Metalni ukus u ustima je vrsta poremećaja ukusa, medicinski poznato kao parageuzija.

Najčešći uzroci uključuju nove lekove, trudnoću i alergije na hranu.

U retkim slučajevima, metalni ukus može biti znak Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti.

Ovaj neprijatan metalan ukus u ustima se može iznenada razviti ili tokom dužeg vremenskog perioda. Da bi se razumelo šta izaziva metalni ukus, morate prvo da shvatite kako ukus deluje.

Vaše čulo ukusa je pod kontrolom vašeg nepca i olfaktornih senzornih neurona. Olfaktorni senzorni neuroni su odgovorni za čulo mirisa. Vaši nervni završeci prenose informacije iz vašeg nepca i mirisnih senzornih neurona u mozgu, koji potom identifikuje specifične ukuse. Mnoge stvari mogu uticati na ovaj složeni sistem i, zauzvrat, izazvati ukus metala u ustima.

ukus metala u ustima

Postoji mnogo mogućih uzroka za metalni ukus u ustima.

Lekovi

Izmenjen ukus je uobičajena nuspojava određenih lekova. Ovi lekovi uključuju:

  • antibiotici, kao što su klaritromicin (Biaxin) ili metronidazol (Flagyl)
  • lekovi za krvni pritisak, kao što su kaptopril (Capoten)
  • lekovi za glaukom, poput metazolamida (Neptazane)
  • lekovi za osteoporozu

Hemoterapija i zračenje

Neke vrste hemoterapije i zračenja mogu izazvati metalni ukus u ustima. Ovaj efekat se ponekad naziva “hemo usta.” Istraživanja pokazuju da određeni vitaminski dodaci, kao što su vitamin D ili cinka, mogu pomoći u sprečavanju distorzije ukusa kod ljudi koji prolaze terapiju zračenjem ili hemoterapiju. Ovo ukazuje na to da određeni nedostaci vitamina mogu biti doprinos za izobličenje ukusa.

Oboljenja sinusa

Vaše čulo ukusa je usko povezano sa vašim čulom mirisa. Kada je izobličeno čulo mirisa, to može imati uticaj na vaš osećaj ukusa. Sinusni problemi su čest uzrok metalnog ukusa u ustima. Oboljenja sinusa mogu biti uzrokovana:

  • alergijom
  • običnom prehladom
  • sinusnom infekcijom
  • drugom infekcijom gornjih respiratornih puteva.

Oboljenja centralnog nervnog sistema (CNS)

Vaš CNS šalje poruke na ostatak vašeg tela, uključujući i poruke o ukusu. Poremećaji ili povrede CNS-a, kao što su moždani udar ili Belova paraliza, mogu da iskrive ove poruke. To može dovesti do oštećenog ili izmenjenog ukusa u ustima.

Trudnoća

Neke trudnice prijavljuju metalni ukus u ustima, posebno na početku trudnoće. Uzrok je nepoznat, ali neki veruju da je izazvan promenom hormona tokom rane trudnoće. Drugi su to pripisali povećanju čula mirisa, što je jedan od simptoma često povezan sa trudnoćom.

Alergija na hranu

Metalan ukus u ustima je identifikovan kao simptom nekih alergija na hranu. Ako imate izmenjen ukus posle jela jedne vrste hrane, kao što su školjke ili orašasti plodovi, možete imati alergiju na hranu. Razgovarate sa svojim lekarom ako mislite da imate alergiju na hranu.

Operacija srednjeg uha

Ovo se često vrši zbog hroničnih infekcija uha ili upale srednjeg uha. Povremeno, bubna opna, struktura u blizini unutrašnjeg uha koja kontroliše ukus u zadnje dve trećine jezika, može biti oštećena tokom operacije. To može da dovede do deformacije ukusa ili parageuzije. Jedna studija je pokazala značajan napredak u ukusu sa korišćenjem lekova.

Oralno zdravlje

Loša oralna higijena i zdravlje zuba mogu da doprinesu poremećaju ukusa. Redovna stomatološka čišćenja i punjenje šupljina u zubima može da smanji rizik od razvoja promena ukusa.

Kada kod lekara?

Metalni ukus u ustima će često nestati kad se tretira osnovni uzrok, posebno ako je uzrok privremen. Trebalo bi da se obratite svom lekaru ako loš ukus opstaje. Vaš lekar će vas obično uputiti na otorinolaringologa (lekara za uho, nos i grlo). Otorinolaringolog može odrediti test ukusa da utvrdi uzrok i obim poremećaja ukusa. Testovi za ukus mere odgovor osobe na različite hemikalije. Vaš lekar može da predloži i snimanje da pogleda sinuse.

Gubitak ukusa može da bude ozbiljan problem. Ukus je važan za identifikaciju pokvarene hrane. Ukus takođe pomaže da se osećate siti posle obroka. Izmenjen ukus može dovesti do neuhranjenosti, gubitka težine, povećanja telesne težine ili depresije. Za ljude koji se moraju pridržavati određenih vrsta hrane, poput onih sa dijabetesom, izmenjen ukus može da bude izazov da jedu potrebne namirnice. To takođe može biti znak upozorenja nekih bolesti, uključujući Parkinsonove bolesti ili Alchajmerove bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply