Kandida gljivice na jeziku uzrok

Kandida je vrsta gljivice koja može izazvati kožne infekcije na raznim mestiima u organizmu. U normalnim uslovima, naša koža je stalan domaćin ove vrste gljivica, međutim problem se javlja kada dolazi do njenog prevelikog razmožavanja. Postoji preko 150 vrsta kandide, ali najveći broj infekcija je uzrokovan vrstom Candida albicans.

Prenamnožavanjem ove vrste gljivica (Candida albicans) na jeziku i u grlu javlja se pojava zvana kandidijaza jezika. To je blaga infekcija koja retko izaziva komplikacije, međutim, do većih komplikacija može doći kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Kandida na jeziku se manifestuje belim izbočinama na jeziku i ustima i najčešće se javlja kod novorođenčadi i male dece.

Kandidijaza se javlja kada je imuni sistema oslabljen, najčešće od strane nekih lekova koje smanjuju broj i ubijaju dobroćudne mikroorganizme u organizmu. Naročito, u terapiji raka, uključujući zračenje i hemoterapiju, dolazi do oštećenja ili ubijanja zdravih ćelija, tako da su ove osobe podložne kandidijazi i drugim infekcijama.

kandida na jeziku

Bolesti koje napadaju naš imuni sistema kao što su HIV i AIDS, takođe povećavaju rizik od ove infekcije. I dijabetes se smatra predispozicijom kandidijaze, jer se tada u pljuvačkoj nalazi više šećera, za koji se smatra da je jedan od uzročnika razmnožavanja kandida gljivice na jeziku.

Kod novorođenčadi se kandida gljivice na jeziku mogu javiti odmah po rođenju, jer ista gljivica uzrokuje i vaginalnu infekciju koja može biti preneta na bebu tokom porođaja.

Lekovi koji remete balans mikroorganizma u ustima i mogu uzrokovati kandidijazu jezika: kortikosteroidi, antibiotici i kontraceptivne pilule.

Candida gljivice na jeziku simptomi

U svojim početnim fazama, kandida na jeziku ne izaziva nikakve simptome. Međutim, kako vreme prolazi i gljivica nastavlja da raste, obično se javljaju sledeći simptomi:

 • bele naslage na jeziku
 • kremaste bele izbočine na unutrašnjim delovima obraza ili krajnicima
 • blago krvarenje kada se zakače izbočine
 • suva i ispucala koža u uglovima usana
 • otežano gutanje

Kod odojčadi, kandidijaza može izazvati sledeće:

 • teško hranjenje
 • probirljivost pri hrannjenju
 • razdražljivost

Majka i njena beba se mogu uhvatiti u ciklus zaraze i ponovnog inficiranja jedno drugo.

Majke obično osećaju sledeće simptome:

 • intenzivan svrab, osetljivost i bol u bradavicama
 • ljuštenje kože oko bradavica
 • bol tokom dojenja
 • intenzivan bol u grudima

Gljivice na jeziku kod dece

Gljivice na jeziku kod dece jesu jedna od najčešćih infekcija predškolskog i ranijeg doba. Kao i kod odraslih, i kod dece i beba je Candida albicans normalan stanovnik. Njenim razmnožavanjem kod dece se javlja vidno crvenilo grla i bele tackice u usnoj duplji, kao i bele naslage na jeziku. Deca kašljucaju i otežano gutaju. Često se ova infekcija kod dece javlja is a nekim drugim oboljenjem, pa je teža za otkrivanje. Često kandida na jeziku i u ustima propraćena i visokom temperaturom.

kandida na jeziku kod dece

Kako izlečiti kandidu na jeziku

Kandida na jeziku – lečenje: Terapija za kandidijazu se razlikuje u zavisnosti od starosti i celokupnog zdravlja. Cilj lečenja jeste sprečiti rast gljivica. Medicinski tretman se može sastoojati od:

 • flukonazola ( oralni, lek protiv gljivica)
 • klotrimazola ( drži se u ustima dok se ne rastvori)
 • nistatina ( ispirati usta)

Obzirom da se candida najčešće napada oslabljen imuni sistema, u njenoj terapiji se preporučuju svi prirodni proizvodi koji jačaju imunitet

Kućno lečenje kandide na jeziku se sastoji od:

 • pranje zuba mekom četkicom kako bi se izbeglo struganje lezije
 • svaki dan menjati četkicu za zube dok infekcija ne nestane
 • ne koristiti tečnosti za ispiranje usta ili sprejeve
 • konzumiranje jogurta zbog uspostavljanja zdtavog nivoa dobrih bakterija

Prirodni lek za gljivice na jeziku

Kandida se može izlečiti i prirodnim putem. Kao prirodni lek za gljivice na jezuku preporučuje se pre svega izmena režima ishrane. Treba izbaciti šećer, pre svega, zatim kofein, kvasac, belo brašno, pečurke,sir, sušeno voće, kikiriki, dinju i posebno alkohol. Smanjiti unos mleka i voća. U ishranu uključiti beli luk, kefir, maslinovo ulje. Piti dosta negazirane vode, limunade, ceđenih skova i čajeva. Najboljim prirodnim lekom se smatra soda bikarbona.

Povezano>>> Beli luk: Čudotvorni lek u lečenju gljivičnih infekcija i kandide

Soda bikarbona za kandidu na jeziku

Postoje dva načina u lečenju kandide na jeziku sa sodom bikarbnom. Jedan način predstavlja ispiranje usta rastvorom sode bikarbone. Dok drugi način predstavlja pogača koja se pravi sa sodom. Postupak obuhvata mešavinu 400g belog brašna, kašičicu sode bikarbone i mlaku vodu. Kada od ovih sastojaka bude dobijeno testo, ono se rastegli, istanji i ispeče u rerni.

Soda bikarbona je poznata po tome što uništava gljivice i sprečava njihovo ponovno razmnožavanje.