Suncokret (Helianthus annus L. – Compositae) je jednogodišnja biljka, koja vodi poreklo iz Meksika i Perua. U Evropu je stiglo negde oko 1504. godine. Rusi su tek 1830.godine uspeli iz suncokretovog semena da iscede ulje.
Seme suncokreta je veoma bogato vitaminima A, B (naročito B1), E, i F, mineralima gvožđem, magnezijum, fosforom, kalijumom i natrijumom, bakar, cink, silicijum, fluor… Suncokret je bogat lecitinom, koji koristi kao prirodna zaštita srca i vena od povišenih vrednosti holesterola. U 100g suncokretovih semenki ima 27g belančevina, 42g masti, 20g ugljenih hidrata i 5g biljnih vlakana.

Suncokret poboljšava rad štitaste žlezde i podstiče normalnu funkciju jetre i bubrega. Zbog sadržaja gvožđa i bakra popravlja stanje krvne slike. Zbog sadržaja minerala i vitamina, kao i antioksidativnog dejstva, popravlja krvnu sliku i usporava proces starenja organizma.

Narodna medicina pridaje veoma značajan suncokretu za lečenje artritisa, reume, za jačanje vida…

Za pripremu salata najbolje je koristiti hladno ceđeno suncokretovo ulje. Suncokretovo seme (sirovo ili pečeno ) može da bude odlična zanimacija za zube. Zdravi i lepi zubi ruskih seljaka upravo su posledica upotrebe semenki suncokreta, koje je bogato fluorom. U neki zemljama (npr. Kina) smatra se praksom da se na stolu uvek nalazi činija sa ukusno pečenim i aromatičnim suncokretom za grickanje.

Integralni hleb sa semenkama suncokreta može pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti. I hleb od celovitog zrna žitarica i suncokretovih semenki odličan su izvor vlakana, a suncokret je uz to bogat i vitaminom E. Sve je to povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Preporuka o uživanju u blagodetima hleba i suncokreta, kombinacija je dva istraživanja finskih i singapurskih naučnika, objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition.
Kada kupujete seme suncokreta, obratite pažnju da je zrelo, jedro, bez ikakvog stranog mirisa ili bilo kakvog mirisa koji može ukazati na promene koje mogu nastati u lošim uslovima skladištenja- plesnivost, zagoretina… Kao i kikiriki i suncokretovo seme koje je plesnivo može sadržati alfaroksine – izazivače raka.

Suncokret u trudnoći snabdeva organizam trudnice nezasićenim masnim kiselinama, veoma važnim za razvoj ploda.

Suncokretovo seme može se konzumirati kao dodatak uz doručak sa kuvanim žitaricama, uz kiselo mleko, gde osim ukusa, osigurava i značajnu biološku vrednost dnevnog obroka. Sirovo ili suvo pečeno suncokretovo seme može se dodati i glavnom jelu, kao i mešanim salatama umesto ulja.

Suncokretovo ulje je blagog ukusa i bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Ono sadrži 75 odsto vitamina F. Ovako veliki procenat vitamina F čini da je ovo ulje nepostojano na vazduhu i svetlosti. Podesno je za kuvanje, prženje i za stavljanje u salate. Ulje treba da je bistro i prijatno blagog ukusa. Suncokretovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko suncokretovo ulje koristite za prženje testa, krompira ili mesa u više navrata, ono postaje veoma štetno po ljudski organizam. Ulje čuvati do potrošnje na hladnom i tamnom mestu, jer na toplom i na svetlosti brzo užegne. Generalno, trajnost ulja je 12 meseci, a najbolje ga je upotrebiti u roku od 6 meseci.

Mirjana Ljutić, nutricionista

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply