Čaj od su ručice upotrebljava se kao dodatna terapija kod prehlada i gripa, i to za snižavanje temperature

Zbog izuzetne lepote suručicu, ili meduniku prozvali su kraljicom livada (Qyeen of the Mead-ow), a u naučnim krugovima poznata je po dugom latinskom nazivu (Filipendula ul-maria /L./ Maxim. /syn. Spiraea ulmaria L./, Rosace-ae).

Medunika je višegodišnja zeljasta biljka visoka 2 metra sa uspravnom u gornjem deki razgranatom stabljikom. Listovi su joj perasto deljeni i po obodu nazubljeni, a cvetovi beli, ili žućkastobeli, sitni, mnogobrojni, sakupljeni u veliku metličastu cvast na vrhu i prijatnog je mirisa.

Raste na vlažnim staništima, kraj planinskih i brdskih izvora i potoka, po livadama i močvarnim mestima. Iz nje je, kao i iz kore vrbe, izolova-na salicilna kiselina od koje je kasnije sintetisan aspirin.
Kao biljne lekovite sirovine upotrebljavaju se osušena herba sakupljena za vreme cvetanja biljke (Ulmariae herba) i cvet (U. flos). Cvasti se beru kada je polovina cvetova otvorena, a zatim se brzo i pažljivo suše u tankom sloju i u hladu da bi se što bolje sačuvala prirodna boja.

U savremenoj fitoterapiji čaj od suručice upotrebljava se kao dodatna terapija kod prehlada i gripa za snižavanje povišene telesne temperature, ali i kao sredstvo koje podstiče znojenje i izlučivanje mokraće. Efikasnost kod reumatskih oboljenja nije dovoljno potvrđena.
Vršni delovi i list biljke se u nekim zemljama upotrebljavaju za aromatizaciju vina.

Medunika sadrži do 0,2% etarskog ulja čiji je glavni sastojak salicil-aldehia, glikozide salicil-aldehida i metilestra salicilne kiseline, ben/ilalkohol, do 5 % flavonoida, tanine…

LEKOVITO DELOVANJE

– protiv upalno

– antipiretično (snižava temperaturu)

– lokalno skuplja tkivo

Protivupalno i antipiretično delovanje pripisuje se salicil-aldehidu iz koga u organizmu nastaje salicilna kiselina.

TRADICIONALNA MEDICINA

Koristi se kod:

– akutnog i hroničnog reumatizma

– artritičnih bolova

– povišene temperature

– za pospešivanje izlučivanja mokraće

– kao tonik za jačanje

Čaj

– 1 kašiku osušenog cveta prelijte 1 šoljom vrele vode i posle 10 minuta procedite

Pijte više puta tokom dana po 1 solju što toplijeg čaja.

Meduniku ne smeju da uzimaju pacijenti alergični na salicilate i astmatičari.
Ne preporučuje se ni tokom trudnoće i dojenja, a ne srne da se daje ni sasvim maloj deci. Ukoliko se uzima duže, ili u većim količinama, mogu da se jave gastrointestinalne tegobe (muka, povraćanje, bol u stomaku…).

Čaj protiv prehlade

– pomešajte po 30 g cveta lipe i zove i po 20 g cveta medunike i ploda šipka, pa 1 kašiku čajne mešavine prelijte 1 šoljom vrele vode i posle 10 minuta procedite
Pijte više puta u toku dana po solju što toplijeg čaja.

Čaj za znojenje I

– pomešajte 70 g cveta lipe, 10 g cveta medunike i 20 g lista nane, pa 1 kašiku ove mešavine prelijte 1 šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite
Pijte više puta u toku dana po solju što toplijeg čaja.

Čaj za znojenje II

– pomešajte po 20 g kore vrbe, lista breze, cveta zove i lipe i po 10 g cveta medunike i kamilice i 1 kašiku čajne mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite
Pijte kao i prethodne čajeve više puta tokom dana po solju što toplijeg čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply