U ovom članju saznajte:

– suve šljive kao lek
– za probavu i protiv zatvora
– kalorije
– za mršavljenje
– u trudnoći

Suve šljive kao lek

Šljiva je voće koje predstavlja simbol našeg podneblja. Nema šta ljudi nisu napravili od šljive, što samo svedoči o njenoj hranljivosti i upotrebnoj vrednosti. Suve šljive su takođe veoma korisne, a čak imaju i neka svojstva u izraženijem obliku za razliku od svežih šljiva. Suve šljive volite da grickate kao veoma ukusno voće, a da li ste znali da su suve šljive i prirodni lek za mnoge tegobe? Naime, obojena tamna voća sadrže antocijanine koji imaju antioksidantno i antikancerogeno dejstvo. Suve šljive imaju ogromnu hranljivu vrednost i sadrže obilje vitamina i minerala koji deluju povoljno na zdravstveno stanje čoveka.

Suve šljive kao lek se upotrebljavaju u sledećim situacijama:

– suve šljive imaju laksativno dejstvo, pa se koriste za lečenje opstipacije (protiv zatvora)

– imaju antioksidativno dejstvo, štite organizam od slobodnih radikala (štite ćelije od oštećenja), te sprečavaju nastanak mnogih bolesti (kardiovaskularne i kancerogene)

– prevencija gojaznosti i dijabetesa

– snižavaju nivo holesterola u krvi

– pospešuju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze

– poboljšavaju cirkulaciju

– pomažu kod oboljenja bubrega, gihta i reumatizma

– snižavaju visok pritisak

Suve šljive za probavu i protiv zatvora

Poznato vam je da su suve šljive za probavu i protiv zatvora odličan prirodni lek. Imaju laksativno dejstvo, te stimulišu proces varenja hrane i rad creva. U sastav suvih šljiva ulazi koncentrovani sorbotol i biljna vlakna – što im omogućava jači laksativni efekat od svežih šljiva.

Suve šljive imaju laksativni efekat, jer sadrže u malim količinama i posebnu supstancu difenil-izatin, koja stimuliše rad i pražnjenje creva.

Suve šljive kalorije

Suve šljive su koncentrovana hrana, naime, u 100 g ovog voća ima veliki procenat biljnih vlaknima i imaju visok sadržaj fruktoze (voćnog šećera). Tu je i vitamin A ,B i C, malo masti, od minerala prisutni su: gvožđe, kalijum i kalcijum.

Suve šljive – kalorije u 100 g:

– energetska vrednost: 278 kcal

– voda: 24 ml

– ugljeni-hidrati: 66.3 g

– biljna vlakna: 7.1 g

– šećer: 38.13 g

– proteini: 2.4 g

– masti: 0.4 g

– kalijum: 732 mg

– kalcijum: 80 mg

– gvožđe: 3.3 mg

– vitamin C: 1.5 mg

Suve šljive za mršavljenje

Suve šljive imaju biološka svojstva koja su korisna za one koji žele da izgube suvišne kilograme. Naime, suve šljive su veoma ukusne, a nemaju preveliku kalorijsku vrednost (oko 230 kcal), brzo zasite jer sadrže veliki procenat šećera koji ublažava osećaj gladi.

Suve šljive imaju diuretičko i laksativno svojstvo, što ih čini odličnim sredstvom za čišćenje i detoksikaciju organizma, posebno nakon obilnijih obroka. Osim toga, suve šljive regulišu rad organa za varenje i jetre, a imaju i pozitivan efekat na regulaciju metabolizma.

Sve ovo ih čini pogodnom namirnicom za mršavljenje, ali svakako treba biti umeren u njihovoj konzumaciji (zbog sadržaja masti i kalorijske vrednosti). Ujutru ih možete konzumirati uz neke žitarice i jogurt, možete ih jesti kao užinu, možete napraviti razne napitke koji sadrže suve šljive itd. Na vama je da izaberete kako ćete ih jesti, vodeći računa o umerenosti. Suve šljive za mršavljenje – prirodno gubljenje kilograma!

U trudnoći

Preporučuje se upotreba suvih šljiva u trudnoći. Naime, zatvor u trudnoći može biti izazvan poremećajem hormona zbog koga se creva sporije pomeraju, a spas treba potražiti upravo u suvim šljivama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply