Suncokretovo ulje je prošlost! Budućnost je svinjska mast!

Kao po komandi, većina nas je poslednjih godina izbacila mast i uvela biljno ulje u ishranu jer je, navodno, najzdravije. Ipak, prema najnovijim istraživanjima, a nakon 20 godina posmatranja, ruski i engleski naučnici došli su do zaključka da je kuvanje na maslacu ili svinjskoj masti mnogo korisnije.To je zbog činjenice da se pri zagrevanju biljnog ulja stvaraju nezanemarljive količine otrovnih jedinjenja koja mogu da izazovu rak, srčane bolesti i demenciju. Na primer, ako pripremate ribu na takvom ulju toksični aldehidi su 200 puta veći nego ukoliko je pripremate na masti.

Mehanizam formiranja toksičnih aldehida prilično je jednostavan: kada se zagreju, sva ulja imaju istu hemijske reakciju. Međutim, zastupljene u ulju, polinezasićene masti emituju znatno veća toksična jedinjenja nego mononezasićene masti.

Nusprodukti mogu dovesti do kancera, raznih zapaljenja, bolesti srca, hipertenzije i čira na želucu. Ispostavilo se da su najsigurnije zasićene masti kojih ima u namirnicama životinjskog porekla. S obzirom na to da lipidi (masti) imaju tendenciju da se akumuliraju u telu, njihov negativan uticaj vidi se tek posle nekog vremena. Stručnjaci zato preporučuju da se u potpunosti odustane od pržene hrane, a pored svinjske masti, savetuje se da se hrana priprema na kokosovom ulju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply