Senzacija na balkonu

Surfinija je popularni hibrid petunije nastao u Japanu početkom devedesetih godina vrlo brzo stekao je popularnost u svetu, jer su njegove dugačke, elastične grane prosto “preplavljene” cvetovima u rasponu nijansi koje je nemoguće i zamisliti.

Surfinija je cveće koje zahteva dosta pažnje. Odgovaraju joj sunčano ili polusenovito mesto, vlažna zemlja i redovno prihranjivanje. Ako je zasadite u polusenci, u toku leta morate je zalivati jednom dnevno, ali na sunčanoj strani biljci će biti potrebno mnogo više vode i treba bar dva puta dnevno. Najvažnije je da surfinije nikada ne ostanu bez vlage, ali koren ne sme da bude natopljen jer može doći do propadanja biljke. Takođe, obratite pažnju da prilikom zalivanja ne pokvasite listove, pošto se na njima mogu pojaviti mrlje slične opekotinama od sunca.

Da bi surfinija obilno cvetala, zemljište mora da bude vrto hranljivo, pritom treba znati da svetlija boja latica povećava potrebu za đubrivom. Zbog toga svaka vrsta surfinije ima poseban tretman i biljke cvetaju neverovatnom bujnošću.

Dešava se da tokom sezone surfinija odbaci veći broj cvetova a da listovi požute, ali to je sasvim normalna pojava koja ukazuje na to da treba pojačati prihranjivanje. Čim se doda tečno đubrivo, biljka živne i nakon desetak dana bude preporođena.

surfinija

Karakteristike: Ovaj popularni hibrid puzajucih petunija osetljiv je na previše sunca, vlagu i sušu. Ima veliki cvetni potencijal, a grane nekih vrsta mogu da narastu i do 1,5 m. Postoji više sorti surfinije koje imaju različitu veličinu cvetova i raznih su boja. Mnoge su i mirisne, a boja cvetova kreće se u rasponu od bele, preko roza do ciklame, karmin crvene, plave ili kombinacije dve nijanse. Neophodno je redovno zalivanje jer biljka ne sme da ostane suva. Obavezna je prihrana tečnim đubrivom, svakih deset dana.

Najpoznatije sorte surfinije su Vitorian yellow (svetložute boje, bujnog cvetanja i jakog mirisa), Crazy pink (pink sa naglašenim tamnopink žilicama), Purple (purpurni cvetovi i duge grane), Surfinia baby tipes (brojni sitni cvetovi), Purple vein (dostiže prečnik od 1,5 m) White (cvetovi svetlokrem boje i blagi miris vanite), Red double red (veliki dupli cvetovi).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply