svrab stopala

Svrab stopala može biti vrlo neprijatan i iritantan. Svrab nogu je obično rezultat gljivične infekcije ili nekog kožnog oboljenja, mada još mnogo drugih stvari može izazvati svrab na tabanima. Takav svrab može biti i pokazatelj nekog oboljenja poput ekcema ili atletskog stopala.

Svrab se može javiti u bilo koje doba dana i noći. Mnogim ljudima je mnogo lakše ako se svrab ne javlja danju, kada su aktivni, jer se tada mogu svesno suzdržati od češanja. Kada spavamo, mozak ne funkcioniše na svesnom nivou i svrab tada stvara problem. Tada se nesvesno češemo u snu, što može izazvati pojavu plikova, otvorenih rana, oticanja i crvenila.

Zašto se svrab nogu češće javlja noću ?

Svrab nogu se mnogo češće javlja noću zbog pada nivoa adrenalina i korizona i povećava se nivo histamina, a do toga dolazi kada se odmaramo. Ove promene dolaze zbog prirodnih promena nivoa hormona u telu.

svrab tabana

 

Zašto se javlja svrab stopala?

Dva najčešća uzroka svraba na stopalima su gljivične infekcije, poput atletskog stopala, i kožna oboljenja poput ekcema, dermatitisa i psorijaze. Ostali uzroci svraba stopala uključuju i sledeće faktore:

 • Alergije
 • Iritanse poput sapuna, parfema i deterdženata za rublje
 • Znojna stopala
 • Osip na stopalima
 • Ujedi insekata
 • Koprivnjača
 • Rudarska glista
 • Materijal od kog su napravljene čarape ili cipele
 • Hormonalne promene, posebno kod trudnica
 • Loša higijena

Pranje stopala je podjednako važno kao i pranje ruku. Bakterije prirodno žive na koži i u svakom stopalu se nalazi po više od 250.000 znojnih žlezda koje neprestano luče znoj. Bez sapuna i vode, u toplom i vlažnom okruženju, kakvo prave cipele i čarape, posebno ako su od veštačkih materijala, bakterije počinju da se razmnožavaju u znoju i izazivaju neprijatan miris i svrab  stopala.

Postoje i neke bolesti koje mogu izazvati simptome poput svraba tabana. Ancylostoma duodenale je parazit koji izaziva infekcije, a najlakše je inficirati se ovim parazitom kada hodamo bosi po mokrom zemljištu.

Ova infekcija ne izazva samo svrab tabana, već i po celom telu. Ako već jako dugo imate problema sa svrabom stopala, pitajte svog lekara šta bi mogao biti uzrok.

Ostali simptomi svraba  stopala

Svrab tabana je često indikator nekog drugog problema, i mogu se javiti i još neki simptomi, a najčešći su:

 • Crvenilo
 • Upala kože
 • Plikovi ili otvorene rane
 • Perutanje kože
 • Ispucala koža
 • Ljuštenje kože
 • Krvarenje

Mnogi od ovih simptoma se javljaju ako se stalno češete. Nije potrebno mnogo češanja da se koža ošteti, postane crvena i sklona pucanju i perutanju.

Dijagnoza

Ako vas stopala svrbe i koža se suši, i mislite da je posredi infekcija ili alergija, idite kod lekara. Gljivične infekcije su prilično podmukle i mogu proći godine pre nego što se pojave dodatni simptomi poput žutih i zadebljalih noktiju.

Lekar će obaviti pregled, a možda i uzeti uzorke kože ili uzorke iz ranica kako bi ih pregledao pod mikroskopom i postavio dijagnozu. Kada se utvrdi uzrok svraba i postavi dijagnoza, onda se može prepisati i adekvatan tretman.

Lečenje svraba na stopalima

Lečenje stopala koja svrbe će zavisiti od uzroka svraba. Ako je reč o gljivičnoj infekciji, poput atletskog stopala, uzimaju se antimikotici koje vam može prepisati lekar, ili se mogu kupiti na slobodno.

Ako imate suvu kožu ili neko drugo oboljenje, dobićete kreme protiv svraba i ostalih simptoma koji uzrokuju svrab.

Za lečenje svraba stopala se obično koriste kortizonske kreme. U težim slučajevima se kortikosteroidi uzimaju i oralno.

Postoje i prirodni lekovi kojima možete ublažiti svrab stopala i održati kožu mekom i hidriranom tako što ćete smanjiti upalu kože izazvanu suvom kožom ili drugim simptomima. U svakom slučaju, potrebno je da pitate lekara da li vam preporučuje takve tretmane, jer ovi simptomi mogu biti i simptom nekih težih bolesti, koje zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju.

Svrab stopala često izaziva tzv. atletsko stopalo ako vidite neke promene na koži nogu i tabana moguće je da ste dobili ovu gljivičnu infekciju.Pogledajte na slikama kako izgleda atletsko stopalo.>>> Atletsko stopalo

Prirodni lekovi za svrab stopala

Soda bikarbona: soka bikarbona čini čuda za svrab stopala. Jako brzo ublažava neprijatnost i peckanje na koži. U malo vode umešajte 2-3 supene kašike sode bikarbone tako da napravite pastu. Ravnomerno rasporedite ovu pastu po stopalima, ostavite oko 10 minuta i onda je isperite i dobro osušite stopala. Ovo će vam na neko vreme ublažiti iritaciju, ali ako je reč o još nečemu, a ne samo o blažoj iritaciji kože, idite kod lekara.

Slana voda: potapanje stopala u lavor sa toplom vodom u kojoj je razmućena so vam može olakšati iritaciju. Slana voda vam može dosta pomoći da ublažite bolove i svrab. U pola litre tople vode izmešajte jednu šolju soli. Ovaj postupak možete ponavljati koliko god puta želite dok vam svrab ne prođe.

Sirće: sirće je odličan tretman za svrab stopala. U lavor pun tople vode ubacite dve-tri kašike običnog sirćeta i potopite noge nekoliko minuta. Sirće je po prirodi kiselo i ubija gljivice i bakterije koje izazivaju svrab tabana. Nakon ovog tretmana namažite kožu nekim hidratantnim sredstvom kako se ne bi isušila.

Kupka od ovsene kaše: ovsena kaša vam može pomoći u lečenju svraba tabana. U lavor sa toplom vodom ubacite jednu ili dve šolje ovsene kaše i potopite stopala. Ostanite teko nekoliko minuta, a zatim temeljno isperite ovsenu kašu i nanesite na stopala neko dobro hidratantno sredstvo. Koristite ovsenu kašu ako je suva koža glavni uzrok svraba na stopalima.

Prevencija

Lečenje uključuje i preventivne mere, a one su:

 • Održavajte stopala čistim.
 • Održavajte sopala suvim.
 • Nosite čiste čarape i obuću.
 • Nosite čarape i obuću od prirodnih materijala, kako bi koža mogla da diše.
 • Nosite ruke i čarape noću, kako biste sprečili češanje.
 • Redovno secite i turpijajte nokte.
 • Nemojte ići bosi na javnim bazenima, teretanama, svlačionicama i tuševima.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply