Gorak ukus u ustima mogući uzroci

Da li ste ikad osetili gorak ukus u ustima ujutro? Šta je izazvalo loš ukus? Ovaj uobičajeni uslov može ukazivati na veliki broj bakterija u telu ili lošu ishranu. U okviru ovog članka možete da otkrijete sve moguće uzroke i tretmane za gorak ukus u ustima.

Šta izaziva gorak ukus u ustima?

Mnogi faktori mogu ostaviti metalan ili gorak ukus u ustima. Gorčina u ustima je simptom mnogih stanja, od kojih su neka blaža, a neka i ozbiljnija. Pogledajte o čemu se radi.

Gorak ukus u ustima – mogući uzroci:

Loša oralna higijena

Ignorišući svoju oralnu higijenu možete dovesti do bolesti desni i problema sa zubima, kao što su infekcije zuba, parodontopatija i gingivitis, koji mogu ostaviti metalni ukus u ustima. Ali infekcija i gorak ukus se mogu rešiti sa lekovima.

gorak ukus u ustima

Određeni lekovi

Neki lekovi na recept koji se koriste za lečenje srčanih i psihijatrijskih bolesti mogu izazvati gorak ukus u ustima. Ovo uključuje litijum, antibiotike poput tetraciklina i alopurinol. Lekovi dospevaju u pljuvačku nakon apsorpcije. Neki lekovi na recept i antidepresivi mogu dovesti do suvih usta i uticati na čulo ukusa.

Vitamini i suplementi

Multivitamini i prenatalni vitamini sa visokim iznosima teških metala kao što su cink, bakar ili hrom će izazvati gorak ukus u ustima. Dodaci kalcijuma i gvožđa imaju isti efekat. Ukus nestaje nakon što se suplementi i vitamini apsorbuju u vašem telu. Ukus opstaje ako se predozirate.

Inhalacione supstance

Pušenje utiče na čulo ukusa, što dovodi do gorkog ukusa u ustima. Možete osetiti gorak ukus u ustima ako udahnete neke hemikalije iz životne sredine, kao što su prašina od gume, benzin ili benzen.

Refluks kiseline

Refluks kiseline nastaje kada se kiselina iz želuca kreće do jednjaka, ostavljajući gorak ukus i neprijatan zadah u ustima. Gorčina u grlu je takođe uobičajen simptom za ovo stanje. Možete tretirati ovaj uslov ograničavajući unos masne i začinjene hrane. Neki korisni recepti za ovo stanje uključuju antacide, prokinetička sredstva i supresante.

Trudnoća

Hormonski disbalans može da izazove napade povraćanja ili mučnine u određenim fazama trudnoće, koji ostavljaju loš ukus u ustima. Ovo stanje je uobičajeno kod trudnica i prolazi u roku od nekoliko dana. Jedite slatkiše sa ukusom limuna ili mente da se rešite lošeg ukusa u ustima.

Ostali uzroci za gorak ukus u ustima

Gorak ukus može rezultirati od dehidracije, upale jezika, suvih usta, alergije, infekcije pljuvačnih žlezda, nedostatka cinka i vitamina B12, i polipa u nosu.

Tu su još disanje kroz usta, upala gornjih disajnih puteva i autoimune bolesti kao Sjogrenov sindrom i Belova paraliza.

Neke povrede i traume koje izazivaju gorak ukus u ustima uključuju povrede glave, nerva, usta i povrede nosa i ugriz za svoj jezik.

Stomatološki uređaji kao što je proteza, svaka operacija na uhu, nosu, zubima ili grlu, i radioterapija na vratu ili glavi – mogu da izazovu gorak ukus u ustima.

Kako da se rešite gorkog ukusa u ustima?

Metalni ili gorak ukus u ustima može biti frustrirajuća pojava, posebno kada ne znate uzrok ili odgovarajući lek koji bi vam pomogao. Bilo koji od sredstava navedenih u nastavku će ‘’očistiti’’ loš ukus u ustima.

Koristite sodu bikarbonu za pranje zuba

Dodajte malo sode bikarbone (pola kašičice) na svoju četkicu pre nanošenja paste za zube. Operite zube i jezik temeljno oko dva i po minuta. Ne zaboravite da treba da operete zube dva puta dnevno i koristite zubni konac za kontrolu nakupljanja bakterija.

Koristite čistač za jezik

Pomerajte lopaticu za čišćenje jezika iz zadnjeg dela jezika ka prednjem delu uz primenu blagog pritiska. Ponovite postupak, a lopaticu morate isprati posle jednog pokreta za čišćenje.

Koristite sredstva za ispiranje usta

Stavite jednu kašiku sredstva za ispiranje usta u usta i mućkajte oko pola minuta. Možete nastaviti i duži period ako je potrebno ili prema instrukcijama proizvođača. Koristite zubni konac sa ukusom mente za čišćenje zuba nakon upotrebe sredstva za ispiranje usta.

Koristite antacide

Refluks kiseline i loša probava mogu ostaviti loš ukus u ustima. U takvim slučajevima, možete kupiti antacid kako biste se rešili lošeg ukusa u ustima. Međutim, morate uzeti antacid prema uputstvu na etiketi.

Jedite agrume

Možete stimulisati proizvodnju pljuvačke jedući agrume, koji čiste gorak ukus u ustima. Alternativno, možete uzeti sokove kao što su sok od pomorandže i limuna, za uklanjanje lošeg ukusa u ustima.

Praktikujte dobru oralnu higijenu

Loša oralna higijena je vodeći uzrok za gorak ukus u ustima. Uverite se da čistite desni i jezik kada perete zube. Uvek koristite sredstvo za ispiranje usta nakon pranja i perite zube najmanje dva puta dnevno. Stomatološki stručnjaci preporučuju čišćenje zuba koncem barem 3-4 puta svake nedelje. Čišćenje zuba koncem svake noći je efikasnije u cilju održavanja usta čistim.

Ostali lekovi

Neki od prirodnih lekova koji brišu gorak ukus u ustima uključuju:

  • Uzmite dovoljno vode da se smanji nivo kiseline u želucu i očiste toksini iz usta.
  • Žvaćite bombone sa ukusom limuna i peperminta posle začinskih obroka.
  • Žvaćite najmanje jednu kašičicu karanfilića ili cimeta.
  • Jedite male, ali češće obroke i ograničite konzumiranje pržene i začinjene hrane koja izaziva refluks kiseline.
  • Uzeti manje porcije hrane, žvaćite hranu temeljno i jedite polako da se rešite loše probave.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply