Aktivni ugalj upotreba i doziranje

Aktivni ugalj je snažan prirodni tretman koji se koristi za ‘’hvatanje’’ toksina i hemikalija u telu, što omogućava da budu očišćeni iz tela, tako da ih telo ne reabsorbuje. Napravljen je od različitih izvora, ali kada se koristi za prirodno lečenje, važno je da izaberete medicinski aktivni ugalj koji je napravljen od kokosovih ljuski ili drugih prirodnih izvora.

Jedna od najpopularnijih upotreba aktivnog uglja je za bezbedno i efikasno lečenje trovanja i predoziranja drogom. Pored toga, koristi se za smanjenje nadimanja i gasova, snižavanje holesterola, bezbedno lečenje problema sa protokom žuči tokom trudnoće, pa čak može sprečiti i mamurluk.

Istraživanja pokazuju da aktivni ugalj radi bolje od ispiranja želuca u nekim situacijama.

medicinski aktivni ugalj

Dakle, kako aktivni ugalj deluje?

Aktivni ugalj deluje tako što hvata toksine i hemikalije u okviru svojih milion sitnih pora. Tipično, međutim, ne koristi se kada se progutaju petroleum, alkohol, kiseline ili drugi korozivni otrovi.

Aktivni ugalj, međutim, ne apsorbuju toksine. Umesto toga, radi kroz hemijski proces adsorpcije. U telu, apsorpcija je reakcija elemenata, uključujući nutrijenata, hemikalija i toksina, kada se upijaju i asimiliraju u krvotok . Adsorpcija je hemijska reakcija u kojoj se elementi vezuju za površinu.

Porozna površina aktivnog uglja ima negativan električni naboj koji izaziva da se toksini i gasovi pozitivnog naboja vežu sa njim. Da bi se dobio medicinski aktivni ugalj, proizvođači će zagrejati uobičajeni ugalj u prisustvu gasa koji izaziva da ugalj razvije mnogo unutrašnjih prostora ili “pora.” Ove pore će pomoći aktivnom uglju da “zarobi” hemikalije.

Kad god uzimate aktivni ugalj, imperativ je da popijete 12-16 čaša vode dnevno. Aktivni ugalj može da dovede do dehidracije ako se ne konzumiraju dovoljne količine vode u tandemu. Osim toga, ovo pomaže da se izbace toksini brzo i sprečava zatvor kod nekih pojedinaca.

Pored toga što je bezbedan i efikasan tretman za trovanje i uklanjanje toksina iz organizma, dodatne koristi aktivnog uglja uključuju uklanjanje neprijatnih mirisa i dezinfekciju, i to je važan korak za lečenje Lajmske bolesti.

Doziranje

Kada se uzima oralnim putem, doze su sledeće:

Za predoziranja ili trovanje: 50 do 100 grama aktivnog uglja se daje u početku, a zatim se daje na svaka 2 do 4 sata u dozi jednakoj 12,5 grama na sat.

Za decu se koriste niže doze (10 do 25 grama).

Medicinski aktivni ugalj za zube

Da li vaši zubi postaju obojeni od kafe, čaja, vina ili bobica? Aktivni ugalj izbeljuje zube dok promoviše dobro oralno zdravlje promenom pH ravnoteže u ustima, što sprečava karijes, loš zadah i bolesti desni.

Medicinski aktivni ugalj za zube radi tako što izbeljuje zube adsorbovanjem plaka i mikroskopskih čestica koje stvaraju mrlje na zubima. Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je isplativ i potpuno prirodan način za blistav osmeh.

Zaštitite pod i odeću pre upotrebe.

Da izbelite zube prirodno, navlažite četkicu za zube i umočite je u prah aktivnog uglja. Perite zube kao i normalno, obraćajući posebnu pažnju na područja koja pokazuju najviše prebojenja. Uzmite mali gutljaj vode, promućkajte kroz usta temeljno i ispljunite. Isprati usta dobro, dok ispljuvak ne postane čist.

Za najbolje rezultate, operite zube sa aktivnim ugljem dva-tri puta nedeljno.

Ako vaši zubi postaju osetljiviji, prestanite da ga koristite.

Medicinski ugalj za stomak

Jedna od naročitih upotreba aktivnog uglja previđa da se ublaže neprijatni gasovi i nadimanje. Deluje vezivanjem za nusproizvode hrane koji izazivaju gasove i nelagodnost.

Dokazano je da aktivni ugalj sprečava crevne gasove koji nastaju nakon obroka sa hranom koja tipično izaziva gasove .

Preporuke za doziranje za ublažavanje gasa i nadimanje: Uzmite 500 miligrama aktivnog uglja jedan sat pre nego što ćete imati obrok koji izaiva gasove, sa punom čašom vode. Pratite sa dodatnom čašom vode odmah posle toga da pomognete da ugalj uđe u vaš sistem, gde se može vezati sa elementima koji proizvode gas.

Aktivni ugalj se koristi i za pomoć u promovisanju zdravog digestivnog trakta uklanjanjem toksina koji izazivaju alergijske reakcije, oksidativna oštećenja i lošu funkciju imunološkog sistema. Uklanjanjem toksina iz vašeg digestivnog sistema, možete smanjiti bol u zglobovima, povećati energiju i mentalne funkcije. Da primenite čišćenje digestivnog sistema sa aktivnim ugljem, uzmite oko 10 grama aktivnog uglja, 90 minuta pre svakog obroka, dva dana.

Aktivni ugalj za lice

Pored unutrašnje upotrebe, aktivni ugalj je veoma efikasan kada se koristi i spolja. Zahvaljujući svom dejstvu da adsorbuje prljavštinu, toksine i druge neželjene čestice na svojoj površini, može se koristiti u vidu maske za čišćenje lica.

Maska sa aktivnim ugljem protiv akni:

pomešajte sadržaj jedne kapsule od aktivnog uglja sa dve kašičice aloja vera gela i nanesite na lice. Pustite da se osuši i isperite u potpunosti. Aktivni ugalj vezuje toksine i prljavštine iz okoline koji doprinose stvaranju akni. Takođe je dobar za tretman fleka na koži.

Saznaj više>>> Aktivni ugalj i zdravlje

Aktivni ugalj za detoksikaciju i mršavljenje

Kao što je već pomenuto, jedna od najčešćih upotreba aktivnog uglja je ukloniti toksine i hemikalije u slučaju njihovog gutanja. Većina organskih jedinjenja, pesticida, živa, đubrivo i izbeljivači se vezuju za površinu aktivnog uglja, omogućavajući njihovo brže otklanjanje, a sprečavanje apsorpcije u telu.

Aktivni ugalj se koristi u slučaju vanrednih situacija predoziranja mnogim farmaceutskim lekovima i lekovima koji su dostupni bez recepta. To je efikasan način za detoksikaciju kod predoziranja aspirinom, opijumom, kokainom, morfinom i acetaminofenom. Važno je da uzmete pravilan iznos što je brže moguće – definitivno u roku od sat vremena od gutanja.

U slučaju trovanja, pozovite hitnu pomoć odmah. Pravilno doziranje je imperativ. Od 50 do 100 grama ( ne miligrama!) se koristi u slučajevima trovanja kod odraslih i 10 do 25 grama za decu.

Pored toga, aktivni ugalj se može koristiti u slučajevima trovanja hranom kada su prisutni mučnina i dijareja. Odrasli treba da uzmu 25 grama na pojavu simptoma ili kada se sumnja na trovanje hranom, a deci treba dati 10 grama. Povećavajte doze po potrebi. Zapamtite, neophodno je da se adekvatno unosi voda kada se uzima aktivni ugalj.

Aktivni ugalj za mršavljenje deluje po istom principu – koristi se u vidu detoksikacijskog sredstva koje vezuje toksine iz tela i na taj način podstiče mršavljenje. Naravno, ovo nije moguće postići bez adekvatne ishrane.

Gde kupiti i cena

Aktivni ugalj možete kupiti u apotekama i specijalizovanim prodavnicama. Cena se kreće od oko 100 dinara po jednom pakovanju aktivnog uglja koje sadrži obično oko 10 kapsula (tableta) od 250 mg.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply