Bolna kvržica ispod pazuha mogući uzroci

Kao što znate, limfne žlezde ispod pazuha često mogu biti uvećane. Zbog toga mnogi ljudi, posebno žene, postaju nervozni kada napipaju čvorić ispod pazuha.

Izraslina ispod pazuha može biti uzrokovana bakterijskim ili virusnim infekcijama, alergijama, bezopasnim izraslinama od masnog ili drugog tkiva i kancerogenim izraslinama.

Vaš lekar će uraditi fizički pregled i može da naredi biopsiju da se utvrdi uzrok.

Kvrga ispod pazuha se obično odnosi na uvećanje najmanje jednog od limfnih čvorova ispod pazuha. Limfni čvorovi su male žlezde ovalnog oblika koje se nalaze po celom telu i igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu vašeg tela.

Čvorić ispod pazuha može biti mali. U drugim slučajevima, može biti veoma uočljiv. Grudvice ispod pazuha mogu biti uzrokovane cistama, infekcijom ili iritacijom usled brijanja (kada se javlja urasla dlaka ispod pazuha) ili korišćenjem dezodoranasa protiv znojenja. Međutim, ove grudvice mogu takođe da ukazuju na ozbiljno osnovno zdravstveno stanje.

kvrica ispod pazuha koja boli

Tražite medicinsku pomoć ako imate izraslinu ispod pazuha koja postepeno postaje uvećana, nije bolna ili ne nestaje.

Većina čvorića ispod pazuha su bezopasni i obično su rezultat nenormalnog rasta tkiva. Međutim, kvrga ispod pazuha može da se odnosi na više ozbiljan zdravstveni problem koji leži u osnovi. Bilo koje neobične izrasline treba pažljivo proceniti od strane lekara.

Bolna kvržica ispod pazuha – mogući uzroci:

 • bakterijske ili virusne infekcije
 • bezopasne izrasline masnog tkiva (lipomi)
 • alergijske reakcije
 • neželjene reakcije na vakcine
 • gljivične infekcije
 • nekancerozna izraslina vezivnog tkiva (fibroadenom)
 • odgovor na rak dojke
 • kancer limfnog sistema (limfom)
 • rak krvi u koštanoj srži (leukemija)
 • lupus (autoimuna bolest koja cilja zglobove i organe).

Kvržica ispod pazuha bolna na dodir u trudnoći

Izraslina ispod pazuha može da se javi i kod muškaraca i kod žena svih uzrasta. Međutim, čvorić ispod pazuha može ukazati na postojanje raka dojke. Žene bi trebalo da obavljaju mesečne samopreglede dojke (najbolje uraditi nakon što se menstruacija završi) i prijaviti bilo kakve kvržice kod doktora odmah.

Imajte na umu da grudi trpe hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa, kao i tokom trudnoće, i mogu biti osetljivije i grudvičaste tokom ovog perioda. To je sasvim normalno.

Kvržica ispod pazuha bolna na dodir u trudnoći može da ukazuje na neku bakterijsku ili virusnu infekciju, što bi trebalo obavezno proveriti, jer takve infekcije mogu da ugrožavaju trudnoću. Takođe može biti posledica nekih hormonskih disbalansa ili prosto reakcija na depilaciju ispod pazuha, dezodorans, znoj… Svakako bi trebalo odmah prijaviti lekaru i ispitati o čemu se radi.

Kvržica ispod pazuha koja boli kod dece takođe u većini slučajeva ukazuje na bakterijsku ili virusnu infekciju, kojima su deca naročito sklona, zbog nedovoljno razvijenog imunog sistema. Takođe može biti i posledica alergijske reakcije. Ponekad se manifestuje u vidu čira ispod pazuha i ovde treba biti naročito obazriv, da ne dođe do kontaminacije ostalih delova tela.

Lečenje

Tok lečenja koji će vaš lekar preporučiti će zavisiti od osnovnog uzroka bolne kvržice ispod pazuha. Bakterijske infekcije mogu biti tretirane sa oralnim antibioticima. Nakon nekoliko dana, kvržica bi trebalo da počne da nestaje kako se vaše telo bori protiv infekcije.

Ako je vaša izraslina ispod pazuha povezana sa alergijama, trebalo bi da jenjava kada počnete da koristite lekove i naučite da izbegnete svoje okidače alergije.

U većini slučajeva, kvržica ispod pazuha neće zahtevati nikakvu terapiju, samo jednostavno posmatranje. Možete koristiti prirodne lekove kao što su tople obloge, ali i lekove protiv bolova, kako bi se olakšala nelagodnost. Izrasline koje ne zahtevaju lečenje uključuju one povezane sa:

 • lipomima
 • virusnim infekcijama
 • fibroadenomom (nekancerogena izraslina dojke).

Ako se ispostavi da čvorić ispod pazuha može biti kancerogen, vaš lekar vas može uputiti specijalisti za dalju negu. Lečenje zavisi od vrste i faze raka i može uključivati kombinaciju:

 • hemoterapije
 • radioterapije
 • hirurgije.

Prognoza za kvržicu ispod pazuha će zavisiti od njenog uzroka. Na primer, izraslina koji proističe iz virusne infekcije će nestati sama od sebe. Međutim, lipom, dok je bezopasan, je trajan.

Prognoza za izraslinu ispod pazuha izazvanu rakom će zavisiti od različitih faktora, uključujući fazu raka i da li se tumor širi u druge delove tela. Za najbolju šansu za oporavak, važno je da dobijete pravovremenu dijagnozu.

Čak i ako ne mislite da je vaš čvorić ispod pazuha ozbiljan, najbolje je da se obratite lekaru za tačnu dijagnozu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply