[icegram campaigns=”13765″]

Atkinsova dijeta pravila

Atkinsova dijeta jeste ‘’delo’’ Roberta C. Atkinsa. Kada se pojavila Atkins dijeta je bila revolucionarna zato je imala mnogo kritičara a kritike ne prestaju ni danas.

Većini je prva asocijacija na bilo koju dijetu pun tanjir neukusnog zeleniša koji baš ne obećava dugoročnu sitost.

Spisak dozvoljenih namirnica dok ste na Atkinsonovoj dijeti je više od toga. Upravo je i jedan od razloga velike popularnosti mršavljenja uz pomoć Atkinsonove dijete to što postoji mnogo ukusne hrane i namirnica koje se mogu jesti čak i u prvoj, najrestriktivnijoj fazi i daju dugotrajan osećaj sitosti.

Na listi dozvoljenih namirnica su kajmak, mileram, sir, puter, slanina i šunka, crna čokolada… To je hrana sa visokim sadržajem proteina, ali i masti i kalorija za koju biste na prvi pogled mogli reći da ne samo što vam neće pomoći da smršate brzo i efikasno, već će vas i ugojiti.

Ipak, kod Atkinsonove dijete masnoće postaju glavni izvor energije i kilogrami se velikom brzinom tope.

atkinsova dijeta faze

Sva najnovija naučna istraživanja potvrđuju da je dr Atkins bio u pravu i da je njegova dijeta koja ima jelovnik zasnovan na mesu, morskim plodovima i jajima odlična.Za gojaznost jesu krivi ugljeni hidrati koje najviše unosimo kad jedemo šećer i masu proizvoda koji sadrže šećer u ogromnim količinama (ne samo gazirani sokovi nego i voćni, kečap, savremeni jogurt i stotine drugih proizvoda).Tu je i belo brašno i svi proizvodi koji ga sadrže.Pekara je kriva što ste debeli! Atkinsova dijeta je zasnovana na izbegavanju ovakvih proizvoda i zato je tako efikasna.Za skidanje velikog broja kilograma čak i preko 20 joj nema ravne! Mnoge kasnije uspešne dijete poput Dukanove, Paleo, Ketogene i sl. oslanjaju se na otkrića koja je prvi objavio dr Atkins.

atkinsova dijeta jelovnik

 

Atkinsova dijeta dozvoljene namirnice

Preporučene namirnice i ona sa najmanje ugljenih hidrata jesu:

Meso: piletina, govedina, svinjetina, jagnjetina, slanina…

Masna riba i morski plodovi: sardina, losos, pastrmka, lignje…

Jaja: najzdravija su ona obogaćena omegom 3

Punomasni mlečni proizvodi: sir, kajmak, puter, jogurt.

Povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata: brokoli, kelj, spanać, špargle…

Oraščići: bademi, brazilski orasi, seme suncokreta, orasi, itd

Zdrave masti: ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado ulje, kokosovo ulje, itd.

Faze

Dr Atkins je proteinsku dijetu podelio na 4 glavne faze:

Prva faza (indukcija) – Cilj prve faze je promena i ubrzavanje metabolizma, kako bi se masnoće brže sagorevale i podstakao proces mršavljenja. Prva faza traje 14 dana. U ovom periodu unos ugljenih hidrata je ograničen na 20 grama dnevno. To može delovati teško na početku, ali ako ovu fazu uspešno savladate, na dobrom ste putu ka brzom i efikasnom mršavljenju bez gladovanja. U indukcionoj fazi možete jesti sve namirnice bogate mastima i proteinima, uz nisko-hidratno povrće i zeleniš. Postoje brojni recepti i načini za spremanje dozvoljenih namirnica u prvoj fazi Atkinsonove dijete.

Druga faza (ravnoteža) – U drugoj fazi dolazi do trošenja masnoća iz organizma koje su se neželjeno nataložile. Tokom ove faze primećuje se značajan gubitak kilograma. Količina ugljenih hidrata se polako povećava ali i dalje u ograničenim količinama od 20-40g dnevno. Možete jesti meso i povrće, a dodaje se i orašasto voće koje ima malo ugljenih hidrata. U ovoj fazi za doručak možete pojesti omlet od dva jaja, uz slaninu ili šunku, a za ručak meso sa roštilja. Idealna večera u drugoj fazi Atkinsonove dijete je barena ili grilovana riba uz povrće.

Treća faza (podešavanje) – U trećoj fazi postepeno se povećava količina zdravih ugljenih hidrata, a granica ne treba da prelazi 60g dnevno. Ovde bi već trebalo da ste veoma blizu postavljenom cilju smanjenja kilograma, pa se dodavanjem ugljenih hidrata proces gubljenja težine usporava.

Četvrta završna faza (održavanje) – Suština četvrte faze Atkinsonove dijete je održavanje postignute kilaže. Tokom ove faze može se unositi toliko zdravih ugljenih hidrata koliko organizam može podneti. Ne postoji univerzalna količina, pošto nijedan organizam ne reaguje isto, ali oko 60g dnevno je sasvim dovoljna količina da održite zdravu telesnu masu.