Tinktura od gaveza je veoma lekovita ali je bezbedna samo za spoljnu upotrebu na koži….

Gavez biljka

Gavez je zajednički naziv za biljke iz roda Symphytum. Ove vrste su važne biljke u organskom baštovanstvu. Koristi se kao đubrivo i kao biljni lek . Najčešće korišćena vrsta je Ruski gavez (Symphytum x uplandicum), koji je hibrid vrsta Symphytum officinale (obični gavez) i Symphytum asperum (bodljikavi gavez).

Tinktura od gaveza lekovitost

Iako ova biljka sadrži otrovne hemikalije koje se zovu pirolizidin alkaloidi – list, koren i rizom gaveza se koriste kao lek. Količina pirolizidin alkaloida pronađena u gavezu se menja prema vremenu žetve i starosti biljke. Koren gaveza ima 10 puta veće količine pirolizidin alkaloida od lišća. Neki proizvodi sa oznakom “obični gavez” ili Symphytum officinale zapravo sadrže više otrovni “bodljikavi gavez” (Symphytum asperum) ili “ruski gavez” (Symphytum x uplandicum) vrsta.

tinktura od gaveza

Upotreba:

Gavez se koristi kao čaj za uznemiren želudac, čireve, teške menstruacije, dijareju, krvavi urin, uporan kašalj , bolno disanje (pleuritis), bronhitis, rak i bol u grudima (angina). Tinktura od gaveza se takođe koristi kao tečnost za ispiranje grla za bolesti desni i upalu grla. Gavez se nanosi na kožu kao mast ili krema za čireve, rane, zapaljenja zglobova, modrice, reumatoidni artritis, otečene vene (flebitis), giht i prelome. Mast od gaveza se koristi kod ovakvih stanja.

Tinktura od gaveza, koja se inače pravi od korena ove biljke, pravi je melem za sve vrste spoljašnjih i unutrašnjih rana, kao i kod drugih povreda tela kao što su: krvarenje, modrice, nagnječenja, frakture kostiju, izrasline na kostima, zagnojene kosti, osteoporoza, artritis i dr.

Hemikalije u gavezu možda imaju blagotvoran efekat i smanjuju upalu kada se gavez primenjuje na koži. Međutim, gavez sadrži toksične hemikalije koje se mogu apsorbovati kroz kožu.

Smatra se da je gavez bezbedan za upotrebu kod većine ljudi kada se primenjuje na neoštećenoj koži u malim količinama manje od 10 dana. Važno je da zapamtite da otrovne hemikalije u gavezu mogu da prođu kroz kožu. Apsorpcija ovih hemikalija se povećava ako je koža oštećena ili ako se primenjuje velika količina. Ukoliko se tinktura od gaveza uzima oralno, smatra se da je poprilično nebezbedan za upotrebu. Tinktura sadrži pirrolizidin alkaloide koji mogu da izazovu oštećenje jetre, oštećenje pluća i rak. Čak je preporučeno uklanjanje oralnih proizvoda gaveza sa tržišta.

Posečena ili oštećena koža: Ne nanositi gavez na posečenu ili oštećenu kožu. Tako se možete izložiti velikim količinama hemikalija u gavezu koje mogu izazvati oštećenje jetre i druge ozbiljne zdravstvene posledice.

Bolesti jetre : Postoji zabrinutost da tinktura od gaveza može pogoršati oboljenja jetre. Ne koristite gavez ako imate bilo kakvih problema sa jetrom.

Kako napravii tinkturu od gaveza

Sastojci:

– 400 g čistog, sitno narendanog korena gaveza

– 1 litar jake rakije

Gavez tinktura – recept:

Koren gaveza je jako sluzav, a kada se dobro opere od zemlje (sa obaveznim gumenim rukavicama na rukama) treba strugati crnu koricu i posle struganja ne prati ponovo koren. Zbog svoje sluzavosti, koren gaveza klizi iz ruku, pa treba biti pažljiv sa alatom. Posle, koren gaveza treba sitno narendati, jer će se tako osloboditi više lekovitih sastojaka iz korena. Staviti u plastičnu ili staklenu bocu širokog grla i preliti jačom rakijom ili votkom. Čuvati na tamnom, hladnom mestu, najkraće 30 dana, i povremeno protresti bocu.

Na ovaj način ste dobili gavez u rakiji, tj. dobijena je tinktura od gaveza – koja je tamne boje, ima blag miris na rakiju, na dodir je sluzava, a posle upotrebe ne ostavlja masne tragove, brzo se upija u kožu. Nije ljepljiva na dodir posle samo jednog minuta.

Kako se koristi tinktura od gaveza? Koristiti tako što ćete kapljice tinkture utrljavati na bolno mesto. Nije potrebno dugo masirati, ostaviti minut-dva da se upije. Ne ostavlja fleke na odeći. Ruke treba oprati, uostalom, kao i posle nanošenja bilo kakvih krema ili gelova u iste svrhe.

Više>>> Gavez mast

Tinktura od gaveza za lice

Tinktura od gaveza ima veliku moć regeneracije ćelija, stoga predstavlja veoma cenjeno prirodno sredstvo za negu kože lica. Tinktura od gaveza za lice deluje na sledeće načine:

– podmlađuje opuštenu, ostarelu i naboranu kožu lica

– deluje protiv bora (naročito oko očiju)

– obnavlja oštećenu kožu usled upotrebe raznih hemijskih kozmetičkih preparata ili usled preteranog izlaganja suncu.

Nakon duže upotrebe, tinktura od gaveza za lice dovodi do potpune regeneracije kože.

Povezano>>> Lekovita biljka gavez

Kako izgleda gavez? Gavez biljka (Symphytum officinale) je višegodišnja biljka iz porodice Boraginaceae. Koren gaveza je crn, poput repe i veliki. Dlakavo široko lišće nosi male cvetove oblika zvona, raznih boja, tipično krem ili ljubičaste, koji mogu biti prugasti. Gavez je poreklom iz Evrope , raste na vlažnim, travnatim mestima na obalama reka i kanalima. Češći je hibrid između S. officinale i S. asperum – Simphitum x uplandicum, poznat kao ruski gavez.U poređenju sa S. officinale , S. x uplandicum je generalno čekinjast i ima cveće koje ima tendenciju da bude više plavo ili ljubičasto.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply