Bubuljice na vratu mogući uzroci

Ponekad telo, tj. lojne žlezde proizvode previše ulja – prirodna ulja organizma za podmazivanje kose i kože. Kada se to dogodi, pore se zapuše sa viškom ulja, mrtvih ćelija kože i bakterija, što dovodi do pojave bubuljica. Oslobađanje od bubuljica, posebno na vratu, zahteva posebnu brigu.

Bubuljice na vratu – mogući uzroci:

Kao i u slučaju akni i bubuljica bilo gde na telu, tako i bubuljice na vratu uglavnom proizilaze iz masnijeg tipa kože. Više ulja – veća mogućnost da se pore zapuše, a ako na sve to dodamo i mrtve ćelije kože, prljavštine i bakterije – rezultat je i više nego jasan – bubuljice i akne.

Bubuljice na vratu mogu biti i hormonske prirode, naročito kod dečaka tinejdžerskog uzrasta.

S druge strane, kod žena se bubljice na vratu javljaju kao posledica hormonske neravnoteže tokom reproduktivnog ciklusa.

Akne na vratu su česte kod sportista i ljudi koji redovno idu u teretanu ili se bave rekreativno sportom – jer se usled znojenja i prljavština, naročito ako se ne istuširaju nakon treninga/vežbanja – javljaju akne i bubuljice.

bubuljice na vratu

Bubuljice na vratu kod muškaraca se često javljaju i nakon brijanja, pa ovde treba posebno voditi računa.

Nošenje odeće sa uskom kragnom, poput rolki, iritira kožu vrata i može dovesti do bubuljica u ovom predelu tela.

Korišćenje neadekvatne kozmetike, bilo za kožu vrata, lice ili kosu – može se odraziti na kožu vrata i izazvati različite iritacije, uključujući i akne i bubuljice.

Takođe, ne zaboravite da su bubljice na vratu neretko posledica stresa.

Lečenje

Lečenje bubuljica na vratu bi trebalo sprovoditi u skladu sa uzrokom koji je i doveo do ovog stanja. Međutim, kako se pravi uzrok odnosi upravo na lučenje previše sebuma i zapušavanje pora, uz dodatak bakterija – trebalo bi sprovoditi sledeće korake koji će vam pomoći da se oslobodite od upornih bubuljica i akni na vratu.

Korak 1

Operite kožu dva puta dnevno, ali ne više od toga da se izbegne isušivanje kože. Operite vrat ujutru i uveče pre nego što odete na spavanje. Koristite blago sredstvo za čišćenje ili medicinski sapun za lice protiv akni i toplu vodu. Isprati kožu sa toplom vodom da bi se uklonio preostali sapun. Poprskajte vrat sa hladnom vodom da biste zatvorili pore. Osušite kožu mekim čistim peškirom, utapkavanjem, kako bi se izbeglo iritiranje kože.

Korak 2

Nanosite na obolelu kožu kremu za akne svakodnevno. Pročitajte koji su sastojci, kako bi se osiguralo da proizvod sadrži benzoil peroksid, ključni sastojak u borbi protiv akni i bubuljica. Pratite uputstva proizvođača.

Korak 3

Pijte vodu tokom dana kako bi vaše telo bilo hidrirano i kako bi se organizam ispirao od toksina. Ovo može sprečiti više problema povezanih sa aknama.

Korak 4

Izbegavajte nošenje marame i kragne koji ne dozvoljavaju obolelom mestu da diše. Držite kosu vezanu, dakle dalje od vrata – kosa sadrži ulja koja se prenose na vašu kožu i to može izazvati bubuljice na vratu. Držite posteljinu čistom zahvaljujući pranju najmanje jednom nedeljno.

Korak 5

Izbegavajte ceđenje bubuljica, jer to dovodi do stvaranja ožiljaka. Ulje na vašim rukama se može preneti na kožu, čineći akne gorim. Najbolje je da se izbegne dodirivanje obolele kože uopšte.

Dodatni saveti

Tražite pomoć svog lekara ili dermatologa za uporne i bolne bubuljice – oni vam mogu prepisati posebne lekove i ponuditi korisne savete.

Prevencija

Ponekad nije moguće sprečiti pojavu akni, ali svakako da možete da sledite neke savete koji će smanjiti rizik od pojave akni, ili makar od njihovog pogoršanja.

Prevencija akni i bubuljica na vratu se sastoji u sledećem:

Budite nežni

Prva stvar koju treba zapamtiti je da morate biti nežni premakoži. Ne perite je sa previše toplom ili hladnom vodom. Koristite mlaku vodu i blago sredstvo za čišćenje dva puta dnevno i posle treninga u teretani. Izbegavajte obične sapune i druge slične proizvode koji se popunjavaju sa teškim hemikalijama. Ako niste upoznati sa sredstvima za čišćenje, pitajte lekara za savet.

Operite lice i vrat nežno i dobro isprati. Osušite lice lagano tapkanjem sa čistim i mekim peškirom, izbegavajući ribanje. Ribanje može da otvori hiljadu nevidljivih lezija na koži koje su savršeno plodno tlo za bakterije.

Držite ruke dalje od kože

Iako je protiv vaših instinkta, morate naučiti da držite ruke dalje od bubuljica i drugih lezija. Ceđenje bubuljica na vratu je loša ideja, osim ako se obavlja pod sterilnim uslovima od strane lekara.

Za muškarce

Ako morate da se brijete, morate biti veoma oprezni u vezi toga. Uradite test na sebi da vidite koji tip sredstva za brijanje je najbolji za vas. Električni brijači su stvar koju treba koristiti ako patite od akni, ali svaki čovek zna šta je bolje raditi u njegovom slučaju. Brijte se nežno i izbegavajte otvaranje postojećih lezija.

Za devojke

Kozmetika je jedan od manjih uzroka akni. Ako idete na tretman akni, treba izabrati samo kozmetiku bez ulja, inače će se dobar efekat izgubiti. Takođe bi trebalo da uradite testove na sebi i vidite koja kozmetika vam ne zapušava pore. Pazite na sporedne efekte ako koristite proizvode čija oznaka kaže “ne blokira pore”.

Klonite se sunca

Da, sunčanje će izgledati lepo na vama, ali bi trebalo da naučite da ga izbegavate neko vreme. Rizici izloženosti suncu nisu prihvatljivi kada shvatite da sunce ne leči bubuljice. UV zraci jednostavno osuše spoljne slojeve kože i učine da se skidaju. Međutim, kada ste daleko od sunca, akne će se vratiti. Duže izlaganje suncu će vas takođe u određenoj meri učiniti kandidatom za rak kože.

  • Pazite kako koristite šampon, regenerator i/ili proizvode za kosu jer ostavljaju ostatke koji mogu da dospeju do predela vrata i utiču na bubuljice na vratu.
  • Nosite majice bez uske kragne za dobru ventilaciju i manje trenja.
  • Promenite deterdžent za pranje rublja i omekšivač.
  • Izbegavajte jake mirise i boje u proizvodima za kosu, proizvodima za pranje veša i losionima za telo.
  • Tuširajte se nakon znojenja i/ili vežbanja.
  • Proverite ravnotežu hormona, naročito ako su bubuljice blizu ili ispod brade i vilice.
  • Jedite manje rafinisanog šećera.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply