Čaj vodi poreklo iz Azije. Svi listovi čaja (osim biljnih i voćnih) potiču od istog grma zimzelene biljke koja ima latinsko ime – Camellia sinensis. Ono treba da bude što mlađe, da bi čaj bio na ceni. Listovi su tamnozelene boje i bez mirisa, dok su cvetovi beli, a njihov miris podseća na jasmin.

Postoje dve velike grupe čajeva. To su:
• čaj , koji se dobija od biljke čaj (Camelia (Thea) sinensis ) i
• biljni čaj, koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.

Namena čajeva ove dve grupe je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo dok se biljni čaj uglavnom koriste kao lekovito sredstvo narodne medicine.

Osnovne vrste pravih čajeva su:
• crni, koji ima tamnu boju. Pije se, uglavnom, u Americi i Engleskoj;
• zeleni, ima zlatnozelenu boju. Pije se u Aziji, ali i na zapadu, jer je prijatnog ukusa i jako je zdrav;
• “oolang”, predstavlja mešavinu crnog i zelenog.
• beli koji se razlikuje od zelenog i crnog po stepenu obrade. Najmanje je preradjen i zato je najzdraviji.Listići se beru pre nego što se do kraja otvore,dok su pupoljci još prekriveni belim dlačicama-odatle i potiče ime-beli čaj.

Crni čajevi:

English breakfast verovatno jedan od najpoznatijih crnih čajeva. Ovo je jak čaj i obično se pije sa malo mleka.Earl Gray je crni kineski čaj kome je dodato ulje bregamona. Ima karakterističnu aromu, miris i ukus i pije se bez ikakvih dodataka (šećera, mleka, limuna itd).

Zeleni čajevi:

Čaj od jasmina jedan od najpoznatijih zelenih čajeva. Na plantažama čaja se između stabljika čaja sadi jasmin. Vremenom listići čaja upijaju eterična ulja jasmina i tako poprimaju njegov miris i aromu.Ovaj čaj se pije se bez ikakvih dodataka.
Gunpowder jak kineski čaj kod koga su listići uvijeni u loptice i liče na barut (Gunpowder – barut).

Ulong (oolong)

Listići ove grupe čajeva prošli su samo delimično kroz proces vrenja. Daleko su manje zastupljeni od crnog i zelenog čaja. Prelivaju se vrućom, ali ne proključalom vodom i neki od njih se natapaju i do 10 minuta. Najpoznatiji ulong čajevi gaje se na Cejlonu.

Kod nas se čajevi uglavnom pripremaju od aromatičnih biljnih vrsta. One sadrže etarska ulja, koja , osim što su lekovita, imaju prijatan ukus i miris. Biljni čajevi se proizvode se od cvetova, kore i semenja, a i od raznovrsnog voća. U svom sastavu nemaju kofein pa su pogodni za decu. Ovo je druga velika grupa čajeva koja nema mnogo zajedničkih osobina sa pravim čajevima. U našem narodu reč čaj podrazumeva lekoviti biljni čaj, i on se neuporedivo više koristi od crnog ili zelenog čaja.
Metode pripreme čaja su različite:

• Japanska metoda- prokuvana voda se prohladi na oko 60°, prelije preko čaja i ostavi 3 minuta da odstoji. Ako je čaj previše kiseo, prvu vodu baciti a isti čaj ponovo preliti toplom vodom. Nakon 2-3 minuta servirati.
• Engleska metoda – jedna šoljica = jedna mala kašika čaja. Listići se preliju vrelom vodom. Nakon 5 minuta čaj se servira.
• Troprst metoda – za svaku šolju uzeti čaja koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta + jedna merka za čajnik. Sve preliti provrelom ali malo ohlađenom vodom.
caj-crni

Čaj se može začiniti na različite načine: dodavanjem mleka, ruma, limuna, vanile. Najčešće se zaslađuje šećerom ili medom. U Kini i Japanu pije se nezaslađen i bez ikakvih dodataka.
Čaj u listićima je mnogo ukusniji i zdraviji od onog u filter vrećicama, za koje se najčešće koristi čajna prašina. S kesicama se lakše barata, ali su ukus i aroma neuporedivo bolji ako je čaj u listićima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply