Sonoma dijeta pravila

Tanji struk i bolje zdravlje za samo 10 dana, bez izgladnjivanja. To je obećanje koje daje sonoma dijeta, imenovana po zemlji vina u Kaliforniji i pod uticajem ishrane fokusirane na mediteranske biljke.

Tvorac tog plana ishrane, Koni Gaterson, kaže da pored mršavljenja, sonoma dijeta će pomoći da smanjite zavisnost od šećera i naučiti vas da zadovoljite apetit sa zdravom hranom.

sonoma dijeta

Šta možete da jedete

Sonoma dijeta stavlja naglasak na izobilje ukusne, bogate hranljivim materijama, “moćne hrane,” uključujući i papriku, borovnice, brokoli, groždje, ekstradevičansko maslinovo ulje, spanać, jagode, paradajz i integralne žitarice.
Sonoma dijeta za mame koje doje

Sonoma dijeta je odlična i za muškarce i žene koje žele da smršaju na zdrav način, a naročito se preporučuje dojiljama, jer zbog očuvanja kvaliteta i količine mleka – ne bi trebalo da se odriču mnogih namirnica. Ova dijeta je dobila ime po Sonomi, regiji u Kaliforniji koja je poznata po hrani odličnog ukusa, i u kojoj je procenat gojaznih osoba veoma mali. Dr Koni Gaterson je, proučavajući način života žitelja ove regije, sastavila plan ishrane za svoje pacijentkinje – mame koje doje i koje su želele da se oslobode viška kilograma posle porođaja, a da pri tom ne umanje kvalitet mleka kojim treba da hrane svoje novorođene bebe.

Sonoma dijeta za dojilje je odličan izbor, pre svega jer je bazirana na zdravim namirnicama: povrću, voću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama, maslinovom ulju, nemasnom mesu i ribi.

Sonoma dijeta je podeljena u tri “talasa”:

Prvi talas traje 10 dana i dizajniran je da promoviše brzo mršavljenje. To je najdramatičnija faza sonoma dijete, kada se ohrabrujete da odbacite sve obrađene namirnice i neku masnu hranu kao što su čips, puter i slanina. Druga zabranjena hrana u ovom talasu uključuje stavke koje sadrže prirodne šećere, kao što su vino, voće, sok i neko povrće. Ali dugačka lista dozvoljenih namirnica sadrži namirnice kao što su mršava govedina, jaja, asparagus, maslinovo ulje, orasi i začini.

U drugom talasu, sonoma dijeta dozvoljava da jedete iste namirnice kao što ste uradili u talasu 1, osim što možete dodati malo voća, više povrća, bez slatkih poslastica, i do 180 ml vina dnevno. Ostanite u ovoj fazi dok ne dođete do vaše ciljane težine.

Kada ste dostigli idealnu težinu, možete da skočite u treći talas programa, koji se fokusira na postavljanje sonoma dijete kao dela vašeg životnog stila umesto ishrane koja će smanjiti vašu težinu jednokratno.Sonoma dijeta podstiče eksperimentisanje sa različitim voćem, uživajući u punomasnim slatkišima kao retkim poslasticama i uz zabavu sa fitnesom (dok još ograničavate upakovanu hranu i hidrogenizovane masti).

Kao referencu za to koliko od svake namirnice treba da jedete, sonoma dijeta koristi upravljanje porcijama preko veličine tanjira – jedete sa tanjira prečnika 18 cm za doručak i prečnika 23 cm za ručak i večeru.

Sonoma dijeta počinje teško – odbacivanje gomile hrane u jednom trenutku može biti šok za vaš organizam. Drugi i treći talasi postaju lakši, dok se program pretvara iz ishrane za mršavlenje u promenu načina života.

Ograničenje: Poslednja dva talasa su veoma dobro izbalansirana, ali talas 1 ukazuje na prilično restriktivan meni sa malo kalorija.

Vežbanje: Ne postoji formalna komponenta vežba vezana za ovaj plan ishrane, ali se preporučuje da uključite neku dnevnu fizičku aktivnost.

Vegetarijanci ili vegani: Ako volite voće, povrće, vino i zdravu hranu uopšte, sonoma dijeta je dobar izvor za vas. Izvori proteina bez mesa kao što su soja i jaja su dozvoljeni, dokle god su niski u zasićenim mastima i bez dodatnih ugljenih hidrata.

Nisko-masna dijeta: Ovo je odlična opcija ako ste na ishrani koja je niska u mastima. Tokom prvog talasa, hidrogenizovane masti su zabranjene; i šećer i ugljeni hidrati su ograničeni u svim talasima.

Gluten: Sonoma dijeta neće zadovoljiti osetljivost na gluten, ali to može da radi, jer akcenat je stavljen na voću i povrću. Pročitajte etikete svojih namirnica kako bi se osigurali da su bez glutena.

Iskustva

Nema magije za gubljenje težine u prvoj fazi sonoma dijete, jer zaista ograničava kalorije. Sve dok koristite više kalorija nego što ih uzimate u, vi ćete gubiti kilograme.

Sonoma dijeta navodi “moćnu hranu” koja obuhvata neke posebne vrste voća, povrća, orašaste plodove, integralne žitarice i maslinovo ulje. Iako ne postoje naučna istraživanja zasnovana na ovoj specijalnoj kombinaciji namirnica ili na samoj sonoma dijeti, bilo je mnogo istraživanja koja su proučavala mediteransku ishranu, koja uključuje veoma sličan izbor hrane. Većina studija ukazuje na bolje opšte zdravlje i dugovečnost za mnoge ljude koji prate mediteransku ishranu.

Da li je sonoma dijeta dobra za opšte zdravlje?

Istraživanja pokazuju da jedenje određenih vrsta namirnica u sonoma dijeti može dovesti do boljeg celokupnog zdravlja, a posebno vodi ka zdravijem srcu i nižim rizicima za razvoj raka, Parkinsonove bolesti i Alchajmerove bolesti.

Ako ste gojazni, sam gubitak težine može pomoći u sprečavanju i lečenju dijabetesa i srčanih bolesti. Ako imate dijabetes, razgovarajte sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što uvedete bilo kakve promene u svojoj ishrani ili nivou aktivnosti. Ograničavanje kalorija bez podešavanja plana vašeg lečenja dijabetesa može izazvati opasan pad šećera u krvi.

Zaključak

Ako pratite sonoma dijetu i počnete da birate zdravu hranu, postoje veoma dobre šanse da ćete uskoro biti na putu ka boljem zdravlju, iako će vam trebati mnogo više vremena od 10 dana.

Moraćete da imate mnogo volje da prođete kroz prvi talas plana ishrane, jer će vaš izbor hrane biti uzak i izbor je slab. Može pomoći ako volite da kuvate. Ako jedete van kuće često, sonoma dijeta nije baš najbolji izbor za vas.

Drugi talas sonoma dijete vam pruža veći izbor hrane, i malo vina i poslastica bez šećera, ali je i dalje na malo kalorija, možda će biti potrebno vašem telu vremena da se prilagodi.

Kada postignete vašu ciljanu težinu, sonoma dijeta nudi još neke opcije i savete o tome kako da održavate svoju telesnu težinu i nastavite bolje i zdravije.

Trebalo bi da postanete aktivni, iako to nije posebno obrađeno u sonoma dijeti.