Natečeni kapci uzrok, simptomi

Otečeni gornji kapci ujutro su noćna mora za svakog čoveka. Umivate se hladnom vodom u nadi da će otok brzo splasnuti, međutim, to se ne dešava uvek. Ponekad otečen kapak ukazuje na neki ozbiljniji uzrok, a nije samo posledica lošeg spavanja.

Natečeni kapci se javljaju kada postoji upala ili višak tečnosti (edem) u vezivnom tkivu koje okružuje oko. Otečeni gornji kapci mogu biti bolni i bezbolni, a ovo se isto odnosi i na donje kapke.

Postoje brojni uzroci za otečen kapak, uključujući infekciju oka, povrede ili traume oka, i, najčešći uzrok su alergije. Takođe, uzrok mogu biti i čmičak na oku, dermatitis oka, začepljenje lojnih žlezda u kapcima itd.

oteceni kapci

Otečene oči mogu da budu znak ozbiljnijeg, potencijalno opasnog po vid zdravstvenog problema, kao što su: orbitalni celulitis, Graves-ova bolest i očni herpes.

Blefaritis je takođe jedan od uzroka za natečene kapke, a to je zapravo upala kapaka.

Drugi uzroci za natečene kapke:

Nedostatak sna

Previše natrijuma u ishrani: telo mora da održava pravilnu ravnotežu soli i vode; zbog toga, preterana potrošnja soli dovodi do toga da telo reaguje zadržavanjem tečnosti, što za rezultat ima otok na nekim mestima po svim delovima tela, uključujući i očne kapke

Konzumiranje previše alkohola

Plakanje – to zapravo izaziva otok kapka na sličan način kao i višak unosa natrijuma: so u suzama izaziva oticanje okolnog tkiva

Previše veštačkih zaslađivača u ishrani

Genetika: mnogi ljudi su jednostavno rođeni sa predispozicijom za otečene kapke

Visok krvni pritisak: ovo može prouzrokovati da se krvni sudovi u očima prošire i nabubre, što se pojavljuje kao otok kapaka

Hormonalne neravnoteže, npr. koji prate trudnoću

Pojedini lekovi mogu da uzrokuju otok tkiva po celom telu. Često zadržavanje vode je krivac

Dehidracija.

Važno je da posetite svog oftalmologa za temeljano ispitivanje oka ako simptomi potraju, pogoršavaju se ili se promene.

Koji su simptomi natečenih kapaka?

Oticanje kapaka je simptom nekog uzroka, kao što su alergije ili infekcije. Otečene oči obično su u pratnji jednog ili više od sledećih simptoma:

  • iritacije oka, kao što je svrab ili hrapava senzacija
  • višak proizvodnje suza, što dovodi do vodenastih očiju
  • ometen vid (u zavisnosti od obima oticanja)
  • crvenilo kapaka
  • crvene oči i zapaljenje vežnjače
  • iscedak iz oka
  • suvoća ili ljuštenje kapaka
  • bol, naročito kada su otečeni kapci izazvani infekcijom.

Oticanje gornjih očnih kapaka kod dece

Oticanje gornjih očnih kapaka kod dece može biti posledica sledećih uzroka:

Infekcije oka: bakterijske ili virusne infekcije često mogu izazvati natečene kapke kod dece. Ove vrste infekcija mogu biti uzrokovane nepravilnim korišćenjem kozmetike (ili deljenjem kozmetike za oči sa drugima), ili trljanjem očiju kada su prljave ruke – što je čest slučaj kod dece. Ako otečeni kapci kod dece ne nestanu u roku od nekoliko dana, ili ako su praćeni iscetkom iz očiju, sasvim je moguće da dete pati od bakterijske infekcije i treba da tražite medicinsku pomoć. Oftalmolog može da propiše antibiotik za lečenje infekcije.

Konjuktivitis: ovo stanje, takođe poznato kao ružičaste oči, izaziva da zaštitna membrana obloge kapaka i konjuktiva postanu natečene, crvene i da svrbe. Konjuktivitis takođe može uzrokovati da kapci nateknu. Ovaj uslov ima različite uzroke, od bakterijske infekcije do alergije; ako se nastavi, obratite se lekaru.

Alergije su takođe jedan od čestih uzroka za natečene kapke kod dece.

Ostali potencijalni uzroci su obično retki.

Otečeni kapci i alergija

Alergije koje zahvataju oči se javljaju kada vaš imuni sistem preterano reaguje na stranu supstancu koja se zove alergen. Polen, prašina, dlake kućnih ljubimaca, neke kapi za oči i kontaktna sočiva su neki od najčešćih očnih alergena. Alergijska reakcija na šminku je takođe poznat krivac za otečene oči.

Alergija na očima se razvija kada oči oslobode hemikaliju “posrednika” kako bi zaštitila oči od alergena na koji ste osetljivi. Najčešće je to histamin, koji izaziva da se krvni sudovi u vašim očima šire i nabubre, da sluzokoža svrbi i da oči postanu crvene i vodenaste.

Lečenje

Tretman za natečene kapke zavisi od osnovnog uzroka. Vaš oftalmolog može propisati lekove ili preporučiti preparate bez recepta kao što su kapi za oči.

Generalno, ako su vam oči natečene zbog alergije, antihistaminik kapi za oči ili oralni lekovi za alergiju, kao i veštačke suze će pomoći da se ublaže simptomi. Vaš oftalmolog takođe može preporučiti blage steroidne kapi za više teške alergijske reakcije.

Ostali uzroci, poput infekcija kao što su konjuktivitis ili očni herpes, dobro reaguju na anti-virusne ili anti-inflamatorne kapi za oči ili masti, ili antibiotike.

Manje ozbiljni otečeni kapci se mogu olakšati sa kućnim lekovima. Prvo i najvažnije, izbegavajte trljanje očiju jer će to samo pogoršati vaše stanje.

Isto tako, ako nosite kontaktna sočiva, skinite ih dok se otok ne povuče.

Primena hladne obloge ponekad može da umanji otok kapaka, kao i prskanje hladne vode na zatvorene kapke.

Ako simptomi i dalje traju ili se pogoršavaju, ili ako imate bilo kakav bol u oku, posetite vašeg oftalmologa odmah kako bi se isključio ozbiljniji uzrok vaših natečenih očiju.