[icegram campaigns=”14335″]

Šta je progesteron

Progesteron je ženski polni hormon proizveden uglavnom u jajnicima tokom ovulacije svakog meseca. To je ključni deo menstrualnog ciklusa. Po prirodi je steroidni hormon.

Progesteron hormon pomaže u regulisanju ciklusa, ali njegov osnovni zadatak je da se vaša materica spremi za trudnoću. Nakon što imate ovulaciju svakog meseca, progesteron pomaže da se zadeblja sluzokoža materice u pripremi za oplođenu jajnu ćeliju. Ako nema oplođene jajne ćelije, nivo progesterona ponovo pada i menstruacija počinje. Ako se oplođena jajna ćelija implantira u zidu materice, progesteron pomaže u održavanju sluzokože materice tokom trudnoće.

Progesteron je takođe neophodan za razvoj grudi i dojenje. Takođe dopunjuje neke efekte estrogena, drugog ženskog polnog hormona.

Muškarci proizvode malu količinu progesterona da pomogne u razvoju spermatozoida.

Manjak progesterona uzrok

Progesteron je posebno važan u reproduktivnim godinama. Ako nemate dovoljno progesterona, možda ćete imati problema da zatrudnite.Progesteron pomaže da se zid materice zadeblja u očekivanju prijema oplođene jajne ćelije. Ako nije dovoljno debeo, implantacija se neće dogoditi.

Ako zatrudnite, vi i dalje trebate progesteron da održi vašu matericu dok se beba ne rodi. Ako imate nedostatak progesterona, materica možda neće moći da nosi bebu do termina. Tokom trudnoće, znaci niskog progesterona uključuju tačkasto vaginalno krvarenje i bol u stomaku. Nizak progesteron može da ukaže na toksemiju ili vanmateričnu trudnoću. Takođe može biti opasnost od pobačaja ili fetalne smrti.

Za žene koje nisu trudne, pad progesterona može uzrokovati nenormalno krvarenje iz materice. Nepravilne ili odsutne menstruacije mogu ukazivati na loše funkcionisanje jajnika i manjak progesterona.

manjak progesterona

Manjak progetserona – uzroci:

Stres

Visok nivo stresa može izazvati manje progesterona i obrnuto. Stres smanjuje progesteron, ometa reproduktivne sposobnosti žene i predstavlja vodeći uzrok neplodnosti i pobačaja. Telo žene zahteva progesteron da zatrudni – progesteron priprema zid materice za oplođenu jajnu ćeliju. Progesteron je takođe odgovoran za hranjenje i održavanje materice tokom trudnoće. Stres izaziva da žensko telo dostavi dodatne količine kortizola i adrenalina, što efikasno umanjuje nivo progesterona.

Ksenohormoni

Ksenohormoni mogu da doprinesu dominaciji estrogena i smanjenju progesterona. Ksenohormoni su stvorene sintetičke supstance koje imaju efekte nalik hormonima. Izloženost sintetičkim supstancama, kao što je plastika, može povećati nivo estrogena i stimuliše niže nivoe progesterona. Plastika sadrži ksenohormone, koji oponašaju aktivnost estrogena i dovode do hormonskog disbalansa. Pesticidi, herbicidi i fungicidi koji proizilaze iz petrohemikalija mogu da sadrže i ksenohormone. Rastvarači i adhezivi kao lak za nokte i sredstva za čišćenje mogu da sadrže ksenohormone, kao i auto-auspuh i PCB.

Sintetički progestin

Sintetički progestin može da smanji nivo progesterona. Sintetički hormoni kao što su progestin i medroksi-progesteron mogu smanjiti količinu progesterona u cirkulaciji u ženskoj krvi. Razvoj kontraceptivnih pilula se poklapa sa razvojem sintetičkih progestina. Većina kontraceptivnih pilula sadrže sintetički progestin. Sintetički progestini mogu da zauzimaju i blokiraju progesteronske receptore u telu žene, što može izazvati nedostatak progesterona. Progestini imaju neke efekte nalik progesteronu i mogu biti do 100 puta snažniji od prirodnog progesterona. Oralni kontraceptivi i konvencionalna hormonska terapija mogu da sadrže sintetičke estrogene i progestine koji snižavaju nivo progesterona i doprinose dominaciji estrogena.

Da li postoje simptomi kad je nizak nivo progesterona

Ako se pitate da li postoje simptomi kad je nizak nivo progesterona – mogu biti prisutni, ali i ne moraju. Kao što smo rekli, tokom trudnoće, znaci niskog progesterona uključuju tačkasto vaginalno krvarenje i bol u stomaku. Bez progesterona da ga dopuni, estrogen može postati dominantan hormon. Ovo može dovesti do različitih simptoma, uključujući sledeće:

  • dobijanje na težini
  • smanjen libido, promene raspoloženja i depresija
  • PMS, nepravilan menstrualni ciklus, teško krvarenje
  • osetljivost grudi, fibrocistične grudi
  • fibroidi, endometrioza
  • problemi sa žučnom kesom
  • disfunkcija štitaste žlezde.

Nizak progesteron – simptomi:

Niži nivoi progesterona mogu izazvati neželjena dejstva kao što su neredovne menstruacije, vaginalna suvoća, smanjena plodnost, poremećaj spavanja, valunzi, povećane abdominalne masti, promene raspoloženja, gubitak punoće dojki i stanjivanje kose. Drugi simptomi niskog progesterona su: akne, anksioznost, suve oči, napadi panike, promene raspoloženja, grčevi u mišićima, zatvor, umor, nesanica, zadržavanje vode i visok holesterol.

Psihološki simptomi niskog nivoa progesterona kod žena uključuju anksioznost, razdražljivost i promene raspoloženja. Fizički simptomi niskog progesterona kod žena uključuju glavobolje i predmenstrualni sindrom.

Kako povećati nivo progesterona

Ako imate nizak progesteron i pokušavate da dobijete bebu, hormonska terapija za povećanje progesterona može pomoći da se zadeblja sluzokoža materice – dakle, ovo je osnovni vid lečenja manjka progesterona. Ovo može poboljšati vaše šanse da imate zdravu trudnoću i nošenje do kraja.

Menstrualni poremećaji i abnormalno krvarenje mogu biti poboljšani kroz hormonske terapije.

Za teške simptome menopauze, hormonska terapija se obično sastoji od kombinacije estrogena i progesterona. Žene koje uzimaju estrogen bez progesterona imaju povećan rizik od razvoja raka endometrijuma. Međutim, progesteron nije neophodan za žene koje više nemaju matericu.

Hormonska terapija može pomoći u smanjivanju simptoma kao što su valunzi, noćno znojenje i suvoća vagine. Za neke žene, poboljšava raspoloženje i stanje svesti. Takođe može smanjiti rizik od osteoporoze i dijabetesa. Uzet oralno, progesteron može da obezbedi umirujuće dejstvo, što olakšava spavanje.

Hormonska terapija može da poveća rizik od moždanog udara, ugrušaka krvi i problema žučne kese. Ako ste imali rak dojke ili rak endometrijuma, vaš lekar će vas verovatno savetovati protiv hormonske terapije. Žene sa istorijom bolesti jetre, krvnih ugrušaka ili moždanog udara ne bi trebalo da uzimaju hormonsku terapiju.

Nedostatak progesterona prirodno lečenje

Kurkuma se nalazi u kariju, tako da upotreba karija može da poveća vaš nivo progesterona prirodnim putem. Pored toga, začini kao što su majčina dušica i origano imaju istu osobinu, i mogu da podignu vaš nivo estrogena. Dalje, namirnice koje sadrže vitamin B-6 mogu pomoći u očuvanju estrogen-progesteron ravnoteže u telu. Namirnice koje sadrže vitamin B-6 uključuju orahe, integralne žitarice, obogaćene žitarice i sojino mleko. Višnje, piletina i crveno meso su takođe dobri ‘’podizači’’ progesterona.

Izbegavajte sve biljke koje mogu povećati nivo estrogena – sa dominacijom estrogena, nivoi progesterona su niži. Ove biljke uključuju hmelj, lavandu, sladić, list srdačice, cvet crvene deteline i ulje čajevca.

Koren make izaziva optimalnu funkciju hipofize i endokrinih žlezda, stimuliše prirodnu proizvodnju progesterona.

Ne uzimajte bilo koju od ovih biljaka bez odobrenja lekara.

Ishrana

Povećanje unosa vitamina B6 i vitamina C

Vaše telo zahteva adekvatne količine vitamina B6 da održi optimalni nivo progesterona. Nedostatak ovog važnog vitamina može da smanji proizvodnju progesterona.

Vitamin B6 je takođe neophodan za razlaganje estrogena od strane jetre. Ako ga ne razloži, povećava se nivo estrogena, stvarajući hormonalni disbalans. To znači da će nivoi estrogena postati veći od nivoa progesterona.

Dobre količine vitamina B6 mogu se naći u orasima, integralnim žitaricama, mesnim proizvodima, živini, morskim plodovima, bananama, spanaću, pasulju, krompiru...

Takođe treba pojačati unos vitamina C! Jedna studija je pokazala da 750 mg vitamina C svaki dan za šest meseci može značajno povećati proizvodnju progesterona.

Izvori vitamina C su narandže, grejpfrut i sok od paradajza, brokoli, kivi i slatka paprika.

Konzumirajte hranu koja sadrži cink

Cink je neophodan za hormonalno zdravlje i izuzetno je važan za proizvodnju odgovarajućih nivoa progesterona.

Cink je mineral koji podstiče hipofizu da oslobodi folikulostimulišući hormon, što zauzvrat promoviše ovulaciju i stimuliše jajnike da proizvode estrogen i progesteron.

Dobri izvori cinka su jetra teleta, posno crveno meso, školjke, rakovi, tamna čokolada, pšenične klice, leblebije i semenke bundeve i lubenice.

Jedite hranu bogatu magnezijumom

Magnezijum je još jedna ključna hranljiva materija za povećanje nivoa progesterona, jer igra važnu ulogu u održavanju zdravog hormonskog balansa u organizmu.

Možete ili uzeti dodatke ishrani, ili jesti više namirnica koje su dobri izvori magnezijuma, kao što su crni pasulj, spanać, sirove bokvice,  žitarice od celog zrna, semenke bundeve, bamija i orašasti plodovi.

Jedite namirnice bogate vitaminom E i L-argininom

Izvori vitamina E su pšenične klice, semenke suncokreta, bademi, lešnik i puter od kikirikija. Visoke koncentracije L-arginina se nalaze u manje masnom susamovom brašnu, nezaslađenom želatinu i semenkama bundeve.

Prirodni progesteron u hrani

Progesteron je u suštini životinjski hormon. Jedini izvor progesterona iz hrane je posteljica! Pojedine životinje jedu placentu posle porođaja koja im daje potreban talas progesterona. Ranije, bilo je pokušaja da se dobije prirodni progesteron iz placente svinja. Međutim, ovaj metod se pokazao kao veoma skup i naporan. Na kraju je progesteron kao supstanca nađena u određenim biljnim izvorima. Iako ovo nije progesteron sličan prirodnom pronađenom kod ljudi, svakako imitira svojstva progesterona unutar tela. Sledeći izvori hrane progesterona koji se navode sadrže i životinjski i biljni progesteron.

Jaja

Jaja sadrže progesteron u obilnim količinama. Žumance je posebno veoma bogat izvor progesterona. Žene sa nedostatkom progesterona definitivno treba da jedu jaja.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir napravljen od kravljeg mleka sadrže velike količine progesterona. Kravlje mleko je posebno bogato progesteronom.

Piletina

Bela mesa kao što je piletina sadrže progesteron hormon u malim količinama. Međutim, danas je živina veštački ‘’natopljena’’ hormonima. Konzumiranje takvog mesa ne može biti najbolja ideja da se poveća nivo progesterona.

Progesteron i debljanje

Uzimanje progesterona može da dovede do povećanja telesne težine, ali to ne može biti primarna nus-pojava. Neželjeni efekti progesterona koji najčešći mogu da izazovu debljanje uključuju povećanje apetita, depresija, umor i slabost, od kojih svi mogu dovesti do prejedanja i nedovoljnog vežbanja. Takođe, možete iskusiti nadimanje i otok.

Uzimanje progestina, koji su sintetički ili prirodni hormoni i uključuju progesteron, može izazvati dobijanje na težini. Žene u fazi menopauze, koja obično počinje u dobi od 51 godinu, već imaju povećan rizik od debljanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply