Atkinsova dijeta faze, jelovnik, iskustva i rezultati

Atkinsova dijeta pravila

Atkinsova dijeta jeste ‘’delo’’ Roberta C. Atkinsa. Dijeta traje između 24 do 30 dana, a može se izgubiti do 24 kg. Osnovno pravilo ove dijete jeste da se ugljeni hidrati nikako ne unose, jer je na taj način naš organizam primoran da sagori veliki deo sopstvenih masnih naslaga, ne bi li obezbedio potrebnu količinu energije. Time dovodimo nivo šećera u krvi u ravnotežu, čime se sprečava prejedanje i iznenadne pojave gladi. Ova dijeta se bazira na visokom unosu proteína, stoga je i mnogi nazivaju proteinskom dijetom. Obzirom da se unos hrane bazira na belančevinama, proces mršavljenja se neće odraziti na mišićnu masu već na masne naslage.

Kada se pojavila Atkins dijeta je bila revolucionarna zato je imala mnogo kritičara a kritike ne prestaju ni danas.Slobodno se može reći da je ova dijeta najkritikovanija od svih koje su se pojavile do sada.Ipak ona se izdvaja iz gomile bezveznih predloga za mršavljenje po za to vreme (nastala je pre više od 30 godina) genijalnoj ideji da su za gojaznost krivi ugljeni hidrati pa da bi smršali treba da jedemo masti i meso!

atkinsova dijeta faze

Sva najnovija naučna istraživanja potvrđuju da je dr Atkins bio u pravu i da je njegova dijeta koja ima jelovnik zasnovan na mesu, morskim plodovima i jajima odlična.Za gojaznost jesu krivi ugljeni hidrati koje najviše unosimo kad jedemo šećer i masu proizvoda koji sadrže šećer u ogromnim količinama (ne samo gazirani sokovi nego i voćni, kečap, savremeni jogurt i stotine drugih proizvoda).Tu je i belo brašno i svi proizvodi koji ga sadrže.Pekara je kriva što ste debeli! Atkinsova dijeta je zasnovana na izbegavanju ovakvih proizvoda i zato je tako efikasna.Za skidanje velikog broja kilograma čak i preko 20 joj nema ravne! Mnoge kasnije uspešne dijete poput Dukanove, Paleo, Ketogene i sl. oslanjaju se na otkrića koja je prvi objavio dr Atkins.

Atkins dijeta faze

Atkins dijeta se sastoji iz četiri faze, 3 osnovne i četvrte koja se primenjuje ceo život.

  • faza indukcije
  • faza mršavljenja
  • faza konsolidacije
  • faza održavanja

Atkinsova dijeta prva faza

Cilj prve faze Atkinsove dijete jeste promena metabolizma. To znači da treba ubrzati metabolizam. Ova faza traje dve nedelje i svodi se na ograničen unos ugljenih hidrata koji iznosi do 20g. Ovo je ključni deo same dijete, jer tada pratimo promene našeg organizma. Kako su glavni izvori energije ugljeni hidrati, kada ih unosimo u manjoj količini, telo mora da se pobrine da pronađe dodatan izvor energije sa druge strane. To su uskladištene masnoće tela. Izbegavati sledeće namirnice: kolače, keks, čips, čokoladu, peciva, kroasane, sva gazirana pića, pirinač, testeninu, mleko i mlečne proizvode i većinu povrća.Hleb je kao glavni krivac za gojaznost zabranjena namirnica.Jednostavno ne jedete sve što sadrži šećer i brašno!

Atkinsova dijeta druga faza

U drugoj fazi Atkinsove dijete se postepeno povećava unos ugljenih hidrata i to ne više od 25 do 50g dnevno. Traje 5-7 dana ili duže ako treba da skinete veliki broj kilograma. U ovoj fazi dolazi do potrošnje masnoća iz organizma koja se neželjeno nataložila. Može se jesti meso i povrće. Najbolje je postepeno unošenje kroz vlaknasto povrće.

Atkins dijeta treća faza

Treća faza Atkins dijete traje 7-8 dana. I dalje se povećava unos ugljenih hidrata, ali na maksimanlnih 60 g po danu. Treća faza nastupa kada ste skoro zadovoljni kilažom koju ste postigli. Vraćanje određenih namirnica u ishranu će samo usporiti gubljenje kilograma.

Završna, četvrta faza, predstavlja trajno stečenu naviku koje bi se trebalo pridržavati tokom života i ostati na dovoljnih 60g dnevno unosa ugljenih hidrata.

atkinsova dijeta jelovnik

Kada je u pitanju jelovnik koji ima Atkinsova dijeta najveći problem predstavlja što je zabranjeno konzumiranje hleba, posebno na našim prostorima gde su ljudi navikli da ga jedu u većim količinama.Jelovnik naših predaka je bio sastavljen od veće količine hleba ali oni su bili fizički aktivni od jutra do mraka.Atkinsova dijeta će vas naučiti da zauvek smanjite količinu hleba u ishrani a to je od presudne važnosti za vitku liniju.Lisnata testa i slični proizvodi takođe ne dolaze u obzir jer su još goreg sastava nego hleb.

Atkinsova dijeta jelovnik po danima

Primer jelovnika:

Ponedeljak:

doručak: 2 jajeta

ručak :odrezak sa roštilja

večera: kuvana riba

Utorak:

doručak: slanina i jaja

ručak: salata od piletine sa maslinovim uljem

večera: meso sa roštilja od prethodnog dana

Sreda:

doručak: omlet sa povrćem, pržen sa puterom,

ručak: salata od sardine sa maslinovim uljem,

večera: mlevena govedina pržena sa povrćem.

Četvrtak:

doručak: jaja i povrće prženi u maslinovom ulju,

ručak: ostatak govedine sa povrćem,

večera: losos pripremljen sa maslacem i povrćem.

Petak:

doručak: prženi slanina i jaja,

ručak: salata od piletine sa maslinovim uljem, šaka oraščića,

večera: ćufte i salata od povrća.

Subota:

doručak: omlet sa raznim povrćem prženo u maslacu,

ručak: ostatak ćufti,

večera: krmenadle i povrće.

Nedelja:

doručak: slanina i jaja,

ručak: ostatak krmenadli,

večera: grilovana pileća krilca, salsa i povrće

Jelovnik za atkinsovu dijetu možete kreirati i sami obratite samo pažnju da dominiraju ćureće i pileće meso, riba, svinjska kremenadla i jaja.Što se unosa vitamina tiče prednost daje povrću jer mnoge vrste voća sadrže previše šećera.

Atkinsova dijeta dozvoljene namirnice

Preporučene namirnice i ona sa najmanje ugljenih hidrata jesu:

Meso: piletina, govedina, svinjetina, jagnjetina, slanina…

Masna riba i morski plodovi: sardina, losos, pastrmka, lignje…

Jaja: najzdravija su ona obogaćena omegom 3

Punomasni mlečni proizvodi: sir, kajmak, puter, jogurt.

Povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata: brokoli, kelj, spanać, špargle…

Oraščići: bademi, brazilski orasi, seme suncokreta, orasi, itd

Zdrave masti: ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado ulje, kokosovo ulje, itd

Atkinsova dijeta iskustva i rezultati

Smatra se da je Atkinsova dijeta dala dobre rezultate kod mnogih ljudi, što se moglo videti ne samo na značajnom gubitku težine – već i na unapređenju zdravlja. Atkinsonova dijeta nam posredno ukazuje da je gojaznost posledica prehrane bogate rafiniranim ugljenim hidratima — posebno se tu radi o šećerima, brašnu i kukuruznim sirupima. Kada dođe do gubitka kilograma, preporučuje se nastavak svakodnevne rutine sa malim unosom ugljenih hidrata, ne bi li se zadržala željena težina, jer ponovnim unosom ugljenih hidrata može doći do povratka neželjenih kilograma. Ova dijeta beleži velik broj pozitivnih iskustava i rezultata. Zapažen je veliki broj slučajeva sa efikasnim mršavljenjem. U prilog tome svedoči i to što su mnoge javne ličnosti pristalice ove dijete i primenjuju je tokom celog života. Dakle, ako ste u potrazi za dijetom koja zaista daje vrhunske rezultate – Atkinsova dijeta je pravi izbor za vas!

Zašto je Atkinsova dijeta tako efikasna

Atkinsova dijeta kao i mnoge proteinske dijete za mršavljenje bazira se na unosu velike količine proteina i malo ugljenih hidrata.Kako meso i jaja sadrže najviše proteina mnogima izgleda čudno da će smršati ako jedu ove namirnice za koje se smatra da imaju dosta kalorija.Ali 300 kalorija koje sadrži piletina nije isto što i 300 kalorija koje sadrži parče torte.Telo na različite načine koristi i skladišti kalorije u zavisnosti od toga koje nutritijente namirnice sadrže.Kukuruz i pasulj na primer sadrže otporan skrob vrstu ugljenog hidrata koji je veoma težak za varenje.Zauzvrat telo ne može da apsorbuje mnogo kalorija ili glukoze koja se skladišti kao salo ako se ne sagori.Slično je i sa namirnicama u čiji sastav ulazi bezmasni protein a to su ćuretina, piletina i riba.Osim što povećavaju sitost proteini imaju i visoko termogeno dejstvo u poređenju sa mastima i ugljenim hidratima.Zauzvrat organizam tokom varenja sagori većinu kalorija iz mesa a sagorevanje kalorija nakon obroka povećava se za 35%.Vaš omiljeni keks tako ne deluje.Zapravo, s obzirom da većina kalorija u slatkišima potiče od šećera, previše kalorija iz hrane satavljene od brađna i šećera može vas učiniti gladnim i gojaznim.

Atkinsova dijeta vas uči da izbegavate sve što sadrži šećer i belo brašno i to je po mnogima osnovna tajna njene efikasnosti!

loading...
Loading...