Crvene fleke koje ne svrbe mogući uzroci

Čak i ako ne svrbe ili nisu bolne, crvene fleke po licu i telu zahtevaju medicinsku procenu. Naročito je problem ako dotične fleke počnu da se šire po drugim delovima tela ili da se prenose na druge ljude. Iako ne svrbe, crvene fleke po koži verovatno ne ukazuju na bilo kakvu vrstu ozbiljnog medicinskog stanja – pogotovo ako nemate temperaturu ili druge ozbiljne simptome – ipak, važno je da posetite svog lekara odmah, tako da može da identifikuje i tretira dotični problem.

Crvene fleke koje ne svrbe – mogući uzroci:

Pošto su većina ujeda insekata i iritacija kože, kao što su kontaktni osip ili osip usled toplote, uzrok svraba zajedno sa crvenim flekama po koži, smatra se da su najverovatniji uzroci crvenih fleka po licu i telu koje ne svrbe, kod odraslih:

folikulitis – infekcija folikula dlake, i ekcem, alergijsko stanje koje može da učini vašu kožu suvom i sklonom iritacijama. Oba ova uslova mogu početi da svrbe i bole ako se ne leče.

Aterom – mala, zatvorena cista ispod kože – takođe može da izazove male, crvene izbočine na vašoj koži. Ove ciste obično potiču iz folikula dlake i pojavljuju se na licu, vratu i trupu.

crvene fleke

Pored vizuelnog ispitivanja fleka i neravnina po koži, vaš lekar će tražiti kompletnu medicinsku istoriju. On će takođe postavljati pitanja o flekama, kao što su kada su se prvi put pojavile i da li se šire po telu. U nekim slučajevima, dodatno testiranje može biti neophodno. Laboratorijski testovi mogu da pokažu da li su bakterije ili gljivice odgovorne, ako se sumnja na folikulitis, a testiranje fleka može pomoći u identifikaciji alergena koji izazivaju ekcem.

Iako se ovo stanje retko javlja kod odraslih, deca mogu dobiti virusni osip koji se pojavljuje kao crvene fleke po koži koje ne svrbe – to mogu biti crvene fleke po vratu ili crvene fleke po rukama i nogama. Ovi tipovi osipa često prate groznicu i nemaju nikakav konkretan obrazac ili izgled. Navodi se da ova vrsta osipa obično počinje na trupu, a zatim se širi po rukama i nogama.

Trenje od nošenja uske odeće ili iritacija od brijanja ili depilacije može da izazove folikulitis. Da biste sprečili dalju štetu, nosite široku odeću, dok čekate da se infekcija zaleči. Nemojte brijati ili depilirati zahvaćeno područje dok su crvene fleke prisutne. Držite oblast čistom i suvom i izbegavajte korišćenje peškira i odeće koji su potencijalno kontaminirani mikroorganizmima.

Crvene fleke po koži koje svrbe mogući uzroci

Crvene fleke po koži ili osip je primetna promena u teksturi ili boji vaše kože. Vaša koža može postati perutava, neravna, može da svrbi ili da na drugi način iritira. Postoje brojni razlozi za crvene mrlje po koži koje svrbe, uključujući:

 • alergije
 • lekovi
 • kozmetika
 • određene bolesti, kao što su varičele i male boginje.

Crvene fleke po koži koje svrbe – mogući uzroci su:

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je jedan od najčešćih uzroka osipa na koži. Kontaktni osip se javlja kada koža dolazi u direktan kontakt sa stranom supstancom koja izaziva neželjenu reakciju, koja dovodi do osipa. Dobijeni osip može da svrbi, bude crven ili da se upali. Mogući uzroci kontaktnog dermatitisa uključuju:

 • korišćenje kozmetičkih proizvoda, sapuna i deterdženta za veš
 • korišćenje boja u odeći
 • biti u kontaktu sa hemikalijama u gumi, elastičnim materijalima ili lateksu
 • dodirivanje otrovnih biljaka, kao što su otrovni hrast ili bršljan

Lekovi kao uzročnici crvenih fleka po koži koje svrbe

Uzimanje lekova može izazvati crveni osip. To može da se formira kao posledica:

 • alergijske reakcije na lekove
 • nuspojave upotrebe lekova
 • fotosenzitivnosti povezane sa lekom

Ostali uzroci

Drugi mogući uzroci crvenih fleka po koži koje svrbe uključuju sledeće:

Osip ponekad može da se razvije u oblasti ujeda insekata. Ujed krpelja je od posebnog značaja, jer oni mogu preneti bolest.

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip koji se prvenstveno se javlja kod osoba sa astmom ili alergijama. Osip je često crvenkaste boje i svrbi, ima ljuspičastu teksturu.

Psorijaza je uobičajeno stanje kože koje može izazvati perutavi, svrbeći, crveni osip koji se formira duž skalpa, laktova i zglobova.

Seboreični ekcem je vrsta ekcema koji najčešće utiče na kožu glave i izaziva crvene, perutave fleke i perut. Može se javiti na ušima, ustima ili nosu.

Lupus eritematozus je autoimuna bolest koja izaziva osip na obrazima i nosu. Ovaj osip je poznat kao “leptir”.

Uzroci crvenih fleka po koži koje svrbe kod dece

Deca su posebno sklona osipu koji se razvija kao rezultat bolesti, kao što su:

 • varičele, što je virus velikih boginja koje se odlikuju crvenim plikovima koji svrbe i koji se formiraju po celom telu
 • male boginje, što je virusna respiratorna infekcija koja izaziva široko rasprostranjen osip koji se sastoji od crvenih mrlja koje svrbe
 • šarlah, infekcija zbog grupe A Streptococcus bakterija koje proizvode toksin koji uzrokuje svetlo-crveni osip nalik na šmirglu
 • bolest šaka, stopala i usta: virusna infekcija koja može da izazove crvene lezije na ustima i osip na šakama i stopalima
 • peta bolest ili infektivni eritem (erythema infectiosum), akutna infekcija humanim parvovirusom B19, što je virusna infekcija koja izaziva crveni, ravan osip na obrazima, nadlakticama i nogama
 • Kavasaki bolest, koja je retka, ali ozbiljna bolest koja izaziva osip i groznicu u ranoj fazi i može da dovede do aneurizme koronarne arterije kao komplikacije
 • impetigo, zarazna bakterijska infekcija koja izaziva krastavi osip koji svrbi i žute rane ispunjene tečnošću na licu, vratu i rukama.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply