Soda bikarbona za zube prednosti

Pranje zuba sa sodom bikarbonom može eliminisati površinske fleke i pomoći da vaši zubi izgledaju belje. Međutim, postoje i negativni sporedni efekti koje treba uzeti u obzir kad se koristi soda bikarbona za zube.

Soda bikarbona može da se uspešno koristi za uklanjanje fleka i prebojenja površine zuba, na taj način što izbeljuje zube i daje im svetliji izgled. Pranje zuba sa sodom bikarbonom odstranjuje mrlje izazvane pijenjem čaja, kafe i sokova, kao i od duvana za žvakanje i pušenja. Mešanje sode bikarbone i vode oslobađa slobodne radikale iz mešavine. Ovi slobodni radikali će razbiti molekule mrlja na površini zuba, koji se zatim mogu odstraniti sa zuba koristeći četkicu za zube.

Šta je soda bikarbona?

Soda bikarbona je uobičajeni naziv za natrijum bikarbonat. To je slabo alkalno jedinjenje koje ima beli, kristalni izgled.

soda bikarbona za zube

Koje su prednosti sode bikarbone za zube?

Postoji niz razloga zašto je prednost prati zube sodom bikarbonom. Prvo, pranje zuba sodom bikarbonom polira zube i daje im belji izgled. Drugo, soda bikarbona eliminiše loš zadah. Konačno, soda bikarbona ima razumnu cenu i može se koristiti za više toga u kući, pa je sjajno imati je u svakom trenutku. U stvari, u poređenju sa drugim izbeljivačima za zube, soda bikarbona je najjeftiniji na tržištu – jedna obična kutija sode bikarbone može da se koristi za preko 100 pranja zuba.

Glavne prednosti pranja zuba sa sodom bikarbonom su:

  • izbeljivanje zuba
  • skidanje kamenca.

Kada je u pitanju skidanje kamenca prirodnim putem – skidanje kamenca sa zuba sodom bikarbonom je svakako jedan od najefikasnijih, najdostupnijih i najjednostavnijih načina.

Najveća prednost pranja zuba sa sodom bikarbonom je poboljšanje ukupnog zdravlja zuba.

pranje zuba sodom bikarbonom

Smernice za pranje zuba sa sodom bikarbonom

U nastavku su neke smernice za pranje zuba sa sodom bikarbonom. Važno je da zapamtite da ne treba da perete zube sa sodom bikarbonom više od dva puta nedeljno jer to može da izazove nepopravljivu štetu gleđi vaših zuba.

1) Soda bikarbona u obliku praha

Navlažite četkicu za zube sa vodom, a zatim umočite četkicu u prah sode bikarbone. Ovo osigurava da se soda bikarbona zadrži na čekinjama na četkici za zube.

Kada je četkica potpuno prekrivena sodom bikarbonom, treba da ima izgled poput bele paste.

Perite zube 2 minuta.

Isprati vodom da bi se uklonio ostatak sode bikarbone.

Napomena: Pranje sa sodom bikarbonom može da dovede do senzacije gorenja i/ili peckanja. Ako ovaj osećaj postane nepodnošljiv, treba prestati odmah sa pranjem zuba sa sodom bikarbonom i isprati usta sa dosta vode.

2) Soda bikarbona i sirće

Rastvoriti sodu bikarbonu, prstohvat soli i nekoliko kapi belog sirćeta u vodi.

Umočite četkicu u ovu mešavinu, a zatim je koristite da nežno operete zube u trajanju od 2 minuta.

Isprati četkicu za zube sa vodom i zatim je koristite da perete zube sa redovnom pastom.

3) Pranje zuba pastom i sodom bikarbonom (pasta za zube sa sodom bikarbonom)

Pomešajte sodu bikarbonu sa pastom za zube i vodom da se formira pasta.

Koristite ovu pastu za zube da operete zube tokom 2 minuta.

Ispirajte usta vodom da biste se osloboditi od paste.

Napomena: Alternativno, možete dodati pastu za zube na četkicu, a potom pospite sodu bikarbonu na pastu za zube.

4) Soda bikarbona sa jagodama

Pošto su jagode poznate po svom svojstvu za izbeljivanje zuba, kombinujući ih sa sodom bikarbonom je odlična ideja.

Izmeljajte jednu svežu, zrelu jagodu u kašu i kombinovati je sa sodom bikarbonom da se formira pasta.

Dodajte pastu na četkicu za zube i perite zube 2 minuta.

Ispiranje usta vodom da biste dobili osloboditi od paste.

5) Soda bikarbona i vodonik peroksid

Prvo umočite četkicu u vodonik peroksid, a zatim u sodu bikarbonu.

Perite zube 2 minuta.

Ispirajte usta vodom da biste se osloboditi od paste.

Napomena: Alternativno, vodonik peroksid i soda bikarbona mogu se kombinovati da napravite pastu, koja se zatim može koristiti za premazivanje na zube.

6) Soda bikarbona i limun za izbeljivanje zuba

Pomešajte nekoliko kašičica sode bikarbone sa dovoljno svežeg limunovog soka (ili vode) da napravite pastu. Obrišite zube i dodatnu pljuvačku sa njih papirnim ubrusom. Stavite dobru količinu paste na svoju četkicu i primeniti je. Ostavite pastu na 1 minut, zatim isperite, kako bi se izbegli dejstvo kiseline na zubnu gleđ. Ako koristite samo vodu, možete ga ostaviti do 3 minuta.

Iskustva

Dakle, jasno je da, pored mnogobrojnih prednosti, soda bikarbona za zube ima zaista niz neprikosnovenih prednosti. Kao što smo i naveli, možete je koristiti zaista na različite načine kako biste postigli željene efekte. Iskustva sa sodom bikarbonom za zube su zaista mahom pozitivna, naravno, ako se koristi na propisan način. Ono što je važno, to je da ne smete preterati sa upotrebom, jer soda bikarbona može imati i neke neželjene efelte na zube.

Nuspojave

Iako je soda bikarbona odlično prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba, postoje neke negativne nuspojave pranja zuba sa sodom bikarbonom redovno.

Glavni nedostatak sode bikarbone je da je malo gruba prema gleđi zuba, a ako se koristi više puta tokom vremena može da oslabi gleđ. Erozija gleđi može da učini zube osetljivijim i podložnijim zubnom karijesu. Ova vrsta oštećenja je nepovratna i može se pogoršati tokom vremena.

Još jedna mana je činjenica da soda bikarbona ne ubija bakterije, te kako bi se sprečio nastanak karijesa – morate da operete zube pastom nakon pranja sa sodom bikarbonom.

Na kraju, ako imate protezu ili stalne držače za zube, ne treba da perete zube sa sodom bikarbonom, jer soda bikarbona može prouzrokovati da navedena pomagala ispadnu i može ostaviti tamnije mrlje zbog reakcija sa sodom bikarbonom.

Važno je napomenuti da gutanje sode bikarbone neće imati štetne efekte na zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply