bol-u-donjem-delu-ledja

Diskus hernija je stanje koje pogađa kičmu i može uzrokovati bol i ograničenja u svakodnevnom životu. U ovom članku ćemo razgovarati o tome da li je diskus hernija opasna, kako se dijagnostikuje, koje su metode lečenja i mnoge druge zanimljive detalje koji će vam pomoći da bolje razumete ovu temu.

Šta je diskus hernija?

Diskus hernija je medicinski termin kojim se opisuje stanje u kojem je jedan od diskova između kičmenih pršljenova oštećen ili ispupčen. Kičma se sastoji od serije diskova koji deluju kao jastučići i omogućavaju fleksibilnost i amortizaciju pri kretanju. Diskus hernija može se javiti u bilo kojem delu kičme, ali je najčešća u donjem delu leđa (lumbalna regija) i vratu (cervikalna regija). Ovaj problem može izazvati bol i nelagodnost, ali se većina slučajeva može uspešno lečiti konzervativnim metodama.

Definicija diskus hernije

Diskus hernija se definiše kao stanje u kojem se unutrašnjost diska između kičmenih pršljenova pomera izvan svog normalnog položaja. Disk je sastavljen od tvrde spoljašnje kružne ljuske (anulus fibrosus) i mekane unutrašnje materije (nucleus pulposus). Kada se anulus fibrosus ošteti, nucleus pulposus može iscureti iz diska i pritisnuti okolne nervne strukture, što rezultira simptomima diskus hernije.

Uzroci diskus hernije

Diskus hernija može biti uzrokovana brojnim faktorima, a najčešći uzroci uključuju:

  • Starenje: s godinama, intervertebralni diskovi gube elastičnost i mogu postati slabi.
  • Degenerativne promene: dugotrajan stres na kičmu i ponavljani pokreti mogu uzrokovati degenerativne promene u diskovima.
  • Trauma: povrede kičme, kao što su pada ili automobilske nesreće, mogu oštetiti diskove i dovesti do hernije.
  • Genetska predispozicija: neki ljudi mogu biti genetski podložni razvoju diskus hernije.

Simptomi diskus hernije

Simptomi diskus hernije mogu varirati i zavisiti od mesta hernije i pritiska na okolne nervne strukture. Evo nekih od najčešćih simptoma:

Bol u leđima

Jedan od najčešćih simptoma diskus hernije je bol u leđima. Može biti lokalizovan na mestu hernije ili se može širiti duž kičme. Bol često može biti oštar, pulsirajući ili probadajući.

Bol u udovima

Diskus hernija može takođe izazvati bol koji se širi duž nerava koji su komprimovani. Ova bol obično zahvata jednu stranu tela, kao što su noge ili ruke. Bol se može javiti u obliku trnjenja, peckanja ili osećaja utrnulosti.

Slabost mišića

Prisustvo diskus hernije može dovesti do slabosti mišića u delovima tela koji su pogođeni. Slabost može biti blaga ili ozbiljna, što može uticati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Trnjenje i utrnulost

Kompresija nervnih struktura usled diskus hernije može izazvati osećaj trnjenja i utrnulosti u udovima ili drugim delovima tela.

Dijagnoza diskus hernije

Da bi se postavila dijagnoza diskus hernije, lekar će obaviti detaljan pregled i uzeti u obzir simptome koje prezentujete. Evo nekoliko uobičajenih metoda za dijagnozu diskus hernije:

Fizički pregled

Tokom fizičkog pregleda, lekar će proveriti raspon pokreta, snagu mišića, osetljivost kože i tražiti bilo kakve vidljive promene na kičmi. Ovo može pomoći u određivanju područja kičme koje je pogođeno i pružiti osnovu za daljnje testiranje.

RTG snimak

X-zraci (RTG snimak) mogu se koristiti za prikazivanje kičme i otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti, kao što su promene uvlake na pršljenovima ili smanjen prostor između pršljenova.

MRI snimak

MRI (magnetska rezonanca) je visoko precizna metoda za vizuelizaciju kičme i diskova. To može pomoći lekarima da jasno vide herniju diska, kao i da procene njenu ozbiljnost i uticaj na okolne strukture.

Vrste diskus hernije

Diskus hernija može se javiti na različitim nivoima kičme. Evo nekoliko uobičajenih vrsta diskus hernije:

Hernija diska L4-L5

Ova vrsta hernije se javlja između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Može izazvati bol u donjem delu leđa i slabost u nogama.

Hernija diska L5-S1

Ova vrsta hernije se javlja između petog lumbalnog pršljena i prvog sakralnog pršljena. Može uzrokovati bol u donjem delu leđa, slabost u nozi i gubitak kontrole nad bešikom i crevima.

Hernija diska C5-C6

Ova vrsta hernije se javlja između petog vratnog pršljena i šestog vratnog pršljena. Može izazvati bol u vratu, ramenu i ruci, kao i trnjenje i slabost mišića ruke.

Lečenje diskus hernije

Lečenje diskus hernije zavisi od ozbiljnosti simptoma i opšteg stanja pacijenta. Evo nekoliko metoda lečenja koje se mogu primeniti:

Konzervativno lečenje

U mnogim slučajevima, diskus hernija se može lečiti konzervativnim metodama, kao što su:

  • Ležanje i mirovanje
  • Primena leda ili toplih obloga na obolelo područje
  • Fizička terapija
  • Upotreba protivupalnih lekova ili analgetika za smanjenje bola i upale

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može biti od velike pomoći u lečenju diskus hernije. Ovo uključuje vežbe koje jačaju leđne mišiće, istezanje i poboljšanje opsega pokreta.

Hirurško lečenje

U nekim ozbiljnijim slučajevima, kada konzervativne metode nisu efikasne, može se preporučiti hirurško lečenje. To uključuje uklanjanje herniranog dela diska ili fuziju pršljenova kako bi se stabilizovala kičma.

Prevencija diskus hernije

Preventivne mere mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja diskus hernije. Ovo uključuje:

Održavanje zdrave telesne težine

Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti pritisak i opterećenje na kičmu, što može smanjiti rizik od razvoja hernije diska.

Pravilno držanje

Održavanje pravilnog držanja prilikom sedenja, stajanja i podizanja teških predmeta može smanjiti stres na kičmu i smanjiti rizik od povrede diska.

Jačanje mišića leđa

Redovno vežbanje i jačanje mišića leđa može pomoći u održavanju snage i stabilnosti kičme, smanjujući rizik od hernije diska.

Komplikacije diskus hernije

U nekim slučajevima, diskus hernija može dovesti do komplikacija. Evo nekoliko potencijalnih komplikacija diskus hernije:

Spinalna stenoza

Diskus hernija može uzrokovati suženje kičmene moždine ili spinalnog kanala, što može dovesti do simptoma kao što su bol, trnjenje i slabost.

Nevrološki deficit

Ozbiljna hernija diska može pritisnuti nerve u kičmi i dovesti do neurološkog deficita, kao što su gubitak senzacija ili kontrole pokreta.

Infekcija

U retkim slučajevima, hernirani disk se može inficirati, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Rehabilitacija posle operacije

Nakon hirurškog tretmana diskus hernije, rehabilitacija je važna za obnovu snage i funkcionalnosti kičme. Evo nekih aspekata rehabilitacije nakon operacije:

Fizioterapija

Fizioterapija će biti ključna u rehabilitaciji nakon operacije diskus hernije. Fizioterapeut će vam pružiti vežbe i tehnike za jačanje mišića leđa, poboljšanje opsega pokreta i pomoć pri smanjenju bola.

Prilagođavanje na svakodnevne aktivnosti

Tokom rehabilitacionog procesa, fizioterapeut će vam pomoći da se prilagodite svakodnevnim aktivnostima uzimanjem u obzir vašeg stanja i ograničenja.

Alternativne terapije za diskus herniju

Pored konvencionalnih metoda lečenja, neke alternative terapije mogu pružiti olakšanje kod diskus hernije. Evo nekih od njih:

Akupunktura

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koja koristi tanku iglu za stimulaciju određenih tačaka na telu kako bi se olakšali bol i nelagodnost.

Masaža

Masaža može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije, što može smanjiti simptome diskus hernije.

Tradicionalna medicina

U različitim kulturama postoje tradicionalni lekovi i terapije koje se koriste za lečenje bolova u leđima. Ove alternative mogu uključivati preparate biljnih lekova ili tehnike poput akupresure.

Život sa diskus hernijom

Diskus hernija može biti izazovna stanja sa kojom treba naučiti živeti. Evo nekoliko saveta za olakšavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života:

Bavljenje fizičkom aktivnošću

Iako može biti bolno, određene fizičke aktivnosti, kao što su lagane šetnje ili plivanje, mogu pomoći u održavanju snage mišića i fleksibilnosti kičme.

Saveti za olakšavanje simptoma

Korišćenje pravilnog držanja, izbegavanje dizanja teških predmeta i primena toplih ili hladnih obloga na bolno područje mogu pomoći u smanjenju simptoma diskus hernije.

Diskus hernija je stanje koje može uzrokovati bol i nelagodnost, ali uz pravilan tretman i preventivne mere, većina pacijenata može uspešno upravljati ovim stanjem i voditi kvalitetan život. Važno je da se obratite lekaru radi postavljanja dijagnoze i plana lečenja prilagođenog vašim individualnim potrebama. Redovno vežbanje, održavanje zdrave telesne težine i upotreba alternativnih terapija mogu biti korisni faktori u upravljanju diskus hernijom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply