira mrežu odmah ispod površine zemlje.

Prihrana

Tokom letnje sezone rasta, prihranjujte sukulente kao i bilo koje druge sobne biljke. Tokom zime u potpunosti prestanite sa prihranjivanjem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply