Kokosovo ulje je supernamirnica za kojom je čitav svet poludeo, a ljubitelji “zdrave” masnoće tvrde da ima lekovita dejstva.

Na našim trpezama kokos je odavno zastupljen u vidu kokosovog brašna ali u zadnje vreme, zbog svojih blagotvornih sastojaka u upotrebi su i kokosovo mleko i kokosovo ulje. Evo i zašto…

Kokosovo ulje štiti srce

O moćnim svojstvima kokosovog ulja verovatno ste već čuli mnogo toga. Poznata i kao kokosova mast ili kokosov puter, ova namirnica je sve češće na meniju sportista i osoba s viškom kilograma. Brzo se pretvara u energiju, pozitivno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ubrzava metabolizam, sagoreva masnoće, a nekoliko manjih istraživanja pokazalo je da smanjuje i obim struka. Sastoji se od tri vrste zasićenih masnih kiselina laurinske, miristinske i palmitinske. Istina je da sve tri podižu nivo ukupnog holesterola, ali tu postoji mala začkoljica laurinska kiselina, glavna zasićena mast u kokosovom ulju, povećava ukupan holesterol tako što podiže nivo dobrog holesterola – čistača naših arterija koji spečava taloženje kalcijuma i lošeg holesterola. Pokazalo se da kokosovo ulje umanjuje oksidativni stres unutar kostiju, pa na taj način sprečava strukturna oštećenja kostiju. Još jedan argument govori u njegovu korist. Naime, ljudi u delovima Azije i Pacifika, koji ga i vekovima koriste u ishrani, ređe obolevaju od bolesti srca.

kokosovo ulje mleko

Visoka tačka dimljenja odlična osobina

Jedna od glavnih karakteristika kokosovog ulja jeste visoka tačka dimljenja. To znači da ovo ulje možete zagrejavati na visokoj temperaturi pre nego što počne da se razlaže i oslobađa toksine. Ipak, imajte na umu ako odlučite da bazirate ishranu na kokosovom ulju, treba da znate da sadrži mnogo kalorija. Koristite ga s vremena na vreme (kao i puter), i to u malim količinama. Najbolje je hladnoceđeno kokosovo ulje jer ima više antioksidansa. Ono što je zaista važno za dobro zdravlje jeste da svaki dan jedete raznovrsno, a ne da se fokusirate na samo jednu namirnicu.

Kokosovo mleko

I kokosovo mleko ima brojna lekovita svojstva, s obzirom na to da sadrži laurinsku kiselinu, gvožđe i antioksidanse. Osim toga, dokazano je da jača imunitet, te da povoljno deluje na digestivni sistem, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Naravno, nije reč o tečnosti koja iscuri iz kokosa kad se raseče, kako to mnogi misle. Kokosovo mleko je masno i hranljivo, a dobija se preradom kokosove pulpe. Kokosovo mleko ne sadrži transmasti. Za ljubitelje kafe s mlekom idealna je zamena (u vanrestriktivnom periodu). Ne sadrži teško svarljive proteine i ne stvara koagulate u želucu, zato mu svakako dajte prednost. Budući da je veoma kalorično, ne treba ga koristiti u velikim količinama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply