[icegram campaigns=”14335″]

Ciste na dojkama uzrok

Ciste u dojkama su vrećice ispunjene fluidom unutar dojke, koje su obično nekancerogene (benigne). Možete imati jednu ili mnogo cisti u dojkama i one mogu da se jave u jednoj ili obe dojke. Vodene ciste u dojkama se često opisuju kao okrugle ili ovalne izrasline sa različitim ivicama. Cista u dojci se obično oseća kao vodom ispunjen balon, ali ponekad je cista u dojci čvrsta.

Ciste na dojkama ne zahtevaju lečenje, osim ako je cista velika i bolna ili neprijatna. U tom slučaju, pražnjenje tečnosti iz ciste dojke može ublažiti simptome.

Policistične dojke su česte kod žena pre menopauze, starosti između 35 i 50 godina, ali se mogu naći kod žena svih uzrasta. One se takođe mogu javiti kod žena u postmenopauzi koje uzimaju hormonsku terapiju.

ciste u dojkama

Ciste na dojkama – uzrok:

Svaka od dojki sadrži režnjeve od žlezdanog tkiva, raspoređenih kao latice krasuljka. Režnjevi su podeljeni u manje lobule da proizvode mleko tokom trudnoće i dojenja. Prateće tkivo koje daje dojki njen oblik se sastoji od masnog tkiva i fibroznog vezivnog tkiva. Ciste na dojkama se razvijaju kao rezultat akumulacije tečnosti unutar žlezda u grudima.

Ciste u dojkama mogu biti definisane po veličini:

Mikrociste su premale da se osećaju, ali se mogu videti tokom testova snimanja, kao što je mamografija ili ultrazvuk.

Makrociste su dovoljno velike da se osete i mogu da narastu do oko 2,5 do 5 centimetara u prečniku. Velike ciste u dojci mogu izvršiti pritisak na obližnjem tkivu dojke, uzrokujući bol u grudima ili nelagodnost.

Stručnjaci ne znaju šta uzrokuje ciste na dojkama, tj. policistične dojke. One se mogu razviti kao posledica hormonalnih promena zbog menstruacije. Neki dokazi ukazuju da višak estrogena u telu, što može da stimuliše tkivo dojke, može doprineti nastanku cistama u dojkama.

cista na dojci

Ciste na dojkama simptomi

Ciste na dojci se mogu naći u jednoj ili obe dojke. Znaci i simptomi ciste na dojkama uključuju:

  • glatka, lako pokretljiva okrugla ili ovalna izraslina sa različitim ivicama (obično, mada ne uvek, ukazuje da je benigna)
  • iscedak iz bradavice koji može biti bistar, žut, u boji slame ili tamno braon
  • bol dojke ili osetljivost u području izrasline na dojci
  • povećanje veličine ciste na grudima i osetljivost dojke neposredno pre menstruacije
  • smanjenje veličine ciste na grudima i rešavanje drugih simptoma nakon menstruacije.

Ako imate ciste na dojci ne povećava rizik od raka dojke. Ali ciste mogu otežati da se nađu nove kvržice ili druge promene koje bi mogle ukazati na nešto ozbiljnije.

Kako se leče ciste na dojkama

Kako se leče ciste na dojkama? Nije neophodan tretman za jednostavne ciste na dojkama – one koje su ispunjene tečnošću i ne izazivaju nikakve simptome – koje su potvrđene na ultrazvuku dojki ili posle aspiracije tankom iglom. Ako izraslina nastavi da se uvećava ili je osećaj drugačiji tokom vremena, morate pratiti promene sa svojim lekarom.

Ciste na dojkama – lečenje:

Aspiracija tankom iglom

Aspiracija tankom iglom može služiti za dijagnozu i lečenje cisti na dojkama ako vaš lekar uklanja svu tečnost iz ciste u vreme postavljanja dijagnoze, izraslina na dojci nestaje i simptomi će se rešiti.

Za neke ciste na dojci, međutim, možda će biti potrebno da se tečnost drenira više nego jednom. Periodične ili nove ciste su uobičajene. Ako cista na grudima nastavi da postoji kroz dva do tri menstrualna ciklusa i raste, obratite se svom lekaru za dalju procenu.

Upotreba hormona

Korišćenje pilule (oralnih kontraceptiva) da regulišete svoj menstrualni ciklus može da pomogne u smanjenju ponavljanja ciste na dojci. Ali zbog mogućih značajnih sporednih efekata, kontraceptivne pilule ili druge hormonske terapije, kao što su tamoksifen, se obično preporučuju kod žena sa teškim simptomima. Prekid hormonske terapije nakon menopauze takođe može da pomogne u sprečavanju ciste na dojci.

Hirurgija

Hirurgija ciste na dojkama je neophodna samo u neobičnim okolnostima. Operacija se može razmatrati ako se neprijatne ciste na dojkama ponavljaju iz meseca u mesec ili ako cista na grudima sadrži krvlju-obojenu tečnost ili pokazuje druge zabrinjavajuće znake.

Ciste na dojkama lečenje lekovitim biljem

Ulje noćurka je dodatak masne kiseline (linolna kiselina) koji je dostupan bez recepta. Nekoliko manjih studija ukazuju na to da ulje noćurka može ublažiti bolove u dojkama povezane sa menstrualnim ciklusom, što je ponekad u vezi sa cistama na dojkama. Ali je potrebno više istraživanja i studije su bile male i nekontrolisane, a dokazi nisu konačni. Iako tačan mehanizam nije jasan, neki stručnjaci veruju da žene sa manjkom linolne kiseline u ishrani su osetljivije na hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa, što rezultira bolom dojke.

Neka vaš lekar zna da li uzimate vitamine, biljne lekove ili druge dodatke ishrani.

Čuvarkuća i med kao lek

Čuvarkuća i med kao lek za ciste daje odlične rezultate! Sledite sledeći recept.

Sastojci:

  • 300 g svežih sočnih listova čuvarkuće
  • 500 g prirodnog, organskog pčelinjeg meda

Priprema:

Listove čuvarkuće najpre usitnite u super secku ili blenderu, pa ih pomešajte sa medom. Dobijenu smesu sipajte u teglu koju zatim treba umotati u foliju, poklopite i odložite teglu da stoji u frižideru. Čuvarkuća i med kao lek treba konzumirati ujutru pola sata pre jela, i to po jednu kašičicu. Nakon pola sata od konzumiranja ovog leka nemojte ništa ni piti ni jesti. Ovaj prirodni lek je takođe idealan za čišćenje organizma, odnosno za detoksikaciju od nakupljenih štetnih materija koje mogu biti uzročnici za nastanak mnogih bolesti, pa tako i cisti na dojkama.

Prirodno lečenje

Prirodno lečenje cisti na dojkama možete sprovoditi bilo hladnim ili toplim oblogama.

Tople obloge sa eteričnim uljima

Uzmite deset kapi eteričnog ulja lavande i tri kapi eteričnog ulja kamilice i pomešajte ih zajedno u nešto tople vode. Umočite čistu krpu u ovoj vodi i nanesite oblogu preko grudi. Radite to dva puta dnevno kako bi se smanjila veličinu ciste na dojkama i sprečilo dalje formiranje novih.

Tople obloge sa pirinčem

Ovo je još jedan stari domaći lek koji radi. Stavite malo pirinča (nekuvanog) u čarapu i vezati otvoren kraj ispravno. Zagrejte ovu čarapu u rerni ili na tiganju. Nanesite ovu oblogu preko bolnih grudi. Vodite računa da nije previše vruće, inače ćete se ispeći. Redovna upotreba ove obloge pruža ublažavanje bola i nelagodnosti u vezi sa cistama i sprečava njihovo formiranje.

Obloge od kupusa kao lek

Obloge od kupusa su veoma stari prirodni lek koji pomaže da se smanji veličina ciste i smanjuje bolove u grudima. Uzmite dva lista kupusa i iseći ih po veličini svojih dojki. Vežite ih preko grudi. Ostavite ih na najmanje pola sata.

Ishrana

Izbegavajte kofein

Nema dokaza koji povezuju kofein i ciste na grudima. Međutim, neke žene smatraju da imaju olakšanje simptoma nakon eliminacije kofeina iz njihove ishrane. Razmotrite smanjenje ili eliminisanje kofeina – u piću, kao i u hrani kao što je čokolada – da vidite da li će se simptomi poboljšati.

Smanjite soli u ishrani

Iako studije o ograničenju soli i formiranju cista nisu konačne, neki stručnjaci ukazuju da smanjenje soli u ishrani može pomoći. Trošenje manje natrijuma u ishrani smanjuje količinu viška tečnosti koja se zadržava u vašem telu, što može ublažiti simptome povezane sa cistama u dojkama ispunjenih tečnošću.

Povećajte jod u ishrani

Nedostatak joda u telu može da učini štitasteu žlezdu neaktivnom. Ovo dovodi do formiranja cisti na dojkama. Mnoge žene preduzimaju tretman jodom koji pomaže da se smanji veličina ciste. Umesto toga, možete izbeći ovu terapiju samo povećavanjem unosa hrane bogate jodom. Dodajte jodiranu so u hranu u cilju održavanja adekvatnog nivoa joda u vašem telu.

Konzumirajte hranu na bazi soje

Hrana na bazi soje ima veće količine supstance koja se zove izoflavoni. Ove supstance će pomoći da se smanje efekti viška estrogena u telu. Pošto dodatni estrogen može dovesti do hormonalne neravnoteže u telu, što dovodi do formiranja cisti na dojkama, treba jesti hranu koja smanjuje efekte ovog dodatnog estrogena.

Jedite mnogo vlakana

Ishrana bogata vlaknima osigurava da vaš digestivni sistem funkcioniše dobro i da se ublaže pokreti creva. Ovo efikasno eliminiše višak estrogena iz tela koji je jedan od glavnih faktora u formiranju cisti na dojci. Jedite integralne žitarice , smeđi pirinač i laneno seme. Uključite mnogo svežeg voća, kao što su banane, kruške, dinje itd. u vašoj ishrani. Voće je bogato vlaknima i može pomoći u eliminaciji toksina iz vašeg sorganizma. Konzumirajte sveže povrće koje je bogato vlaknima. Ova vrsta ishrane sprečava nastanak ciste na dojkama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply