duga-kosa-negovana

Mada nije vidljiva golim okom, kao što je slučaj kod masne kose recimo, suva kosa podjednako može da zadaje muku. Na našu sreću, postoje mnoga prirodna sredstva koja nam mogu pomoći da rešimo problem suve kose.

Suva kosa najbolje maske i saveti za negu

Ako i vas muči suva kosa, najbolje maske i saveti za negu koje ćemo vam otkriti u nastavku teksta će vam sigurno pomoći. Samo ne zaboravite da je prirodnim sredstvima potrebno više vremena da deluju od industrijskih, pa se naoružajte strpljenjem, a vaša kosa će ubrzo povratiti sjaj i živost.

Slično>>> Čaj za kosu: kopriva, ruzmarin, kamilica

Šta je dobro za suvu kosu

Na pitanje šta je dobro za suvu kosu, možda vas odgovor iznenadi. Naime, mnogi misli da je za suvu kosu potrebno koristiti preparate koji će joj pružiti masti. Međutim, tajna je u tome da je za suvu kosu potrebno koristiti sve one preparate koji će je hidrirati, a ne mastiti. Takođe, valjalo bi da izbegavate da koristite farbu i feniranje, ako je ikako moguće, jer to sve dodatno isušuje kosu. A ako baš ne možete bez farbanja, pokušajte da naredni put dodate par kapi maslinovog ulja u farbu.

Ni u kom slučaju se ne savetuje previše često je prati, te barem jednom nedeljno je preporučljivo koristiti masku za suvu kosu.

 

Saveti za negu suve kose

Osnovni saveti za negu suve kose najpre podrazumevaju pravilan odabir šampona, koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude jak. Takođe, valjalo bi da je perete mlakom vodom, ali koja je bliža hladnijoj nego toplijoj, jer topla voda negativno utiče na suvu kosu.

Ukoliko nemate vremena za stavljanje maski, najbolje je da nakon pranja na krajeve kose nanesete nekoliko kapi odabranog ulja, a idealno bi bilo da to bude maslinovo.

Ne zaboravite da često feniranje još više isušuje ionako suvu kosu, pa ga izbegavajte ukoliko je moguće, a posebno tokom letnjih meseci kada je najbolje da uopšte ne koristite fen. Vrlo je važno da čak i ako ne možete da izbegnete sušenje kose fenom, uvek možete da vodite računa kako je sušite, te da podesite fen da ne ispušta vreo vazduh, kao i da ga držite dalje od kose.

Maska za suvu kosu

Svaka maska za suvu kosu bi valjalo da sadrži i malo maslinovog ulja, a svakako je najbolja ona koja se priprema od mešavine žumanceta i maslinovog ulja, koja dokazano hrani kosu.

Iako možda ne zvuči logično, maska za suvu kosu koja se spravlja od prirodnog jabukovog sirćeta uspešno otklanja perut, koja vrlo često prati suvu kosu. Priprema se od 2 belanceta, jedne kašike prirodnog jabukovog sirćeta i nekoliko kašika maslinovog ulja. Trebalo bi da stoji, pokrivena plastičnom kesom oko pola sata do sat vremena, nakon čega kosu perete kao i uvek.

Pročitajte i Prirodni preparati za negu kose

Maska za suvu i oštećenu kosu

Ako vas zanima koja je najbolja maska za suvu i oštećenu kosu, možda ćemo vas malo iznenaditi odgovorom. Naime, uz brojne druge maske smatra se da je domaći majonez zapravo najbolja maska za suvu i oštećenu kosu. Ali, obratite pažnju da smo napisali domaći majonez, jer jedino on ima sve one hranljive sastojke, koji ne samo da obnavljaju dlaku, več i postoje indicije da utiču na poboljšanje rasta kose.

Povezano>>> Orahovo ulje za kosu

Maska za suvu i oštećenu kosu od majoneza je jedna od najjednostavnijih mogućih maski, ali je najvažnije da za nju koristite domaći majonez koji sami pripremite. Nanesite ga na kosu neposredno pre pranja i to prvo na njen koren, a onda i na celu kosu. Jednostavno umotajte plastičnom kesom i ostavite da odstoji minimum pola sata, pa operite kosu na uobičajen način.

Slično>>> Maslinovo ulje za kosu

Da bi ova maska za suvu i oštećenu kosu imala efekta neophodno je redovno je koristiti i to jednom do dva puta tokom nedelje.

Saznajte više>>> Jabukovo sirće za kosu

Maska za suve krajeve kose

Vrlo je jednostavna i maska za suve krajeve kose, a biće vam potrebno samo puter, verovali ili ne. Jednostavno, nanesite puter po krajevima kose, a zatim i na njen koren. Umotajte kosu plastičnom kesom, pa ostavite da odstoji neko vreme. U principu je dovoljno između 30 do 60 minuta dozvoliti puteru da deluje. Potom kosu pažljivo isperite, pa operite šamponom i balzamom.